UMRUMDA MI ORDU?
Uzun bir süre Fatsa’dan ayrı kalmamıştım.
Fındık bağımız, bahçemiz olmadığı için Ağustos ayını tercih edip 12 gün doğup, büyüdüğüm ilçemden ayrı kaldım.
Bir yıl boyunca da ilçenin sorunlarını gündeme getirmiş, çözüm yollarını arayıp durmuştum. Biraz kafa inlemeye ihtiyacım vardı. Çok şükür gerçekleştirdik.
Tatil de ne Çevre yolu, ne de diğer sorunlar aklıma geldi.
Aklımıza gelen tek şey, “Bugün nerede denize girelim, yarın hangi tekne ile koyları gezelim” gibi düşüncelere sahip olduk.
Çocuklarımla birlikte çıktığım tatilde kafamızı boşaltıp geri dönüş yaptık.
Fatsa’da olsaydım, yok çere yolu, yok OSB, yok işgal edilen kaldırımlar, yok trafiğe kapalı alanlarda cirit atan bisiklet ve motosikletler gibi sorunlarla baş başa kalacaktık.
Tatil boyunca inanın kafa boşaltmaktan başka bir şey aklımıza gelmedi.
Sorunlarımızı çözmekle Ankara’ya gönderdiğimiz vekillerimizin de sorunlara neden ilgisiz kaldıklarını burada bir kez daha anladım.
Ordu ve ilçelerinde yaşamadıkları için haliyle sorunlardan da bi haberler.
Şayet Ordu’da ve ilçelerinin birinde yaşasalardı, bizlerin çektiği sıkıntıları çekselerdi, inanıyorum ki, onlar da en az bizler kadar rahatsız olurlar, çözüm için çaba sarf ederlerdi.
Yukarı da belirttiğim gibi, Ankara’ya girenler, doğal olarak sorunlardan uzak kalıyorlar. Bir nevi tatildeler.
Özel kuruluşlarını yaptıkları tesisleri açmak için Ordu’ya geldiklerinde de “Sorunları biliyoruz. Takipçisiyiz” gibi bildik, klasik kelimeleri sarf ederek tekrar Ankara’nın yolunu tutuyorlar.
Bizler de sorunlarımızla baş başa kalıp günlerimizi geçiriyoruz.
Kısacası Ordu’nun sorunları kimsenin umrunda değil.
Tatilden yeni geldiğim için bir an konulara adapte olamadım.
Bu yüzden geçtiğimiz yıllarda yazdığım ve halende güncelliğini koruyan bir yazı ile bu haftayı geçiştirelim.
ÇEVRE YOLU ve FATSA
Günler, haftalar, aylar geçiyor...
Zaman kısa...
Bir bakıyorsunuz, verilen sözler haftalar, aylar geçmesine rağmen askıda kalmış, yerine getirilmemiş.
Çevre yolundan bahsediyorum çevre yolundan...
Hani dönemin belediye başkanı Hüseyin Anlayan ile milletvekilimiz Ergün Taşçı’nın ev sahipliği yaptığı ve Spor Kompleksinde gerçekleştirilen toplantıya dönemin milletvekili Oktay Çanak, dönemin AK Parti ilçe başkanı Abdullah Uçar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katılmıştı.
Yapılan toplantıda Ergün Taşçı’da yapılan hizmetin önemine binaen çok güzel bir konuşma yapmış katılımcıları heyecanlandırmıştı...
