MERHABA FATSA
İstanbul’daki Fatsalılar Derneği başkanı olduğum yıllarda en az 2-3 kez, Fatsa ve Çevre İlçeler Kalkınma Kurultayının aktif olduğu yıllarda ise çok kez gelirdim. İller Bankasından aldığı payı bir kişi artırmak için (Evlere kapanıp yazıldığımız zamanlarda) bile gece yarısı saat 00.30’da Samsun Hava Alanına indiğimi hatırlıyorum. Yani sözün özü bir ayağımız hep güzel Fatsa’mızdaydı. Özellikle 2015 seçimlerinden sonra biraz sosyal hayattan uzaklaşmanın etkisi biraz da yazları Bodrum’da geçiriyor olmak nedeniyle son yıllarda ziyaret periyodumuz yılda bir kereye kadar düştü. Bunu neden anlattığıma gelince:
Eskiden soğuk suda kaynatılan kurbağa gibi sıkça gidip geldiğimiz için şehrimizin fiziksel ve sosyal değişikliklerini fark edemezdik. Örneğin Sahildeki palmiyelerin yeni dikildiği yıllarda bir palmiye de biz dikmek istediğimizde Bolaman Irmağına kadar olan yer dolmuştu ve bize yer kalmamıştı. Bu gelişmeleri ucu ucuna yakalamış ve fakat bire bir yaşamıştık. Birçok değişikliği tam tamamlanmadan göre biliyorduk. Son yıllarda Fatsa’ya geliş periyodu uzayınca büyük değişiklikleri görmek ister olduk. Zaman zaman da beklediğimiz büyük değişiklikleri görme fırsatı bulduk. Biz gurbette yaşayanların rüyasıdır Fatsa… Büyük bir şehir olmasını arzularız. Ama bu büyük şehir olunurken Mektep Çayırında top oynadığımız günlerin sıcaklığını ve samimiyetini de kaybetmemeyi isteriz. Yeşillikler içinde, park ve bahçeler şehri olmasını isteriz Fatsa’mızın.. Ama bu yeşillikler içinde Şekerci Ahmet’in veya Hacı Dayının dondurması ile dolaşmayı hayal ederiz. Tabi ki her şey istediğimiz gibi olamayacaktır. Her şeyin istediğimiz gibi olamayacağının da bilincindeyiz.
Cumartesi (23.10.2021) gününden beri yıllık olağan ziyaretimizi yapıyoruz. Attığımız her adıma geçen yıl (Ekim.2020) dan beri olan değişiklikleri irdeliyoruz eşim ile birlikte… Bir kısım sokaklar daha trafiğe kapatılıp, sırf yaya yolu olarak kullanıma açılmış, çok da güzel olmuş. Beşik Pazarında Kavlan ağaçlarının iki yanında 1965-1970 li yılarda köy kamyonları park eder yolcu alırdı. Bugün artık yayalar yürüyemez olmuştu. Tamamen yaya yolu haline getirilmiş, eskiye göre daha rahat yürünebilir olmuş, güzel gelişme olarak kaydediyorum. Sahilde yürüyüşe çıktığımız esnada ağaçlardan dökülen yaprakların tazyikli hava ile süpürülüp temizlenmesi de artılar hanesine yazdıklarımızdandı. Yeni belediye binası etrafındaki dağınıklığın toparlanması yine olumlu değişiklikler hanesine yazıldı.
Bütün bu olumlu gelişmelere karşın hepsini silip süpürecek olan meydan düzenlemesinin fiyaskosudur. Öyle bir meydan düzenlemesi yapılmıştır ki ne bir ağaç, ne bir çiçek ne de insanın ruhuna hitap edip, insanı dinlendirecek bir eser oluşturmadan sadece kum ve çimentonun olduğu bir beton yığınını meydan düzenlemesi diye yutturmaya çalışmışlardır. Bunun için bir profesyonelden yardım alıp, meydanın cazibe yerine dönüştürülmesi hala mümkündür. Benden hatırlatması….