ÇAMAŞ'TA MERA SORUNU
Çamaş ilçemiz önce Sarıyakup ve Çamaş Belediyesi olmak üzere iki belediyeden müteşekkil iken ANAP iktidarı döneminde her iki belediyenin de kendi partisinden olması ve rahmetle andığımız Çamaş Belediye Başkanı Nazmi Yılmaz’ın özverisi ile iki belediye birleşmiş ve çok sayıda köyün mahalle yapılması ile Çamaş belediyesi olmuştu. Bugünkü Kocaman Mahallesi, Çamaş Belediyesine dahil olmayan az sayıda köyden Edirli’ye bağlı bir mahalle idi. Daha sonra Edirli’den ayrıldı. Ayrı bir köy oldu.
Kocaman Köyü 2014 yılında Ordu ilinin büyük şehir olması ile sözüm O’na köy olmaktan çıktı ve Çamaş İlçesine bağlı Kocaman Mahallesi oldu. Benim de doğduğum, büyüdüğüm, baba evimin olduğu bu mahallenin batı kesiminde eski adıyla köye, yeni adı ile mahalleye ait çok büyük bir otlak bulunmaktadır. Yıllarca köyde yaşayan bir ailenin kendisine ait olduğu iddiası nedeniyle köy halkı ve temsilcisi muhtar ile bu aile arasında mülkiyet ihtilafı yargılaması sürmüş ve çok uzun zaman önce de bu sorun çözülerek taşınmaz köyün hayvan otlatma yeri olarak tescillenmiştir. Çocukluk yıllarımda çok zaman hayvan otlatıp, Fatsa-Aybastı yolundan geçen araçları sayarak vakit geçirdiğim bu merada benim de unutulmaz anılarım vardır. Bu mera Kocaman Mahallesine aittir. Kocaman Mahallesinin hala ihtiyacı vardır ve halk tarafından kullanılmaya devam edilmektedir.
Şimdi bütün bu açıklamalar neden yapılmıştır?
Yıllardan hatta asırlardan beri Kocaman Mahallesi halkının kullanımında ve mülkiyetinde olan bu meranın Çamaş Belediyesinin borçlarından dolayı satışa çıktığını, satış günü verildiğini öğrendim. Birkaç gündür mahalledeki komşularımdan telefonlar alıyorum. Kendi içlerinden çıkan bir hukukçu olarak benden çözüm önerisi bekliyorlar. Ne yazık ki beklentilerine bir hukukçu olarak karşılık veremiyorum.
Bu bir haksızlıktır. Hangi başkan zamanında olursa olsun bu borç Kocaman Mahallesi için yapılmamıştır. Çünkü Kocaman Mahallesi Çamaş Belediyesine 2014 yılı mart seçimlerinden sonra katılmıştır. Kocaman Mahallesinin eskiden beri yolu, suyu, elektriği vardır. Camisi mahalle halkı tarafından, okulu yine halk-devlet iş birliği ile yapılmıştır. Çamaş Belediyesinin Kocaman Mahallesine rutin hizmetler dışında ekstra hiçbir katkısı yokken asırlık merasının belediye borcundan satılması ve yönetenlerin buna sessiz kalması haksızlıktır. Adaletsizliktir. Buradan öncelikle Çamaş Belediye Başkanına ve saniyen de Ordu Büyük Şehir Belediye Başkanına sesleniyorum: Seçim öncesi tarif ettiğiniz Büyük Şehir olmanın nimetleri nerede? Yoksa Kocaman Mahallesinin payına düşen nimet merasının satılması mı? Lütfen yerel bazda bölgesel adaleti sağlayın. Hepsinden öteye % 90 nın oyunu aldığınız mahalleliye vefa borcunuzu unutmayın.