ÇAMAŞ’IN KADERİ DEĞİŞİR Mİ?
Çamaş ilçemiz bu ilçe sıfatını aldığı 1990 yılında nüfusu 15 331 iken 2021 yılında bu nüfus 8 434’e düşmüştür. Ülke nüfusu 1990 yılında 53 920 000 iken, 2022 yılında 84 680 273 olmuştur. Yani ülke nüfusu yaklaşık % 58 civarında artarken Çamaş nüfusu yaklaşık % 45 civarında düşmüştür. Bu durum Çamaş’lının nüfusunun düştüğünü değil Çamaş’ta yaşayanların azaldığını göstermektedir. Diğer bir ifade ile Çamaş halkının başka yerlere göç ettiği anlamına gelmektedir. Bu başka yerlerin başında da İstanbul ve Fatsa gelmektedir. Fatsa’da eski mal pazarı da denilen Kurtuluş Mahallesinin Dumlupınar Mahallesi ile komşu olan bölgesinde adeta bir Çamaşlılar Bölgesi oluşmuştur. İstanbul’da da belli ilçelerde (ki bunların başında da Küçükçekmece İlçesi gelmektedir.) çok sayıda Çamaş’lının yaşadığı bilinmektedir.
Çamaş’tan bu kaçışın nedenleri ve önlenmesi için önerileri içeren ÇAMAŞ STRATEJİK PLAN ÖNERİLERİ başlıklı bir çalışma yapılmıştır. Çamaşlı genç bir mühendis olan Berat Uygun’un 12 sayfadan oluşan bu çalışması gerçekten çok yararlı bir çalışma olmuştur. Bir aracı vasıtasıyla tarafıma iletilen çalışmanın Çamaş Kaymakamlığına ve Belediye Başkanlığına da iletildiğini sanıyorum. Yok, eğer iletilmedi ise ilk iş olarak da iletmeyi düşünüyorum. Özen gösterilerek yapılan bir çalışma olmasına karşın okurken bu çalışmanın bir şehircilik uzmanı tarafından yapılması halinde çok daha etkili olacağını düşünürken sevgili Berat Uygun da mesleğine ve tecrübesine göre çok önemli önerilerde bulunmasına karşın, benim düşündüklerimi düşündüğünden aynı anlama gelen ifadeler kullanmıştır. Yani çalışmanın sahibi de bu çalışmanın daha yetkin kişilerce, daha profesyonelce yapılması halinde daha farklı sonuçlar doğurabilip, daha da etkin olabileceğine ihtimal vermektedir. Bu tevazuya karşın başarılı ve emek verilerek oluşturulan bir çalışma olduğunu vurgulamak ve kendisini kutlamak istiyorum.
Önce mevcut durumun tespiti yapılmış, gerekçeleri yazılmış, daha sonra Çamaş’tan göçün önlenmesi için neler yapılması gerektiği kısa ve orta vade planlar açıklanmıştır. Amaç bugüne kadar yapılmış olan göçün tersine döndürülmesi ve doğup büyüdüğümüz güzel ilçemizin kalkınmış, yaşanabilir bir duruma getirilmesidir. Son yıllarda covid 19 salgını nedeniyle ters göç, yani Çamaş’a dönüşler görülmeye başlanmışsa da hazırlanan çalışmada amaç edinilen bu değildir. Çamaş’tan öncelikle göçü durdurmak, arkasından da topluca Çamaş’a yerleşimi sağlamaktır. Bunun için nasıl istihdam yaratılır? Hangi yollarla gelir elde edilir? Bu konularda öneriler sıralanmaktadır. Tam bir panel konusudur. Özellikle Belediye, Kaymakamlık ve İstanbul’da bulunan Çamaşlılar Derneğinin iş birliği içinde hem Çamaş’ta hem de İstanbul’da ayrı ayrı konu ile ilgili paneller düzenlemesi gerekmektedir. Gerektiğinde hazırlayışının da önerdiği gibi profesyonellerden de yardım almak kaydıyla insanları toplayıp, üşenmeden, usanmadan anlatılmasında yarar görülmektedir.