ÜÇ YANLIŞ HİÇ DOĞRU
Delikanlı partnerini almış gidecek yer arıyor. Otele gitse para yok. Eve gitse ailesi var. Kara kara düşünürken yol kenarında park etmiş TIR’ı görür ve tırın altına girerler. Bir süre sonra mahallenin güngörmüş bekçisi kafasına dikilmiş, safarasını uzunca öttürür ve gence: ‘’Ne yapıyorsun burada?’’ diye sertçe çıkışır. Bunun üzerine delikanlı hiç bozuntuya vermeden: ‘’Görmüyor musun tırı tamir ediyorum.!’’ diye cevap verir. Bekçi Baba hiç bozuntuya vermeden delikanlıya: ‘’Bak oğlum senin bu söylediğinde üç tane yanlış var. Birincisi; Araba tamir edilirken yüz üstü değil sırt üstü yatılır. İkincisi; Araba tamir edilirken pantolon değil ceket çıkarılır. Üçüncüsü de; Araba gideli 15 dakika oldu sen hala tamire devam ediyorsun!’’
Bu hikâyeyi neden anlattım: Son hafta içinde hükümetin halktan topladığı yardımı ‘’Tekâlif-i Milliye’’ (Ulusal yükümlülük) ile karşılaştırma yapılması neden olmuştur. Bu adeta elma ile armudun toplanması gibi bir şeydir. Ulusal Yükümlülük yasası tam 100 yıl önce çıkarılmıştır. Şuanda ülkemizin dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu iddia ediyoruz. Liderimizin dünya lideri olduğu ile övünüyoruz. Biz bize yeteriz Türkiye diyoruz. Bu salgını en iyi yöneten ülke olduğumuzu söylüyoruz. Bütün bu olumlu ortamı sergiliyoruz. Sonra; Osmanlının yabancılara teslim olup hazineyi tam takır yaptığı, askerin kuru ekmeğe muhtaç olduğu, liderin saray yerine çadırda yaşadığı, ulaşımın milyon dolarlık sayısız uçakla değil, kağnı arabaları ile yapıldığı dönemle kıyas yapıyoruz. Sadece el insaf derim. Üstelik de ulusal yükümlülük gereği toplanan yardımlar iade şartı ile yapılıyor. Ülkenin azıcık nefes aldığı 1923 yılında da herkese verdiği iade ediliyor.
Eşim dahil, Tekalif-i Milliye şartlarının cumhurbaşkanı tarafından televizyon kanallarında okunmasına anlam veremeyenlere de şaşıyorum. Unutmayın ki belli bir kesim sadece Tekalif-i Milliye şartlarının okunmasını dinliyor. Bunun hangi şartlarda yapıldığını açıklayan kanalları ve yayınları izlemiyor. Bizim yaptığımız bu karşılaştırmayı yapmıyor. CHP li belediyelerden ilham alınarak ve sırf Onların başarısını baltalamak için böyle bir yol seçildiğini değil, 100 yıl önce yapılanın bu gün daha başarılı bir şekilde yapıldığını savunarak, alkış tutuyor. Yardım toplamak yerine ve amacına ulaştırmak şartıyla elbette güzel bir şeydir. Ama birçok işte olduğu gibi bunun da cıvığı çıkarılmamalıdır.