ORDU’DA YUNUS EMRE ÜNİVERSİTESİ ÖZLEMİ 99.Zafer Günüm
Yunus Emre dinimiz İslamı yücelten Tasavvuf halk şairi. Hayatı hakkında kesin bilgiler yok, söylenti çok. Mezarı Anadolu’nun her yerinde neredeyse. Biri de Ordu Ünye’de. Ne çok sevmiş onu milleti! Rahmetli babaannem çok bunaldım, beni Şeyh Yunus’a götürün der dururdu hep, hiç unutmam! Derdine derman tepedeki türbesiydi Yunus Emre’nin. Bugün ise daha başka bir aşk ile dolu Ünye halkı. Ordu Üniversitesi Yunus Emre adını alsın talebi dolaşıyor dilden dile. Niye?
Halk müziği sanatçısı Favad Andarabi’yi katledecek kadar İslam cahili cani Taliban’a 20 yıl sonra Afganistan’ı teslim ediverdi ABD. Tedirgin bekleyişte intihar saldırıları oldu, İŞİD Horasan kolu üstlendi. 13 ABD askeri 170’den çok can gitti. Bıden avlayacağız sizi dedi İŞİD’e ve iki elebaşını öldürdü. Saldırı yine olur diyor. Nasıl bir oyun bu? 2 gün geçmeden 2 terörist başını eliyle koymuş gibi bulup bombalıyor. Yeni satranç masasında Çin ve Rusya mı piyon hamlesi yaptı yoksa kendinin kaos ardında gizli bir planı mı var? Net görülebilen farklı yorumlara sebep şiddet-terör-dehşet dansı.Tepişme İslamafobi pistinde. Sözde İslam örgütünden kaçarken uçaktan düşen, bombalar altında can veren, bunları da göre göre hava alanını saran insan görüntüleri ne acı! Bizim yaşlılarımız bile soruyormuş: Taliban’ın adamları cehennem zebanisi mi? Şaşılası değil hiç. İçine ömrünce cehennem korkusu işlettirilen insanların bu ruh hali bilimsel inceleme konusu. Cumhurbaşkanımız terör örgütlerinin çatışması bu, kimseye yarar getirmez, terörle iş tutulmaz diye uyardı yine! Kumpasçı liderler de bu anlayışa ulaşabilse keşke de terör örgütlerini taşeron yapmasalar! Sözden öte etki gücü lazım onları baskılamak için. Anadolu’yu Moğol istilası ve farklı mezhepler gerilimi sardığı zaman Tasavvuf yolunda ışık Mevlana ile halk şairi Yunus Emre değil miydi? Aynı ışığı suna suna mücadele gerekmez mi emperyalistlerle?
Önceki yazımda dikkat çektim: Mevlana’mız, Yunus’umuz dünya gündeminde yok! Niye? İslama göre Allah’ın kullarına sevgisi, merhameti yok hiç; yalnızca gazabı var; bu zebaniler de dünyadaki azap çektirme görevlisi fikri iyice yerleşsin diye. Oysa Yunus Emre Cennet cennet dedikleri/ Birkaç köşkle birkaç huri/ İsteyene ver onları/ Bana seni gerek seni diyor. Allah’tan geldiğini, bir an önce ona dönmek istediğini; fani varlığını yok saydığını aşk ile vurguluyor. İslamın özü, bu menfaat gözetmeden yaradanı da yaradandan ötürü yaradılanı da sevme hazzı yaşatılsaydı İslamafobi sarar mıydı dünyayı? Yunus’un halkın da anlayacağı dilindeki şu felsefesi (Tasavvuf) sözde bırakmamalı, milletçe onunla tanınmamızı sağlamaya çalışmalıyız:
Su kaynar yakar, donar kayar kaydırır da acıya boğar; aşk ile ateşte yanarken ağzını musluğa dayayıp içince kana kana, için ferahlar. Üç halde de gerçekte var olan su, öz olan sudur! Suyun zararlı hallerinin baki olmaması gibi insan kusur ve günahları da nefsin zorlamasıyla doğar batar. Hep durgun su gibi sevgiyle ışıldayabilenler, hiç kötü hallere düşmez; yaradanın aşkıyla yanar, her yaratılmıştaki kusuru da gece gibi olup bakar da görmez. Özü nefse tutsak olup kem şekle düşenler güzele bakmak sevap, özü nefsinden uzak saf tutabilenler ise güzel bakmak sevap der de Allah’ının aşkını ve onun yarattığını tüm güzelliğiyle hisseder. İnanır ki gün gelir dünya faniliğinden de çıkar gider, mevlasına kavuşur. (İnna lillâhi ve innâ ileyhi raciûn)
Akıncı TİHA ile Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri olmuştur diye caydırıcı güç gösterdik şükür. İcraatlarla işte bizim inancımız İslam bu diyebilme noktasına da gelmeliyiz. Elbette nefsi hainleştiren tahrik odağının çok olduğu günümüzde zor iş ama güzel bakma, sevme, sevdirme eğitimiyle başarılabilir. Başka yol yoktur. Üniversitelerin rehberliğiyle ana sınıflarına dek gönülleri doldurabilen eğitim gerek. Ruhu şâd olsun, Devlet Sanatçımız Rahmetli Yıldız Kenter bir istişaremiz sırasında sormuştu: Bizde ilkokul çocuğu Yunus Emre’yi niye bilmez? Soru, hâlâ içimde yara. Milletçe cevap verebilen çalışmalar sonuç vermez mi?
