38 ve 62 NİN BİR BAŞKA NEDENİ
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın bir açıklaması üzerine yazmıştım. Bu hafta da Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’ün açıklaması üzerine yazacağım. Facebook sayfamda paylaştığım bir konudur. Cumhuriyet Gazetesinin yargılanıp hüküm giyen ekibi (Ekibi diyorum içinde yazar olmayan kişiler de var. Örneğin Mustafa Kemal Güngör, yazar değil gazetenin hukuk müşaviridir.) bir kısmı 5 yıl bir kısmı da 5 yıldan fazla ceza almıştır. Son düzenlemelere göre 5 yıla kadar cezalarla ilgili olarak verilen Bölge Adliye Mahkemelerinin kararları kesindir. Karar kesinleşince ceza infaz edilir. Üzerinde ceza alanlar için bir de Yargıtay denetimi vardır. Yargıtay onadıktan sonra ceza kesinleşir ve infaz edilir. Aynı durumda olup, aynı suçtan bir kısmı 5 yıl ve altında, bir kısmı ise şahsî nedenlerle 5 yıldan fazla ceza almışsa ne olacak?
İşte Cumhuriyet Gazetesi mensuplarının durumu tam böyledir. Bir kısmı (ki baro komisyonlarında geçmiş yıllarda birlikte çalıştığımız Sayın Mustafa Kemal Güngör de bunlardan bir tanesidir.) beş yıl ceza almış, tutuklulukta geçen sürenin kalanını yatmak üzere yaklaşık üç aydır cezaevinde beş yılın kalan kısmını doldurmaktadırlar. Beş yıldan faz ceza alanların ise cezası henüz kesinleşmediği için dışarıdadırlar. Halen görevi başında olan Sayın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül bir televizyonda bunun adaletsizlik olduğunu bakan olarak dile getirmiştir. Çözüm ne olacak diye soran yöneticiye de meclisten yasa değişikliği çıkacağını söylemiştir. Söylemesine söylemiştir de yasa çıkmadan meclis tatile girmiştir.
Şu anda Yüksek Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı tam da tahmin edildiği gibi ortada bir suç olmadığı ve sanıkların beraatine karar verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştir. İlgili Ceza Dairesi de bu görüşe uygun karar verirse (Ki bir hukukçu olarak kanaatim çok büyük bir ihtimalle öyle olacaktır.) şu an içerde olan arkadaşların hiç yere yattığı tescillenecektir. Sevgili Mustafa bu durumu daha Bölge Adliye Mahkemesi kararından çok önce dile getirmiştir. Böyle çarpıklıkları Papua Yeni Gine’de bile görmek mümkün değildir. İşte insanlarımızın % 62 sinin hukuka güvenmemesinin nedenlerinden bir örnek, nasıl değerlendirirseniz değerlendirin.