50. YIL
Çocuk yaşlarda (Yani genellikle 10-15 dolaylarında) 40 yaşındaki insanlar yaşlı gözükürdü. Hele 60 yaşında birisini gördüğümüzde içimizden artık bu insanın moruklaştığını geçirirdik. 65 yaş üstündeki bugün bile devlet artık işe yaramaz diyerek zorunlu emeklilik sistemi uygulamaktadır. 70 yaşında birisinden bahsedildiğinde: ‘’O hala yaşıyor mu?’’ diye sorduğumuz olmuştur. Bilmem yanılıyor muyum?
Seçimler yapıldı devlet gücü 52/48 kazandı. Bu nedenle bugün siyasete ara vermek istedim. Yıllarca bu köşede yazan bir kişi olarak bu defa bu sayıda yüksek izninizle kendime bir sayfa ayırmak istedim. İşte bu nedenle de yazının başlığını 50. Yıl olarak attım.
Sevgili okurlarım ben ve arkadaşlarım 30.Haziran 1973 yılında, yani bundan 50 yıl önce Fatsa Lisesini bitirdik. Bir zamanlar 50 yaşındaki insanı artık yaşlanmış işe yaramaz gibi görürken, bizler liseyi bitireli tam yarım ASIR geçmiş. Ama hemen hemen hepimiz bunun farkında değiliz. Bu arada tabii ki kaybettiğimiz arkadaşlarımız da oldu. Hepsini rahmetle ve hasretle anıyorum.
Şimdi biraz 50 yıl kadar geriye gidip o günlerden bahsetmek de istiyorum. Fatsa Lisesi özelden resmi liseye geçişinin ilk yılları idi. Birçok ana dersin (Matematik, Edebiyat, Yabancı dil vs. gibi) henüz asıl öğretmeni yoktu. Edebiyat dersine bugünkü meslek büyüklerimiz avukat abilerimiz gidiyordu. Diğer bazı ana derslere ise ortaokuldan öğretmenler geliyordu. Hatta bu nedenle bendeniz Lise birinci sınıfı İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde okudum. Ne yazık ki Kabataş Erkek Lisesinde de öğretmenlerden çoğu yaşlanmış beklenilen verimden uzak durumdaydı. Bu arada Fatsa Lisesinin kadroları da az eksikle tamamlandı. 2. ve 3. Sınıfı Fatsa Lisesinde okudum. O dönemde Fatsa Lisesinde 6 Fen/A, 6 Fen/B ve Edebiyat olmak üzere üç sınıf vardı. 6 Fen/A İngilizce, 6 Fen/B Fransızca, Edebiyat sınıfı ise karışık okuyordu. Fatsa Lisesinin belki de daha sonra pek yakalayamadığı çok başarılı bir dönemi idi. Şöyle ki: 1972-1973 dönemi yani 50 yıl önce benim sınıfım olan 6 Fen/A sınıfından (Üzerinden 50 yıl geçtiği için hafif bir yanılma payım olursa kusura bakmamanız kaydıyla yazıyorum) 32 kişi mezun oldu. Bu 32 kişinin 2 kişisi üniversite sınavına hiç girmedi. Doğrudan hayata atılmayı tercih etti. Geri kalan 30 kişiden 28 kişisi mutlaka bir fakülte veya yüksekokulu bitirdi. Bu başarının küçümsenmeyeceğini düşünüyorum. Yine üç şubeden (6 Fen/a, 6 Fen/B ve Edebiyat) çok sayıda mühendis, 3 doktor, 2 hukukçu çıktı.
Şimdi 50 yıl önce 30 Haziran 1973 yılında Fatsa Lisesini birlikte bitirdiğimiz arkadaşlarımızla tam 50 yıl sonra 30.Haziran Cuma günü akşamı FATSA’DA bir araya gelerek bir yemekte geçirdiğimiz 50 yılın muhasebesini yapmak üzere toplanıyoruz. Haberi olmayan arkadaşlara bir nevi duyuru mahiyetinde de olan bu yazıdan sonra katılımın daha da artmasını temenni ediyorum. Hemen belirteyim Ankara’dan, İzmir’den ve İstanbul’dan gelenlerin de olacağını duyurmak isterim. Buluşmak dileğiyle. Arkadaşlarım daha geniş bilgi isterlerse başlıktaki mail adresimden de arayabilirler.