TÜİK – ÜNYE VE FATSA
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in hazırladığı İl olmaya aday 25 ilçe arasında Fatsa'nın bu liste içerisinde yer almaması ilçemizde büyük bir infial yarattı. Açıklamaya ilk tepki İstanbul Fatsalılar Derneği Başkanı Osman Cayak’tan daha sonra da bir çok STK tepkiler ardı ardana gelmeyi başladı. 2023’te seçim var. TÜİK’in listesine politikacıların sıcak bakacağına zannetmiyorum. Riskli bir durum. Ünye il olarak onansa Fatsa’yı kaybederler, Fatsa il olarak onansa, Ünye’yi kaybederler.
Onun için diyorum ki, hiç bir politikacı iki komşunun birbirine düşmesini istemez. Sonuçta kendileri kaybederler.
Diğer bir husus, İktidar ile muhalefetin Kanal İstanbul konusunda anlaşamadıklarını, iktidarın yaptırmakta, muhalefetin ise yaptırmama konusunda ısrarlı olduğunu, iktidara geldiklerinde de buraya yatırım yapanların istikaklarını ödemeyeceklerini söylüyorlar.
Son olarak Sn. Cumhurbaşkanımız “Ne demek ödememek. Devlette devamlılık esastır. Böyle bir şey asla söz konusu olamaz” demişti..
Bunu niye yazdım?
Anap’ın iktidar olduğu dönemlerde yine Ünye - Fatsa il çekilmesi olmuş, Fatsa’dan Ankara’ya giden bir heyet te dönemin başbakanı merhum Turgut Özal’ı ziyaret ederek, Fatsa’nın il olması için yeterli alt yapısının olduğunu anlatmışlardı. Özal’da bu konuşmalardan sonra heyete “Fatsa il olacak” diye bir belge imzalayıp uğur
lamıştı.
Yani dönemin Başbakanı Fatsa’nın il olmasını onaylamıştı.
Madem ki devlette devamlılık esastır ki öyle, illa bir ilçe il olacaksa, merhum Özal’ın sözünün geçerli olması gerekir diye düşünüyorum.
VAZGEÇİLMEZLER...
Biraz geriye gidip merhum belediye başkanlarımızı rahmetle andığımızda aklımıza hemen (Yeni nesil bazı isimleri hatırlamayabilir) Ahmet Cevat Güvenkaya, Rıza Yücel, Nihat Kutsal, Ali Rıza Dizdaroğlu, Nazmiye Komitoğlu, Fikri Sönmez, Mazhar Yerebasmaz, İhsan Topaloğlu, Mustafa Kemal Çamaş, milletvekili olarak ta Günay Yalın geliyor. Yazdığım isimler, görevleri sırasında imkanları ölçüsünde ilçemize sayısız hizmetler kazandırmışlar ve bugün de sevgi, saygı ve rahmetle anılıyorlar.
Belki bugün de aramızda olsalardı, ilçemizi yine vazgeçilmezleri olacaktı ama ömürleri yetmedi. Geride sadece yüzlerce eser, on binlerce insanın sevgisi, saygısı kaldı.
Hani bir söz vardır ya, “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri” diye. İşte o hesap, önemli olan görev sırasında ilçenin ihtiyaçlarını tespit edip, sorunu çözüp, halkın sevgisini de arkanıza aldığınızda ölüp gitseniz de asla unutulmazsınız ve her zaman da sevgi, saygı ve rahmetle anılırsınız.
“Büyük lokma ye ama, büyük laf konuşma” diye büyüklerimiz çok güzel bir laf söylemiş.
Kısacası, halkın gönlünde taht kurmuş ölenleri rahmetle yad etmek varken, yaptıklarını yok etmek ve küçük düşürmek için lüzumsuz beyanatlar vermek, bugüne kadar hiç te hoş karşılanmadı. Bundan sonra da karşılanacağını zannetmiyorum.
FATSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
İyi ki 8000 kişiyi istihdam sağlayan Organize Sanayi bölgesine sahibiz.
Kimin aklına gelirdi ki, ilçemize bir OSB kurulacak içerisinde de 5000 kişi çalışacak.
Ama bugün geldiğimiz noktada yukarıda sıraladığım unsurların hepsine sahibiz. Düşünebiliyor musunuz 8000 kişi iş sahibi olmuş, çok yakın bir süre zarfında da bu rakam 10000’e ulaşacak.
Tabii bu günlere gelmek çok kolay olmadı. İşin başında azimli ve kararlı olmak gerekiyor.
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fahri Tanrıkulu’ndan aldığı bayrağı daha da yükseklere çıkartarak, OSB’nin bu günlere gelmesini sağladı.
Yetinmedi, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte OSB’yi daha da büyütmek için ilave arsaların istimlak edilmesi için çaba sarf etti ve muvaffak oldu.
İşte azmin, birliğin, beraberliğin çalışmanın ürünü bence budur.
OSB’de çalışan 8000 kişinin aldığı ücretin hemen hemen tamamı ilçemizde dönüyor. Bu da ilçemizde faaliyet gösteren esnaflarımıza yarıyor.
Sadece OSB’de yatırım yapanlar değil, dolaylı yönden ilçe esnafımızda bu işten kazançlı çıkıyor.
Karadeniz’in en büyük OSB’sine sahip olmamıza rağmen, halen ihtiyaç var. Talepler karşılanmıyor.
Ne yapılabilir diye düşündüğümüzde, etrafındaki araziler istimlak edildiğinde hem OSB büyür, hem de gelen talepler üzerine ihtiyaçlar giderilir. Daha fazla istihdam sağlanır.
Burada en büyük görev yine milletvekillerimize düşüyor.
Fatsa OSB’ye biraz ağırlık verip, sorunlarına cevap verseler, bu işin üstesinden geliriz diye düşünüyorum.
Altın yumurtlayan tavuk olarak değerlendiğim OSB’nin daha da büyümesi için iktidar, muhalefet, 5 milletvekilimizin bir araya gelip beklentileri gözden geçirip, çözüm aramalarını beklemekteyiz.
İlçemizde kurulan ve 60 ülkeye ihracat yapan OSB’nin daha fazla ülkeye ihracat yapması ve daha fazla işçi çalıştırması hepimizin gurur vesilesidir.
Bize bu gururu ve mutluluğu yaşatan başta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş’a, yönetim ve meclis üyelerine, özellikle ilçemizi tercih edip, yatırım yapan, ekonomik sıkıntı yaşadığımız bu günlerde, 8000 kişiye istihdam sağladıkları için tüm işverenlerimize teşekkür ediyorum.
İyi ki varlar...