2022 NİN FATSA’SI
Bir yakınımın rahatsızlığı nedeniyle 3-4 günlük bir Fatsa ziyaretim oldu. Yine hemen eski Fatsa ile bugünkü Fatsa’yı karşılaştırma gereği duydum. Sürekli olarak Fatsa’da olanlar dışardan gelenler kadar farkı fark edemezler diye düşünüyorum. Bu defa bir yorum yazısı değil tespitlerimi yazmaya çalışıyorum.
Öncelikle vurgulamak isterim ki trafik sıkışıklığı İstanbul’u aratmaz hale gelmiş. Bir an önce Samsun-Ordu Yolunun şehir dışına alınması şart olmuş. Hem de en kısa zamanda. Bildiğim kadarıyla da bu konuda somut bir adım atılmış değil! Cumartesi akşamüzeri Ünye tarafından Garajlar arkasındaki evime dönüyorum. Oto Garın yanında bulunan trafik ışıklarının tıkanıklığı nerdeyse Dolunay Sapağına kadar gelmiş. Normal yoldan gelmeye kalkışsam evime gece yarısı ancak gelebileceğim için Mandıra Mevkiinde Hastane istikametine gidip, Kumru-Korgan Yolu üzerinde Ata Caddesine yönelerek gelmek zorunda kaldım. Bazen o güzergâhın da tıkandığına tanık oluyorum. Fatsa bu haliyle Mega Kent adayı durumundadır. Yanımda misafirlerim olduğundan Ordu dönüşü değişiklik olsun diye eski yolu (Perşembe- Medreseönü - Yalıköy güzergâhın) kullandım. Bu yoldan gelirken uzaktan görülen Fatsa’yı tanımak mümkün olmuyor. Çünkü o kadar yüksek katlı binalar yapılmış ki insan kendini Menhattın’da zannediyor. Tam bir görüntü kirliliği almış başını gidiyor. Keşke çok katlı ruhsatlar verilmeseydi.
Gelelim ramazan ortamına: Bizim yaş kuşağı hatırlayacaktır. Ramazan ayında lokantalar boya-badana yapıp tadilata girerlerdi. Çok azı iftar saatinde açık olurdu. Örneğin Rahmetli Recai Gürol, Osman Yenigün ve sevgili Osman Gürol Abinin işlettiği Cumhuriyet Meydanında Meydan Lokantası vardı. Ben de öğrencilik yıllarımda yemeğimi o lokantada yerdim. Osman Abinin bana gazoz kasalarını sandalye yapıp yemek yedirdiğini hatırlarım. Çünkü iftar saatinde yer bulunmazdı. Kapı önünde birileri kalksa, yer açılsa da biz de otursak diye oruçlu vaziyette bekleyenleri hiç unutamam. Gündüzleri sadece bir lokanta açık olurdu. Beşik Pazarındaki gündüz açık olan bu lokantanın da camları gazetelerle kapatılır, içerde yemek yiyenlerin gözükmemesi için kamuflaj yapılırdı. Daha sonra yavaş yavaş iş gevşemeye başladı. Önce Beşik Pazarının Sahil kesiminde bir Özgürlük Meydanı oluşturuldu. Herkes orada yiyor, sigarasını içiyordu. Bu sefer 3-4 günlük süre içinde gördüm ki meşhur Cumhuriyet Meydanımızda çay ocakları harıl harıl çalışıyor. Meydandaki banklar üzerinde oturanlar sigaralarını içiyor. Nerdeyse tüm yiyecek içecek yerleri açık. Hatta çiğ köfteciler söz birliği etmişçesine ramazan nedeniyle bedava çiğ köfte ikramında bulunuyor.
Kısacası Fatsa’da çok değişiklik var hem de pek çok…!