FİDAN DİKİM TÖRENİ
Bu hafta Pazartesi gününe Yukarıbahçeler köyündeki altın madeni alanında ormandaki ağaçlara vurulan motor sesiyle başladık. Aynı saatlerde Giresun Bölge müdürlüğüne bağlı Fatsa Orman İşletme Şefliğine ağaç kesim ihalesi ile ilgili açtığımız davada da Ordu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı için onlara savunma için 10 günlük bir süre vermişti…
Biraz evveline gidersek, Fatsa Orman İşletme Şefliği bu yöredeki ağaçların kesimi için iki tane ihale açıyor, açtığı ihaleyi bir şirket kazanıyor. Orada yaşayan köylülerin de bu durumdan ihale bitince haberi oluyor. Biz de avukat olarak köylüler adına İHALENİN İPTALİ DAVASI AÇIYORUZ. Fakat henüz mahkeme görülürken ve bir karar çıkmamışken, apar topar ağaçlar kesilmeye başlanıyor. Üstelik bu ağaçlar kimisi asırlık olan, yıllarca öncesinden dikili, kestane, meşe, gürgen gibi orman ağaçları. Niye satışa çıkıyor bu ağaçlar derseniz, şöyle söyleyebiliriz. Fatsa’da süresi dolan, yeni Çed raporu da çıkaramamış bir Altın Madeni şirketi var ve bu şirkete daha fazla alan yaratmak için daha çok altın çıkarması için, devlet arazisi olan, devlet ormanı satışa çıkıyor.
Üstelik bu şirketin eski Çed raporuna göre de kapasitesi dolmuş, artık yeni alanda çalışma izni olmadığı ve eski çed raporuna göre de birçok ihlalde bulunduğu halde çalışmaya devam ediyor. Bunlar da mahkeme yoluyla karara bağlanacağından alel acele bir ihale ile, önce ağaçlar damgalanıyor, sonra da kesilmeye başlanıyor.
Kesileceği haberini alır almaz gittik oraya, konuşmaya çalıştık, mahkeme savunma istiyor dedik olmadı. Belediye Başkanı, mülki amirlerimiz, oda Başkanlarımız arandı. Herkes bir koldan engel olmaya çalıştı. Ama kesim durmadı. Oturduk ve bekledik. Her bir ağacın gözümüzün önünde devrilişini, sessizce yıkılışını izledik. Ölümünü bekleyen hastanın elini tutar gibi yanında olduk, ama o gün en az 40- 50 ağaç gitmişti. Ertesi gün sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla yine gittik alana, o gün gelmemişlerdi. Fakat yanımızda Fatsa’yı yönetenler yine yoktu.
Aynı gün Fatsa Orman İşletme şefliğini ziyaret ettik, konuşmak istedik, kimse yoktu. Orman haftalarını kutlayalım dedik olmadı.
Bugün gördüm ki, Fatsa Orman İşletme Şefliği ‘Geleceğe Bir fidan da sen dik kampanyası temalı ağaçlandırma çalışması yapıyormuş ve Örencik Mahallesinde 160 fidanı toprakla buluşturmuş. Ve bir tören yapmışlar, törene Belediye Başkanımız, mülki amirlerimiz ve oda başkanlarımız da katılmış. Orman İşletme şefi demiş ki’ Ormanlar oksijen kaynağımız, su hayatımız, , bu çalışmalar Fatsamıza hayırlı olsun…’ Fatsa Belediye Başkanımız da ‘ bugün fidanlarımızı hem toprağa, hem gönüllere dikiyoruz, ormanımızı geleceğimize gençlerimize emanet ediyoruz’ demiş…
Siz var olanı koruyamıyorsunuz, siz asırlık ağaçların bir bir devrilmesine göz yumuyorsunuz, onları koruyanlarla karşı karşıya gelip, kestirenlere arka çıkıyorsunuz. Siz gönülleri çoktan yıktınız, siz gençlerin geleceğine, toprağına, suyuna sahip çıkmadınız. Her birinize tek tek yalvardık, o ağaçları kestirmeyin dedik…siz bugün ağaç diktiniz. Siz ölen ağaçların gözyaşlarıyla ıslanmış ellerinizle o toprağa değdiniz, siz bizim aklımızla fikrimizle dalga geçtiniz.
BU YÜZDEN DURUN ARTIK, BIRAKIN BU KIYIMI, BIRAKIN YAŞAM ALANLARIMIZI, FATSAYI YÖNETENLER DUYUN ARTIK HALKIN SESİNİ, YIKILAN AĞAÇLARIN SESİNİ….YIKILAN HER BİR AĞAÇ GELECEĞİMİZDİR, YIKILAN HER BİR AĞAÇ NEFESİMİZDİR. NEFESİMİZİ KESMEYİN….