ESKİ 23 NİSAN BAYRAMLARI
O yıllarda Fatsa’nın nüfusu 10.000 bile değildi. Dumlupınar Okulu ile Sakarya ilkokulu vardı. Bayram yeri olarak Cumhuriyet Meydanı seçilmişti. Cumhuriyet meydanında. Bursalıların ve Ahmet Erkli’nin Benzinliği vardı. Tam karşısında ise Deli Osman’ın Kahvehanesi. O Kahvehanenin iki tarafındaysa da KOÇ’un ve İBRAHİMOĞLU’nun Fındık kırma fabrikaları vardı. İş bankasının önünde ise Jeepler olurdu.
23 NİSAN Bayramını Dumlupınar İlkokulu ile Sakarya İlkokulu yapardı. Okul yürüyüşe geçmeden, Önde ilkokul öğrencilerine göre biraz daha uzun boylu bir çocuk Bayrak taşır. Arkasından Okul Flamasını taşıyan çocuk gelir. Sonra Yavrukurt (İzci) Kıyafetli Trampet Takımı olurdu. Onun arkasında beyaz gelinlikler giymiş kızlar. Kızların arkasında büyük bir pankartta yazılmış YAŞASIN CUMHURİYET yazılı bir pankart. Onları okulun HALKOYUNLARI oynayan kızlı erkekli ekip takip ederdi. Peşinden Asker, Polis, forması giymiş çocuklar. Onlarları kızlı erkekli Yavrukurtlar takip ederken, MEHTERAN kıyafeti giymiş çocuklar ise kendilerine ait yürüyüşleri ile arkadan gelirlerdi. En sonda ellerinde 23 NİSAN Bayramıyla ilgili dövizleri taşıyan BEYAZ YAKALIKLI SİYAH ÖNLÜKLÜ talebeler gelirdi.
İki okul öğrencileri aynı saate bayram alanına hareket ederken, erkek öğretmenler Koyu renk elbise beyaz gömlek kravat ile çok şık olur. Bayan öğretmenler ise Etek Tayyör elbiseleri, saçlarıları özenle taranmış olarak öğrencileri ile yan yana gururla yürürlerdi. Dumlupınar İlk okulu Reşadiye caddesi üzerinden trampet çalarak tören alanına giderken, sağlı sollu evlerin pencerelerinden sarkan hanımlar. Çocuklara sevgiyle bakarlardı. Sakarya ilkokulu ise okulun önünden direkt meydana inerdi. Cumhuriyet Meydanı bayramı seyretmeye gelenlerle hınca hınç dolu olurdu.
Okullar yerini alınca İlçe Kaymakamı, İlçe Bld. Başkanı, Garnizon Komutanı Tören alanına girer. Çocukların ve halkın bayramını kutlardı. Kaymakam beyin kısa konuşmasından sonra okul öğretmenlerinden biri günün mana ve ehemniyetini anlatan bir konuşma yapar. Sonra, Çocuklar kürsüye çıkar şiirler okur, Halkoyunları oynarlardı.
Şimdilerde de aynı ŞİİRLER okunup halkoyunları oynanıyor. Ama biraz daha moderleştirilmiş olarak kutlanıyor. Çocuklar çubuklara iliştirilmiş kordelaları çevirerek hareketler yapıyorlar. Tabi bunlarda ayrı birgüzellik. Çocuklarımızın bu hareketleri binlerce seyirci önünde yapması onlara özgüven aşılıyor. Kişiliklerinin gelişmesini sağlıyor.
Araya Pandemi girince 23 NİSAN Bayramını az daha unutuyorduk. Ama Bld. Bşk. İ. ETHEM Başkanı gayretiyle az hasarla atlattık. ETHEM BAŞKAN Pandemi sırasında 23 Nisan çocuk Bayramını mahalle mahalle çocukların ayağına getirdi. Çocukları bayramsız bırakmadı.
Bu yıl bayram RAMAZANDA denk gelince çocuklara KÜLTÜR SARAYINDA çeşitli etkinlikler yapıyor. Hepsine güler yüzle sevgi gösteriyor. Herhalde geleceğin Z kuşağına yatırım yapıyor.
İlave olarak bir etkinlik daha yaptı. Cumhuriyet meydanında 23 NİSAN Bayramında çocuklara PANAYIR tadında bir etkinlik düzenledi. Uzun tahta bacaklı adamlar, Akrobatlar. Ateşbazlar, Karagöz Hacivat, birde konser porogramı düzenledi. Cumhuriyet bayramını çocuklardan başka büyüklere de yaşattı.
CUMHURİYET MEYDAN’INDA
SERCAN AYTEPE KONSERİ
23 NİSAN BAYRAMININ Son etkinliği SERCAN AYTEPE Konseriydi. Sercan arkasından Gümbür Gümbür çalan Orkestra eşliğinde, (Son yıllarda canlı izlediğim mükemmel bir orkestra) Hareketli parçalardan derlediği POTBORİ Reprertuarı ile onu dinlemeye gelenlere öyle bir coşku verdi ki. Dinleyenlere az daha ORUCUNU bozdurdu.!!! Sercan senin yeğenim olduğu için onu methediyorsun diyebilirsiniz.!!! Ama öyle değil. Annesi Kabakdağ’lı olduğu için genetik olarak A sınıfı Gürcü sayılır. (Araya bir Kabakdağı güzellemesi sokmasam olmaz) Sahnedeki duruşu Ses ve fizik olarak Pavorotti gibi FRAK ve BEYAZ GÖMLEK giyse PAPYON taksa Dünyaca ünlü İTALYAN TENOR PAVOROTTİ ye benzer. SERCAN yeğenimde Gür sesli bir TENOR. O sahnedeki duruşu ile Fatsa’nın PAVOROTTİSİ’DİR
Fatsa genç müzisyenler açısından çok şanslı. KANDEMİR KAYTAZ Enaz Erol Evgin kadar kibar, onun kadar naif. ve beyefendi. Dr. OSMAN ÖZEL ve kardeşi SERCAN ÖZEL örnek bir müzisyenler. Fatsa’da müzik konusunda ne zaman bir etkinlik olsa hemen koşarlar. CEM ÇELEBİ Hakeza beyefendi bir insan. Önceden bilinen AVNİ KAYSAL’ı YÜKSEL KAYTAZ’ı herkes bildiği için saymıyorum. Onların müzikteki güzel kişiliklerini beyefendiliklerini gençlerimiz örnek almış diyorum.
Sonuç: Çocukların coşkuyla kutladıkları 23 Nisan çocuk bayramı bitti. Üç gün sonra büyüklerin bayramı gelecek. Birbirimizi sevelim. Birbirimiz için güzel şeyler söyleyelim. Güzellikler dileyelim. Yorum sizin.