ÜNİVERSİTE VE ÇAMAŞ
Fatsa Lisesinden mezun olduğumuz yıl yalnızca bizim 6/Fen A sınıfında okuyanların tamamına yakını bir yüksekokula girmeye hak kazanmıştı. Üzerinden 50 yıl geçtiği için tam hatırlayamayabilirim ama sanıyorum iki kişi sınavlara girmemiş bir kişi de kazanamamış olduğundan üç fire vermiştik. Olağanüstü bir başarıydı. Bundan 10-15 yıl kadar önce İstanbul Barosuna kayıtlı Fatsalı avukatların nerdeyse hepsini tanıyordum. Fatsalı olup İstanbul Barosuna kayıtlı olarak çalışan avukatlar sıralamasında sanıyorum 5. Sırada yer alıyordum. Sonradan ilçe olan Çamaş’ta ise tarihinin 2. Avukatı olmuştum. Rahmetle andığım, sevgi ve saygı duyduğum Av. Faik Orhan’dan sonra avukat olan ilk kişi idim.
Geçen haftaki yazımda Üniversite ve yüksekokullarda okuyan Çamaşlı öğrencilere verilen burslardan bahsetmiştim. Burs başvurularında elde ettiğimiz veriler bu hafta ‘’Üniversite ve Çamaş’’ başlıklı bu yazıyı yazmama neden oldu. Çünkü çok sayıda vatandaş bu işin boyutunu bilmeyebilir. Bilmeyenlerin aydınlatılması da bir görevdir diye düşünüyorum. Bugün için Çamaş ilçemiz 23 mahalleden oluşmaktadır. İlk olarak ilkokulun Çavuşbaşı ve Çamaş merkezde açıldığını biliyorum. Benim mahallem olan Kocaman’da 1968 yılında açılmıştır. Mahallemde okul olmadığı için eve en yakın Öğrencik İlkokulunda okuduğumu, her gün 2,5-3 km, gidiş-dönüş yaklaşık 5 km ve 5 yıl devam ederek ilkokulu bitirdiğimi sıkça dile getiririm. Mahallemde ilkokul diploması alan ilk kişi olduğumu da….
Gelelim yine esas konumuza: Çamaş ilçemizde ilk üniversite ve yüksekokul mezunları 1965 li yıllara dayanmaktadır. (Elimde kesin verilerin olmadığını, toplumsal çalışmalardan edindiğim duyumlara dayalı olarak yazdığımı dile getirmek isterim.) Annemin amcaoğlu olan Prof. Dr. Hayati Çamaş (Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesini bitirmiş sonra da bu okulun Biyo Kimya Bölümüne asistan olmuştur.) ilk üniversite mezunlarındandır. Yani bir zamanlar Çamaşlı olup dört yıllık bir okul bitiren parmakla sayılacak kadar az iken bugün derneğimiz (İstanbul’da bulunan Çamaşlılar Derneğini kastediyorum) Çamaşlı 6 tıp öğrencisine burs vermektedir. Bu sayı geçmişine baktığımızda bir rekordur. Hem de övünülecek bir rekor. Çok sayıda Hukuk Öğrencisi, yine çok sayıda mühendislik öğrencisi, diş hekimliği öğrencisi, eczacılık ve değişik meslek guruplarına mensup yüzlerce üniversite ve yüksekokul öğrencisi bulunmaktadır. Önceleri İstanbul Barosuna kayıtlı tüm Fatsalı avukatları tanıyor iken bugün İstanbul Barosuna kayıtlı Çamaşlı avukatların tamamını dahi tanıyamaz duruma geldik. Üstelik Baro ve yönetimi ile iç içe ve eski bir avukat olmama karşın. Başka ilçeleri bilemem ama Çamaş İlçemizin Üniversite ve yüksekokul başarısı ve isteği konusunda çağ atladığını söylersek çok abartmış olmayacağımızı düşünüyorum. Umarım gelecek nesiller bu konuyu daha da geliştirir. Çünkü Atatürk’ün: ‘’Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır, ya da esaret ve sefalete terk eder.’’ Sözünü unutmamamız gerekir.