HALKA HİZMET SİSTEMİ
Halka hizmet sistemine önemli bir model var: Ünye, İkizce, Çaybaşı, Akkuş Sivil Toplumun Sesi Platformu (ÜNİÇAP). Bütçeleri yok, başkanları yok, sen-ben davaları yok… 28 Sivil Toplum Kuruluşu (oda-dernek-sendika-vakıf) başkanı bir araya geliyor, yörelerinin problemlerini istişare ediyor, düşünce ve çözüm yolları üretiyor ve kamuoyuna sunuyor. Taraf da değiller, tek idealleri ne? Daha iyi hizmet nasıl olur konusunda yetkililerin bilgilenme, aydınlanma, değerlendirme antenlerine yayın yapabilmek! Halk, bu onlarla iç içe olduğundan ve sürekli bilgi-fikir akışını onlara yönelttiğinden burada damıtılmış doğrular ortaya çıkıyor. Gerek yerelde gerekse merkezî yürütmede bu doğrulardan yararlanmak istenirse halk iradesi yönetim gücüne yansımış oluyor.
970 ilçe ÜNİÇAP örneğinde olduğu gibi dörder beşer bütünleşerek bilgi-fikir üretme platforları oluştursa böyle, ülke genelinde halk iradesi ülke yönetiminde kendini daha iyi göstermez mi? Gittiğim yerlerde bu soruyu yöneltiyorum insanlara ve cevapları derliyorum. Görüyorum ki yurdun her köşesinde halkın nabzı aynı atıyor.
Bu haftayı Amasya’da geçirdim. ÜNİÇAP modelinden söz ettim buradaki yakınlarıma. Bir dokundum, bin ah işittim: Keşke bu gerçekleşse dediler, yukarıların yoğunluk gerekçesiyle bu platformları ciddiye almama gibi bir eğilimi var. Halktan yansıyan bilgi-fikir-yorum değerlendirme sistemini isteseler kurarlar ama halka bağımlı olmak istemiyorlar anlaşılan. Ancak halk bilgi-fikir-talep ve önerilerini yoğunum falan demeden sürekli değerlendirmeye alan yöneticiler çıktığında çok isabetli işlerin yapıldığını da görüyoruz dediler. Amasya Belediye Başkanı Sayın Cafer Özdemir’in ilimizde ÜNİÇAP benzeri bir fikir platformu olmasa dahi kendi çabasıyla sivil toplumdan yansıyan halk iradesini görerek ciddî hizmetler yapma gücüne eriştiğini söylediler ve yapılanlarla yapılmayanları anlattılar:
Amasya çevre yolu 11 yıldır yapılamamış, şehirde trafik çilesi sürüyormuş hâlâ. Oysa halkın talebini görebilen Sayın Özdemir,1 km tüneli 1 yılda tamamlamış. Samsun-Amasya-Sivas demiryolu nedense kalkmış, bunu anlayamıyormuş halk. Şehzadeler kenti Amasya’nın tarihî dokusunu dünya çapında bir turizm merkezine dönüştürmek için Sayın Başkan’ın desteğe ihtiyaç hissettiğinden söz ediliyor.
Tarihî dokuyla uyumlu bir kent meydanı oluşturma, belediye binasını tarihi doku içinden çıkarıp yeşil alana dönüştürme, trafik keşmekeşini ortadan kaldırmak için merkeze büyük bir otopark yapma, Yeşilırmak Şişirme Projesi ile su üzerinde Venedik benzeri turistik kayık-bot gezileri yapabilmeyi sağlama, Yeşilırmak boyunca yolu genişletme ve böylece iş yerlerinin çoğalmasına ortam hazırlama, bütün ülkeye model 9 kültür merkezi kurup kültürel el sanatları üretimine zemin hazırlama, hali kent dışına taşıyarak yerine alışveriş merkezi kurma… gibi halkı sevindiren ciddî çalışmalar yapmış Sayın Özdemir. Kutluyorum ve ilinde ÜNİÇAP modelini teşvik etmesini öneriyorum kendisine. Daha iyi hizmet gücü bulur böylece.
Gazi Üniversitesinden tanıdığım Sayın Naci Bostancı Hoca’yı yıllar önce Amasya’nın şansı olarak nitelemiştim ya insanlar kendisiyle ilgili suskun. Bir hayal kırıklığı var sanki. Oysa hakkında övgüler bekliyordum. Zatıâlilerine de ÜNİÇAP modeli halk bildirimlerini, sağlıklı bir iletişim ağıyla değerlendirerek halka hizmet sistemi kurmasını öneriyorum.