YARGI REFORMU (1)
Ekim ayının 16 sı Çarşamba gününü 17 si perşembeye bağlayan gece Yargı Reformu Yasa Tasarısı adlı torba yasa TBMM tarafından kabul edilerek yasalaştı. Daha Meclise gelmeden o kadar abartıldı ki bazı çevrelerce ülkenin çağ atlayarak birden hukuk devleti olduğu haykırılmaya başlandı. Başta TBB Başkanımız Sayın Metin Feyzioğlu olmak üzere artık her şey daha güzel olacak söylemlerini duyar olduk. İktidardaki AKP’ye oy veren seçmenlerin dahi güvenmediği yargının öyle torbadan çıkacak bir yasa ile düzelmesinin çok kolay olmayacağını bilenler bilir. Bilmeyenlere de burada çeşitli örnekler vererek anlatmaya çalışacağım.
Yasalaşan yargı paketinde hiç mi iyi şeyler yok? Elbette hayır. Hem de çok fazla sayıda olumlu değişikliklerin varlığından söz edebiliriz. Başta 15 yılını doldurmuş (ve diğer bazı şartları taşıyan) avukatlara özel imzalı pasaport verilmesi olmak üzere, temyiz sınırının genişletilmesi, yargı bütünlüğünün sağlanması amacı ile aynı konularda farklı kararlar ile ilgili 3 ay içinde içtihat oluşturma, tutukluluk sürelerinin kısaltılması, yargılamanın hızlandırılması vs.dir. İyi ama bunlar bu kadar abartı için yeterli midir?
Ben bu tür tedbirlere polisiye tedbirler diyorum. Bir başka ifade ile de balıkçıdan balık alıp yemeye benziyor. İlerde daha iyi anlatmaya çalışacağım, ben balık tutmayı öğrenmek istiyorum. Bu tür polisiye tedbirler daha önce de alınmıştı. Örneğin yıllar önce tutukluluk ile ilgili hiçbir düzenlemenin olmadığı yıllarda bir tutukluyu aylarca arayan soran olmuyordu ki bu durum her ay hakim karşısına çıkarılacaktır şeklinde yumuşatıldı. Önceleri ağır ceza mahkemeleri şartları zorluyor 28-30 günde bir duruşma günü veriyordu. Daha sonra bunun da hilesine kaçıldı 28-30 gün içinde ‘’Sanığın tutukluluk halinin görüşülmesi için dosyanın ele alınmasına..’’ kararı oluşturulmaya başlandı. Dosya üzerinden geçen süre içinde herhangi bir değişiklik olup olmadığı araştırılmadan, sanık huzura çağrılıp duruşma açılmadan, dosya üzerinden sanığın tutukluluğunun devamına denilerek ara kararı oluşturuldu. Sonuç sıfıra sıfır yine varacağına vardı. Başka örnekler de var. Yargılama süresinin taraflara bildirilmesi örneğinde olduğu gibi. İsteseniz bu konuyu haftaya açıklayalım.