Görüntülenen Sayı: 2621
2717 | Yayım Tarihi: 19 Kasım 2021 Cuma
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  •  Spor 
  • Köşe Yazarları
  • Bunları Biliyor musunuz?
  • Vefatlar
  • Güneşlik
  • Dost Siteler
  • Künye
  • İletişim
  • Son Sayı
Ana Sayfa » Köşe Yazıları » 05.12.2021 PAZAR GÜNÜ KABAKDAĞINDA TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPMAYI PLANLIYORUZ

05.12.2021 PAZAR GÜNÜ KABAKDAĞINDA TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPMAYI PLANLIYORUZ

Ahmet BECİOĞLU

Ahmet BECİOĞLU

ahmetbecioglu52@gmail.com
Facebook'ta Paylaş

Geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz etkinlikleri, PANDEMİ dolayısıyla ertelemiştik. Yavaş, yavaş Normalleşmeye başladığımız şu günlerde bir hareket yapalım diye karar verdik. Yapacağımız eylem planına bütün Ziraatle uğraşan kuruluşlar destek vermeye çalışıyorlar. Ama kendilerinin üst makamları yani Bakanlıklar onların elini kolunu bağlıyor.

Şöyleki mesela tarım il ve ilçe müdürlüklerine Bakanlık Sertifikasız Tohum satışına engel olacasınız demiş. Bizim yapmak istediğimiz ATALIK Tohumlar, yani bunların sertifikası yok. Ama genetik olarak kaybolmasın dedelerimizin, Acara’dan 150 yıl önce Patatesin içini oyarak nemli ortamda binbir emekle getirdikleri tohumları yaşatalım istiyoruz. Burada hiçbir ticari kaygımız yada karlı bir alışveriş düşünmüyoruz. Zaten sertifikasız tohumların satışı kanunen yasak bizimkisi satış maksatlı değil. TAKAS olarak değiştirmek. Sonuç  olarak bu Atalık tohumları Lokal bir bölgede yaşatmak.

Tabi olay bununla bitmiyor. Başka bir konu başlığı  ise TURİZM. Ordu ilinde Turizmi nasıl geliştirebiliriz diye yapılan ÇALIŞTAYLARA katıldık. Kürsüye çıkıp konuşma yapanlar hep Allame olmuş. Kimi yayla turizmi olsun diyor. Kimi Deniz turizmi olsun diye ahkam kesiyor. Bakıyorum konuşulanların arkasında duran bir Allah’ın kulu yok Çalıştay bitiyor herkes kendi yoluna gidiyor.

Biz Kabakdağ olarak kendimize   EKO TARIM-EKO  TURİZM hedef koyduk. Sertifika aldık sonuçta her şeyi ek yordamıyla yapmaya çalışıyoruz. Önümüze geçip bize yol gösteren yok. Kendi çabamızla köydeki hanımları örgütleyip köydeki evlerinin arkasındaki bahçede yetiştirdikleri sebzeleri meyveleri köy meydanında kurduğumuz stantlarda satmasına teşvik ettik. Uygulamaya soktuk. 

Hemen Mevzuat Hazretleri devreye girdi. Pazar açamazsınız .!! Niye ruhsat almanız lazım. Ayrıca pazarda sebze yada meyve satacak hanımların Maliyeye kayıt olmaları lazım. Arkadaş bugün Kurtuluş Pazarının ruhsatımı var. Orada süt, yumurta. Pancar satan kadınların maliyeye kaydımı var. Ama mevzuat hazretleri işbaşında takoz olmaya hazır.
Turizme katkı olsun dedik. Kabakdağı’nda  Kırsal yaşam evi adı altında konaklama konsepti oluşturduk. Hemen Mevzuat hazretleri yine  olaya el koydu. Efendim maliyeye kaydolacaksınız yazar kasa bulunduracaksınız. Fiş, fatura keseceksiniz. Arkadaş bunları bizde biliyoruz ama henüz emekliyoruz. O evlerdeki hanımlar ne anlar fişten, faturadan. Biraz müsaade edinb Olay öğrenilsin çark bir müddet dönsün hepsi hallolur ama nerede.? Hemen mevzuat hazretleri el koydu dedim ya ne yapalım.? Bir ucundan başlayalım dedik ve Ruhsat için ilgili makamlara  müracaatımızı yaptık.

Peki ne oldu ? Vatandaş köydeki oturma ruhsatı olan evini pansiyona çevirmek için. Bulunduğu bölgede İmar tadilatı yaptıracak. Sonra şehircilik mühendisine projelendirecek. OBB’nin alacağı harç Fatsa Bld. Alacağı harç vs. tamamı 220 bin TL Tutuyor Köydeki evi pansiyona çevirmek için siz olsanız bu harcamayı yapar mısınız.?

Devletin zaman  zaman Köylüyü teşvik için ya da köye dönüşü desteklemek için köylülere Manda, Koyun, Keçi, Kaz gibi hayvanları hibe olarak verdiğini biliyoruz. Ama bizim köyümüz hayvancılık yapmaya müsait değil. Biz turizm yapmaya çalışıyoruz

Sonuç: Hani amiyane bir tabir vardır. ATA Et- İTE OT Veriyorlar. Diye işte anlatmak istediğim budur.

Yalnızca aboneler yorum yazabilir.

Abone Bilgileri

Abone girişi yapınız
Abone Kodu:
Parola:
Şifrenizi almak için tıklayın

  • Hava Durumu
  • Arşiv


Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü






 Güneş Gazetesi © 2005-2023 Her hakkı saklıdır.