GÜZEL ORDU DERNEĞİ
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Güzel Ordu Kültür ve Sanat Derneği adı atında bugüne kadar mevcut hemşeri derneklerinden farklı bir dernek kurulmuştur.
Neden farklıdır?
Halen mevcut derneklerimiz bugün için İstanbul’da yaşayan hemşerilerin birbirleri ile kaynaşması ve yardımlaşmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Örnek: İlkbaharda ve yaz başında piknik tertiplenerek uzun zamandır birbirini göremeyen Fatsalı, Çamaşlı, Kumrulu, Korganlı bir araya gelerek hasret gidermektedir. Yine ramazan ayı içinde iftar proğramları düzenlenerek Akkuşlu, Aybastılı, Gölköylü vs. bir araya gelip hasret gidermeyi veya kaynaşmayı sağlamaktadır. Hatta bazı derneklerimiz (ki bunların başında kurucu başkanı olduğum Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği gelmektedir.) beş yıldızlı lüks otellerin lokantalarında balo yemekleri vererek bu kaynaşmayı sağlamaktadır.
Güzel Ordu Kültür ve Sanat Derneğine gelince:
Kaynaşmayı piknik iftar ve balo yerine; Ordu’nun geçmiş ve gelecek kültürü, örf ve adetleri, türküleri, resimleri ver ressamları kısacası tüm sanat etkinlikleri ile sağlamaya çalışmaktır. Kurucuları da sanata ve sanatçılara önem veren belli bir kesimden oluşmuştur.
Dernek kuruluş amacına uygun olarak ilk tanıtımını da sanatsal etkinlik ile yapmıştır. Geçtiğimiz Cumartesi akşamı Ordu’dan gelen sanatçı Taner Aksoy ve ekibi ile (hemen her etkinliğim içinde olan benim bile ilk defa gördüğüm) davudi bir sese sahip opera sanatçısı Sayın Tuncer’in müziği katılanları adet mest etmiştir. Proğramın yapılış şekli de enteresan bulunmuştur. Ordu’nun 1920 li yıllarından 1990 lı yıllarına kadar geçen dönemde iz bırakanları ki kimisi müziği, kimisi ressamlığı, kimisi de aşkları ile bu izi bırakmıştır. Teker teker anılmış, çağrışım yaptırdıkları müzikler okunmuş, özellikle 1960 lı ve 1970-80 li yılların popüler parçaları çok büyük ilgi görmüştür. Ordu merkezde iz bırakan Ordunun Delileri de bu proğram içinde sayılmıştır. İzleyen herkesin keyif aldığı bir etkinlik olmuştur. Şu makine dairesinde film gösterimcisi ile sahnedeki koordinasyon da önceden yapılan bir prova ile sağlana bilse tek kelime ile HARİKA deyip kapatabilirdik.
Temennim benzer çekimlerin geniş bir kültüre sahip Fatsa ve Ünye gibi ilçelerimiz için de yapılmasından yanadır. İnanıyorum ki böyle bir Fatsa filmini bıkmadan usanmadan defalarca izlerim. Haluk’lu, Albaylı, Dilikli, Gödenli iz bırakanların meşhur sözlerini içeren bir Fatsa çekimini gözlerinize getirin lütfen… Bu konuda yeteneği olanlar, bekliyoruz efendim…..