YENİ YARGI PAKETİ
Yıllardır içinde olduğum hukukun bu kadar parçalandığını, bu kadar kalitesizleştiğini, bu kadar ucube oluşunu, bu kadar oyuncak haline geldiğini görmedim. Umarım bir daha da görmem. Daha önce de belirtmiştim bizim kendilerinden aldığımız ceza kanunu İtalya’da yıllarca uygulanırken, bizde sayısı hatırlanamayacak kadar değişikliğe uğramıştır. Yapılan bazı yasal düzenlemeler daha uygulanmadan değiştirilmiştir. TCY.sının en çok uygulanan kasten yaralama başlıklı 86. maddesi de bunlardan bir tanesidir. Yani hukuk tekniği, hukuk ahengi, hukuk mantığı derin dondurucuda dondurulmuştur.
Şimdi Yargı Paketi adı altında yeni bir yasa tasarısı hazırlanmış meclisten geçirilmeye çalışılmaktadır. Mevcut yasalara göre 65 yaşını dolduruncaya kadar çalışma hakkına sahip olan yargıçlar, yasaların kendilerine sağladığı bu hakka karşın yeni çıkarılacak yasa ile bu kazanılmış haklarından mahrum bırakılarak işlerine son verilmektedir. Gerekçe yargı içindeki paralel yapılanmayı tasfiye etmektir. Gerek yargıda ve gerekse devletin hiçbir makam veya mevkiinde paralel yapılanma olamaz. Olmamalıdır da! Bunun yok edilmesinin yolu bu olmamalıdır. Paralel yapının yok edilmesi için hukuk garabeti yaratmak gerekmez. Suçu, günahı olmayan, salt hukuk görevini yapan özü sözü doğru yargıçları da aynı kefeye koyup yok etmenin anlamı yoktur. Şimdi birisi çıkıp bana: ‘Ama bu yol dışında yapılacak yollar çok zor, hatta imkânsız.’ Diyebilir. Büyük insan olmak, becerikli olmak zor olanı yapmaktır. Yoksa parmak çoğunluğunu yakaladım diye günlük yasa çıkarmak, akşam çıkardığın yasayı sabah beğenmeyip değiştirmek becerikliliğe yakışmaz.
Dünya asırlarca Hammurabi Kanunları ile yönetildi. Altını çizerek bir kez daha dile getirmek istiyorum yüz yıllarca yönetildi. Şimdi hemen Hammurabi Kanunlarının çıktığı yıllardaki gelişme ile bugünün teknolojik ilerlemesinin mukayese edilemeyeceğinin ileri sürüldüğünü duyar gibiyim. Elbette bugünün teknolojik gelişmelerinin hızına olaşmanın zor olduğunu biliyorum. Adliyelerde teknoloji suçlarına özel eğitilmiş ayrı savcılar bakmaktadır. Türkiye Barolar Birliği ulusal basında tam sayfa bir ilan yayınlamış, her satırına katılıyor, altına imzamı atıyorum. Hukuk bu kadar siyasallaşmamalıdır. Anayasamızın benimsediği kuvvetler ayrılığı rejimi bu kadar dejenerasyona uğratılmamalıdır. Yargının, yürütmenin ve yasamanın tek bir yerden yönetilip, yönlendirildiği ve böyle olmasına karşın başarılı olan tek bir ülke yoktur. Olamaz da..! Bu bilindiği halde ülkenin tek bir merkezden yönetilip, yönlendirilmesine yönelik bu düzenlemelerde ısrar edenlerin bir gün emekli siyasetçi olarak demeç verecek TV kanalı bulamayacaklarını hatırlatmak isterim.