AĞAÇLAR
Fatsa’da 4.800 ağaç kesiliyor duydunuz mu? Üstelik bu ağaçlar gürgen, meşe, palamut, kestane ağaçları; kimileri 50 yıllık, kimleri 60 yıllık, kimleri 100 yıllık bu ağaçların kimileri de yeni yetişen fidanlar….Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yaptıkları ihale ile bu ağaçları satışa çıkardı. Neden biliyor musunuz? Fatsa’da işletmesi halen devam eden altın madeni şirketine saha açmak için kesiliyor.
Çed süresi dolan, yeni Çed başvuruları onaylanmayan bu şirketin hangi gerekçe ile halen genişleyebildiği ise büyük bir muamma…Kapasite arttırımı istedi, süre istedi, yeni alan istedi ve hiçbiri onaylanmadı. Bütün bunlar olurken de yangından mal kaçırırcasına bir ağaç kesim ihalesi yapıp, ihaleye karşı açılan yürütmeyi duruma talepli davanın da bitmesini beklemeden ağaçları kesmeye başladılar.
Söz konusu arazinin çevresinde yaşayan köylüler, bu ağaçlar kesilirse, su kaynaklarından, yeşil alanlardan, ekonomik gelir elde ettikleri bal ve kestaneden mahrum kalacaklar, ayrıca arazideki ağaçların kesilmesiyle çevredeki ekosistem büyük ölçüde olumsuz anlamda etkilenecek ve doğal yaşamı tahrip edecektir.
Doğal ormanlık alanı son derece sınırlı olan ülkemizde ve yöremizde nadir kalan doğal orman örtüsünün yok edilmesi, ilimizde son yıllarda yaşanan kuraklık, sel ve dolu gibi iklimsel değişikliklere daha fazla etki edecektir. Küresel ısınmanın ciddi ölçüde arttığı ve son yıllarda büyük kuraklık ve mevsim değişikliği yaşandığı ortada iken, daha fazla yeşil alan oluşturmak yerine, tam tersi yetişmiş asırlık ağaçların kesimine gidilmesi yaşadığımız çevrede geri dönüşü imkansız zararlara yol açacaktır. Ayrıca sel ve heyelan tehdidi altında olan yöremizde ormanlık alanların kesimi felaketlere yol açacaktır.
İklim değişikliği, ormansızlaşmanın multi faktörel etkileri corona virüs mutasyonlarına ve covid 19 salgınlarına doğrudan neden olduğu gibi, madencilik faaliyetlerinin orman varlığını eksiltmesi nedeniyle iklim değişikliğini besleyici bir etki doğurması sonucu dolaylı etkisi de bulunmaktadır. Madencilik faaliyetleri ağaçları keserek, ormanları yok etmekte, böylece iklim değişikliğine neden olan en önemli sera gazlarından CO2'yi temizleyen ağaç sayısının ve orman alanlarının azalması, iklim değişikliği ve negatif sonuçlarının artış eğrisinin aritmetik hızdan geometrik hıza sıçramasına neden olan pozitif geri beslenme sistemlerinden birisi olarak çalışmaktadır. Ağaçlar türlerine göre yılda 100 kg ile 200 kg arasında CO2 emmekte olup, madencilik, termik, nükleer gibi yıkıcı yok edici tesisler için orman varlığının yok edilmesi, ormanların katledilmesi ülkemizin, çocuklarımızın ve insanlığın geleceğini baltalamakla eşdeğerdir. Yine ağaç kesimi istenen bölgede köylülerin içme suyu kaynakları bulunmakta olup, yine ilçemizin ve köylerin içme suyu sıkıntısı çektiği bilinmektedir. İklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu yaşanacak muhtemel kuraklık durumunda bölgedeki fındık tarımı ve diğer tarım faaliyetlerinin hangi suyla yapılacağı belli değildir.