ÇÖP DEPOLAMA ALANI VE FATSA
Çöp sorunu sadece Fatsa’nın, Ünye’nin, Ordu’nun değil Türkiye’nin hatta dünyanın sorunu.
Çöpler, illaki bir şekilde bir yerde toplanacak, depolanacak ve ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanacak.
Yıllardır büyük bir sorun haline gelen çöp sorununun çözümü için çaba gösteren Büyükşehir Belediye başkanımız Sn. Enver Yılmaz böyle söyledi.
Hatta geçtiğimiz haftalarda Ünye Çimento Fabrikası ile prokol imzaladıktan sonra da basın mensuplarına bu konuda açıklama yapmıştı.
Açıklama aynen şöyleydi...
ÇÖPTE TARİHİ PROTOKOL İMZALANDI
Ordu genelinde toplanan çöpün yakıt olarak kullanılması ve geri dönüşümü konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ünye Çimento Sanayii ve Ticaret A.Ş arasında protokol imzalandı.
19 ilçede toplanan çöpün bertaraf edilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihalenin Danıştay’daki inceleme süreci tamamlandı. İhaleyi kazanan Ünye Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş, içerisinde kalorifik değeri olan evsel atıklar, Atıklardan Türetilmiş Yakıt (ATY) haline getirilerek yakıt olarak kullanılacak. Bu şekilde atıklar, bir taraftan bertaraf edilecek, diğer taraftan da çöp sorununa çevreci bir çözüm bulunacak.
30 YILLIK ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLDÜ
İmza töreninde çöple ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Enver Yılmaz, “Ordu’nun 25-30 yıllık çöp sorununu çözmek için nihai adımı atıyoruz. Yaptığımız ihale sonucunda 20 yıllık süre için ilimizin tamamından topladığımız çöpün tonunu Ünye Çimento’ya 5 liradan satmak suretiyle bu tarihi sorunu çözeceğiz” dedi.
ÇÖP ÖNCE AYRIŞTIRILACAK, SONRA YAKILACAK
Başkan Yılmaz, çöpte vahşi depolama sistemine tamamen son vereceklerini belirterek, “19 ilçenin çöpünün tamamını Altınordu ile Ünye ve Fatsa arasında kuracağımız tesislerde ayrıştıracağız. Bu iki tesiste ayrıştırdığımız çöpün Ünye Çimento’da yakıt olarak kullanılmasını sağlayacağız. Çöpün yakım işlemleri için Ünye Çimento bünyesinde 8 ay içerisinde kurulması gereken sistemin 6 ayda tamamlanması için de gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.
BU PROJE DİĞER İLLERE ÖRNEK OLACAK
Ünye Çimento’nun bu işlem için yaklaşık 25 milyon liralık yatırım yapacağını söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak bizim böyle bir sistem kurmamız çok maliyetli ve karlı olmayan bir iş. Mevcut tesislerine ilave olarak yapılacak 25 milyonluk yatırımla Ordu’da çöpün bertaraf edilmesi ve temiz bir çevreye kavuşulması için özveriyle hareket eden OYAK Holding ve Ünye Çimento yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Çöp sorununun çözümüyle ilgili yapılan çalışmanın diğer iller için de örnek bir proje olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, kendi yerel imkânlarıyla sorunu çözecek bir sistem kurduklarını söyledi.
ÇEVRECİ YÖNTEMLERLE MİLLİ SERVETE
KATKI SAĞLANACAK
“İmzaladığımız bu sözleşme ile bölgenin önemli bir sorununu hep birlikte çözüme kavuşturma konusunda mühim bir adım atıyoruz” diyen Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız, “Çöpün yakıt olarak değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalarımız 2 yıldır devam ediyor. Bu süre içerisindeki yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirdik. Sözleşmenin imzalanmasının ardından 8 ay içerisinde yapacağımız 25 milyonluk yatırımla bu konudaki toplam yatırım miktarımız yaklaşık 35 milyonu bulacak. Kuracağımız bu sistem sayesinde bir taraftan evsel katı atığı çevresel açıdan en uygun ve doğru yöntemlerle bertaraf ederken, diğer taraftan da milli servetimizi en iyi şekilde değerlendirmiş olacağız” diye konuştu.
***•****
Büyükşehir Belediye Başkanımızın açıklaması aynen böyleydi.
Güzel sözlere ve projeye bir şey diyecek halimiz yok.
İnşallah herşey verilen beyanlara göre gerçekleşir.
Şu an çekilen sıkıntı ve çevreye yayılan kokuya ne diyeceğiz?
Ayrıca çöp alanı olarak tahsis edilen yer denize 250 metrelik bir mesafe civarında. Mavi bayrak almış bir alana yakın bir yerin çöp alanı olarak tahsis edilmesi ne kadar doğrudur? Önce çöp dökülecek, ayrıştırılacak, sonra Ünye Çimento Fabrikasına gönderilecek. Bu aşamada çevreye yayılan kokunun yanı sıra yağan yağmurlarla birlikte denizin kirlenmesine nasıl mani olunacak anlamış değilim.
Aldığımız duyumlara göre Kızılcakese’deki çöp tahsis alanı yıllar önce turizme tahsis edilmiş. Birden bire nasıl oldu da turizm alanından çıkartılıp çöp tahsis alanı oldu merak konusudur?
Her ne kadar planı, projesi yapılmış olsa da bu konunun bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Hatta bu konuda Ünye ve Fatsa’daki sivil toplum kuruluşlarının biraraya gelerek net ve sağlıklı bir şekilde karar vermeleri gerektiğine inanıyorum.
Turizm konusunda epey mesafe kat etmiş iki komşu ilçenin vahşi depolama sisteminin belirlenen yere yapılmasıyla epey yara alacağına hatta turizme sekte vuracağına inanıyorum. Bizim talebimiz, bu konunun bir kez daha enine boyuna gözden geçirilmesidir.
Elimizden başka ne gelebilir ki?