ÇAMAŞTA BİR KOOPERATİF
Malum bugünlerde memleket havası teneffüs ediyoruz. Bu nedenle bölgesel konulara daha yakın durumdayız. Dün Çamaş’ta bir kooperatife ziyarette bulunduk. Birkaç yıldan bu yana varlığını ve faaliyetlerini yakından izlediğimiz Çamaş Kadın Girişimciler Kooperatifi hakkında biraz daha detaylı bilgi almak istedik.
Bilgilendirme aşamasına geçmeden önce böyle bir oluşuma katkıda bulunan tüm kooperatif üyeleri, yöneticileri, emektarları ile kendilerine maddi ve manevi destek veren Sayın Çamaş Kaymakamı ve Sayın Çamaş Belediye Başkanına da önce sıradan bir vatandaş, sonra da bir Çamaşlı olarak teşekkür ve şükranlarımı sunmak istiyorum.
Gelelim bilgilendirme faslına: Kooperatif tamamen Çamaş’ta yetişen ve tamamı doğal ortamda yetişen malzemelerden turşu, konserve ve reçel yapmaktadır. Belediye tarafından verilen bir alanda her şey bu alandaki mutfakta, tamamı gönüllü olan Çamaşlı kadınlarımız tarafından hijyenik bir şekilde hazırlanmaktadır. Turşunun her türlüsü (Karışık, fasulye, salatalık Vs.) konservenin her türlüsü (Melevcen, galdirik, sakarca vs.) yine reçelin her türlüsü (İlk defa gördüğüm ve tattığım süt reçeli dahil) yapılıp, satılmaktadır. İşler eskiye oranla bir hayli gelişmiştir. Bu bağlamda kooperatif yetkililerinin verdiği bilgiye göre Trendyol ve Migros gibi ticaret devleri ile anlaşmalar yaparak bu kuruluşlara da mal vermeye başlamışlardır. ‘’camashanımelikooperatifi’’ adresli internet siteleri bulunmaktadır. Sipariş alıp kargo ile adrese sevkiyatlarının olduğu, belli bir rakamın üzerinde siparişler için ayrıca kargo ücreti alınmadığı bilgisini de vurgulamak isterim.
Gelelim bu konuyu işleme nedenimize: Birden çok faydasını alt alta sıralamak gerekirse; Öncelikle hormonsuz, gübresiz, sağlıklı yiyecekler sunulmaktadır. Belli bir sayıda da olsa istihdam sağlamaktadır. Köylerde yetişen ve ziyan olacağını düşündüğümüz (Örneğin derelerdeki galdirik, tarladaki sakarca, dağda bayırda dikenlerin ucundaki melevcen) ürünler ekonomik olarak değerlendirilmektedir. Bu ürünleri yetiştirip, satanlar için ek gelir sağlanmaktadır. Tüm bunların yanında uluslararası şirketlerin raflarında yer alarak Çamaş’ımızın reklamı yapılmaktadır. Birkaç yıl önce Fransa’nın Marsilya Şehrinde bir marketten aldığım incirin Aydın ilimizden geldiğini görünce yaşadığım mutluluğu anlatamam. Aynı Marsilya’da Çamaş Hanımeli Kooperatifi etiketini görmenin vereceği mutluluğu tarif etmek bile mümkün değildir diye düşünüyorum.
Yani ekonomiye katkısı yanında psikolojik ve sosyolojik katkıları ile Çamaş’ta yapılan bu kooperatif çalışmalarına katkıda bulunan herkesi bir kez daha candan kutluyorum. Umarım ilerleyen yıllarda aynı lezzeti sanayileşmiş ve seri üretime geçmiş durumda görürüz.