Milletvekilimiz Ergün Taşçı söz konusu toplantıda şu görüşlere yer vermişti :
“Ordu Çevre Yolumuzun birinci etabı açılacak. Açıldığında ilimizin konumu çok farklı olacak. İkinci etap ile ilgili hukuki engeller kalktı ve tüm Karadeniz’i ilgilendiren Fatsa Çevre Yolu projesi hayata geçti. Taleplerin yoğunluğu süreci hızlandırdı. Durmayacağız ve istikrarlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Fatsa Çevre Yolu projesi Türkiye’nin en büyük mega projelerinden birisidir. Kamu ihale bülteninde çevre yolu ile ilgili ayın gerçekleşti. 18 Ocak 2017’de proje ihalesi ile ilgili teklifler alınacak. Hızlı bir şekilde proje ihale süreci kimin aldığı belli olacak ve kısa sürede yüklenici firma çalışmalara başlayacak. Birkaç yıl içinde gerçekleşecek projeye bölgemiz çevre yoluna ara bağlantı yolları ile birlikte kazanacaktır.”
“Fatsa Çevre Yolu çok önemli”
Fatsa Çevre Yolu projesinin nihaiyi bir sonuca ulaştığını belirten dönemin AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak ise “Yaklaşık 22 kilometrelik bir çevre yolu sadece Fatsa ilçesini değil, bu bölgede yolculuk yapan herkesi etkileyecektir. Ünye ilçesinde, Ordu’daki çevre yolunun yapılması trafik güvenliğini sağlamak içindir. İnsanların kısa süre içerisinde kendi sevenlerine, iş yerlerine, ailesine sağlamak içindir çevre yolunun yapılması. Çevre yolu ile birlikte trafik hızlanmış olacak ve rahatlamış olacaktır. Karadeniz Bölgesi için Fatsa Çevre Yolu çok önemlidir” demişti. Bizlerde bu konuşmalardan sonra heyecanlanmış, umutlanmış gözlerimizi çevre yolunun yapımına çevirmiştik.
Sonuç :
Konuşmalar lafta kaldı. Kayda değer hiç bir ilerleme yok.
Tek tesellimiz yapılan o konuşmalar.
Çevre yolu gündeme gelince tarih yapraklarını çevirip o günkü konuşmaları yeniden okuyor ve aynı heyecanı yaşamaya çalışıyorum. Sanki dün gibi.
Yine umudumu kaybetmeyip geleceğe bakıyorum. Bakmak istiyorum daha doğrusu.
Hizmete açılan Ünye çevre yolundan sonra, Fatsa çevre yoluna halen başlanılmaması bölgemiz için büyük bir kayıp ve bir o kadarda üzücüdür.
Ünye çevre yolundan geçip, ilçemizde uzun kuyruklar oluşturduktan sonra tabiri caizse çile çektikten sonra memleketlerine gidip ailelerine kavuşabildiler.
Yazık değil midir? Günah değil midir?
Tabii çevre yoluna bugün başlanılsa, bitirilmesi yaklaşık en az 10 yıl sürebilir. Bunu biz de biliyoruz. Ama çekilen çilenin bitmesinin en azından gününü, yılını biliriz. Başladı deriz, yapımı sürüyor deriz, şu yıl bitiriliyor deriz...
Derken de bir bakmışız çevre yolumuz bitmiş çekilen çileler bitmiş yerini sefaya bırakmış.
Sahi ne oldu bizim çevre yolumuz.
Hakikaten merak ediyorum.
Sadece merak ediyorum.
A haberde sabah haberlerini sunan bir meslektaşımız “Ver mehteri ver mehteri” sözünü sürekli gündem de tutuyor ya, biz de Çevre yolunu gündemde tutmak için sürekli olarak Ver mehteri.... ver mehteri diye bakalım ne kadar söylenip duracağız?
Not : Bu yazıyı yaklaşık 3 yıl önce yine bu sütunlarda yazmıştım. O günden bu güne değişen hiç bir şey yok. Hani diyorum... Belki diyorum... Birisi çıkar da, “Arkadaş bu iş haddinden fazla uzadı. Artık Karadeniz halkına bu kader çileyi, bu kadar zulmü çektirmeyelim. Bu işe bir çözüm bulmak lazım” der diye bekleyip duruyorum.. Zannediyorum sizler de benim gibi beklemedesinizdir....