Yeşilin her tonuyla süslü; dere, tepe, türkü, ünlü dolu güzel ilim Ordu! Yunus’u hisseden Anadolu’nun her yöresi senin gibi özlem içinde diye düşünüp dururken gözümün önünde bir hayal belirdi birden: Sanki konuklar gelmiş ülkenin her yerinden de çıkmış Boztepe’ye; içlerinden gür bir ses, Ordu öncü ol da adını sen koy üniversitene diyor, İslam’ın gerçek yüzü Yunus Emre adını sen koy! Biz de gelelim ardından da Yunus Emre’miz ile yayılsın tüm dünyaya İslam! Can cana candaş olsun insanlar; aşk ile yücelip güzel baksınlar hep; sevgi, barış, uygarlık diye diye model olalım. Şiddet alev alev; yakıyorlar insanı insanla, en çok da müslümanı müslümanla! Tamamladı bu gür sesi Anadolu’nun dört yanından gelmiş konuk Yurttan Sesler Korosu içtenlik ve coşku ile güzel türkümüzün sözlerini şöylece değiştirerek: Ordu’nun dereleri/ Aksa aşk ile aksa/ Yunus Emre adını/Halk ışık dese yaksa
Bir süre yaşadım bu hayali, sonra düşündüm ve yordum: Gitgide daha da gelişen üniversitenin Rektörü Ali Akdoğan Bey, İslamın özü Tasavvufu da mutasavvıfları da çok iyi bilen ilahiyat profesörü. Olmaz mı bu yolda mihmandar? Ak Parti İl Başkanı eğitimci Halit Tomakin Bey de koşmaz mı aynı yolda? Dillere destan güzelliği ve sevgiyle dolu bölgenin incisi Ünye, Yunus Emre Derneği ile yıllardır faaliyette hep. Yılmaz, yorulmaz, çalmadık kapı bırakmaz Başkanı Yaşar Argan ve oğlu Ak Parti ilçe başkanı Kenan duyurup duruyor faaliyetleri. Yunus şiirleri söylenmeyen tek gün yok yörede. Parkında, okulunda, çocuklarında… her yerinde yaşatılıyor Yunus Emre. Adını taşıyan balıklar bile sabahları gösteri yapıyor kanısında halk. Dopdolu makam türbenin çevresi hep.
UNESCO da cumhurbaşkanlığı Ocak Kararnamesi de 2021 yılını Yunus Emre Yılı ilan edince, kanaat önderleri büyük tören olsun Ordu’da da ışığımız Üniversitemizin adını ORDU YUNUS EMRE ÜNİVERSİTESİ koyalım demeci verdi medyaya ardı ardına, hâlâ da sürüdürüyorlar taleplerini ısrarla. Layık değil mi böylesi aşk ile mücadele veren halka, ORDU YUNUS EMRE ÜNİVERSİTESİ adı?
Ünyeli Ak Parti Genel Başkan Vekilimiz Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanımızın en eski yol arkadaşlarından Büyük Şehir Belediye Başkanımız Hilmi Güler, halka ilgisini yakından takip ettiğim Valimiz Tuncay Sonel, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, vekillerimiz Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı, Metin Gündoğdu, Cemal Enginyurt, Mustafa Adıgüzel Beylere de el birliğiyle bu talebe destek vermelerini saygıyla arz ediyorum. Haydi Ordu’m el ele ORDU YUNUS EMRE ÜNİVERSİTESİ törenine! Yolumuz açık, 99. Zafer Bayramımız kutlu, tüm şehitlerimizin ruhu şâd olsun! Zafer dolu tarihimiz de kem gözlere ders olsun!