SİYASİ AHLAK YASASI
Bugüne kadar 5 kez toplanan 6’lı masa 6. Toplantısını geçen hafta Saadet Partisi Lideri Sayın Temel Karamollaoğlu’unun ev sahipliğinde yapmıştır. Özellikle toplantı öncesi ve toplantı sonrası 6’lı masa ile ilgili övgüler ve yergiler basını daha çok ilgilendirmektedir. Yergilerin başında ayrı düşünen 6 siyasi liderin bir araya gelmesinin hayretle karşılanması vurgulanmakta buna anlam verilememektedir. Diğer taraftan takdir edenler ise: ‘’ ülke ne hale geldi ki 6 farklı düşünce ülkeyi kurtarabilmek için bağrına taş basıp, detaydaki farklılıklarını bir tarafa bırakarak bir masa etrafında toplanabiliyorlar.’’ Diye cevap vermeye çalışıyorlar. Şahsen ben de AKP nin kurucusu olan bir kişinin CHP ile aynı masa etrafına oturabilmesini, Madımak Otel katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olan bir kişi ile CHP nin bir masa etrafında oturabilmesini çok acı, ama gerekli görenlerdenim. Ayrıca arada detayda farklar olmasına karşın bu zıtlıkların üstüne örtü örtülerek bir araya gelinmesini (Her ne kadar bazılarını deli edercesine sinirlendiriyorsa da) ayrıca takdir de ediyorum.
Gelelim siyasi ahlak yasasına: 6’lı masanın hukuk ve yol proğramını hazırlayanlardan birisi olan sevgili meslektaşım (Kendisini çok da takdir ederim.) Sayın Muharrem Erkek göreve gelindiğinde yapılacak işleri öncelik sırasına göre saymış ki bunlardan bir tanesi de ‘’Siyasi Ahlak Yasası’’ olarak sıralanıyor. Bu doğru mudur, yanlış mıdır? Kanımca irdelenmesi gerekir. Şöyle ki:
Ahlak çok önemli bir kavramdır. Bana göre ahlak düzgünlüğünü yasa ile ve kısa sürede sağlamak pek mümkün değildir. Ömrünün yaklaşık 50 yılını hukuk ve kanunlar arasında geçiren birisi olarak söylüyorum ki ülkemizde bir yasa daha çıkmadan nasıl delineceği, nasıl devre dışı edileceği bulunur ve uygulanır. Ahlak bir topluma eğitimle ve yıllara yayılan bir sürede verilir. Japonya bu eğitimi alan ülkelerin başında gelir. Japonya’da siyasi ahlak yasası olmasa da siyasi ahlaksızlığı görmeniz mümkün değildir. Bu sütunlarda daha önce yazdım. Tokyo’da yemek yediğimiz lokantada milletvekili arkadaşımın unuttuğumuz el çantasını uzun süre sonra gittiğimizde bir poşetin içinde saklanarak, tarafımıza teslim edildiğini dile getirmiştim. Siyasi Ahlak Yasasından önce bu genel ahlakın öğrenilmesi gerekmektedir. Önce bizi tedavi edecek doktoru darp etmemeyi, gece yatağına gireceğimiz eşimize saygılı olmayı, gelecek beklediğimiz çocuğumuza sevgi vermeyi, bizden büyük ve yardıma muhtaçlara saygılı davranmayı ve hepsinden önemlisi ambulansın arkasına takılıp gittikten sonra çok marifet yapmış gibi bununla övünmemeyi öğrenmemiz gerekmektedir.
Peki öyleyse bir Siyasi Ahlak Yasası yapılmamalı mıdır? Böyle bir iddia sahibi değilim. Elbette hiç yoktan iyidir. Ama bence iktidara gelenler örnek olurlarsa daha uzun zamanda daha etkili bir siyasi ahlak oluşacağına inanıyorum.