FATSA'NIN ÇEHRESİ
Geçtiğimiz bir sayımızda bayramda gördüklerim başlığı altında Fatsa’da gördüklerimi yazmıştım. Hastane binası ile gurur duyacağımızı, yolunun içler acısı olduğunu, trafik ve otopark sorunlarını dile getirmiştim. Fatsa gerçekten de nüfusu 100 000 kişinin üzerinde olan sayılı ilçelerden birisi olmuştur. Üstelik sadece Fatsa ve mahallelerinin l00 bin üzerinde nüfusu ile ilgilense hadi neyse denilebilir. İlçemiz aynı zamanda Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Aybastı, Kumru ve Korgan gibi altı tane ilçenin de merkezi konumundadır. Bu çevre ilçeler birçok konuda Fatsa ile iç içe konumundadır. Örneğin sağlık hizmetleri açısından Fatsa Devlet Hastanesi bu ilçelerin de hastanesi durumundadır. Ticaret Odası olarak Fatsa merkezlidirler. Bağlıdır, tabidirler gibi ifadeleri özellikle kullanmak istemiyorum. Çünkü bu ilçelerde yaşayan dostlarımız (Çamaş ve Çatalpınar hariç) bu ifadelerden hoşlanmamaktadır. Çamaş ve Çatalpınar ise Fatsa’dan ayrılıp ilçe olduklarını ve Fatsa’nın anaç durumunu halen kabullenmeye devam etmekte, hatta benim gibi bir çok Çamaşlı; nerelisin sorusuna, Fatsalıyım cevabını verebilmektedir.
Şimdi bütün bunları neden anlattım?
Fatsa kendi çapında küçük bir başkent konumunu almıştır. Fatsa’ya yapılan hizmet yalnız Fatsa’ya değil (7) ilçeye birlikte yapılmaktadır. Mandırada Liman girişindeki kavşakta, Oto Gar girişindeki kavşakta, ya da Cumhuriyet Meydanın girişindeki kavşakta trafiği rahatlatıcı bir formül bulunup, toplamda 30 dakika zaman kazanılacaksa bu kazanç sadece Meşebükü Mahallesine gidecek Mehmet Efendinin işine yaramakla kalmayacak, Aybastı’ya gidecek Ahmet Efendi de, Kabataş’a gidecek Mahmut Efendi de bu hizmetten yararlanacaktır.
Bazı hizmetler zorunluluk arz etmeye başlamıştır. Çevre yolu bunların başında gelmektedir. Çok acil bir şekilde yapılmalıdır. Hatta bazı ışıklı kavşaklara Ankara ve Antalya’da çok daha sık görülen bat-çıkların, alt geçitlerin yapılması gerekmektedir. Fikri Sönmez zamanında olduğu gibi bazı yerlere bulvar niteliğinde geniş caddelerin açılması, buralarda ödenecek kamulaştırma bedellerinin, etrafında önü açılan ve değeri katlayan yerlerden alınacak şerefiyelerle karşılanması düşünülebilir. Bazı merkezlere teşviklerle yeraltı otoparkları, bazı yerlere meydanlar yapılarak hem çehresi değiştirilebilir hem de işlevi geliştirilebilir. Ancak mutlak surette Fatsa’da hizmet patlamasına ihtiyaç oluşmuştur. Bir hizmet patlaması yapılmadığı taktirde 2000 li yıllardan sonra çevre ilçelerden şehir merkezine oluşan akın tersine dönerek, herkes yeniden köyüne dönmeye başlayabilir.