"KURAN OKUYOR MUYUZ? (1)
İmam-hatip olarak görev yaptığım dönemdeki bir “aylık toplantı”da, “Diyanet İşleri Başkanlığı”nın bir müfettişi,bize bir konuşma yapmıştı. Daha sonra da, sorularımızı kendisine yöneltmemizi istemişti. Ben de oturduğum yerden ayağa kalkarak:
“Kuran Kurslarımızın, gerçek anlamda Kuran’ı öğretemediğini; müfredatın, tamamen değiştirilmesi gerektiği” ni söylemiştim. Diyanet müfettişi, bana kızarak:
“Sen; nasıl olur da Kuran Kurslarına karşı çıkarsın?”anlamına gelen sözler sarf etmişti…
Öyle ya, eleştirmek hep; “karşı çıkmak” olarak algılanıyor toplumumuzda…
Gene de bu “dengesiz, kaba ve suçlayıcı” çıkış, beni fazlasıyla üzmüştü…
Oysa ben; “Kuran Kurs”larında eğitim vermiş ve iki yılını bu yolda harcamış biri olarak; asla, böyle bir şeyidüşünmek, aklımın ucundan dahi geçmezdi... Sadece ben, “Kuran Eğitimi” konusunda Müfettiş Beyden farklı düşünüyordum, o kadar… Benim amacım; Kuran’ın, içeriğiyle beraber “içselleştirilerek öğretilmesi”ni sağlamakve “Kullanım tarihi” geçmiş bir sistemin yenilenmesine katkıda bulunmaktı…
Ama ne yazık ki; “statikoyu korumak” insanlar için bazen, “çekici” hale geliyor.
Sonra, bu yanlış anlamayı, şöyle düzeltmeye çalışmıştım:
“Bu gün; Kuran Kurslarında okuyan çocuklarımıza,ezber ağırlıklı bir eğitim veriyoruz. İbadet için gerekli olan ezberlerin dışında, sonradan unutulması muhtemel olan, ayet metinlerini ezberletiyoruz. Daha sonradan, görev alamayanlardan birçoğu, ezberledikleri Kuran’ın çoğunu unutuyor. Ayrıca onlara, teferruatlarla dolu “ilmihal” bilgileri ezberletmeye çalışıyoruz. Eski, “Osmanlıca terkipler”den oluşan “birkaç yüzyıl önceden” oluşturulmuş yöntemlerle “tecvit” öğretmeye çalışıyoruz. Zaman içerisinde bunlar da unutuluyor.
Birkaç yıl, Kuran eğitimi almış bir çocuğa eğer; şöyle bir soru sorulsaydı:”
“Evladım! Sen; “koskoca” birkaç yılını Kuran yolunda harcamış bulunmaktasın. Söyler misin bana; “Kuran’ın İçeriğinde neler vardır? Allah Teala, insan hakları konusunda ne buyurmaktadır? Ana-babaya saygı, akrabaya bağlılık, komşu hakkı, hayvan hakkı, insan sevgisi, çevreye karşı sorumluluk, aile sorumluluğu, hatta Allaha karşı sorumluluk konusunda” neler anlatıyor Kuran?.. Bana anlatabilir misin?..”
“Büyük ihtimalle bu çocuk; bu soruların cevabını size veremeyecektir. Çünkü; mevcut “klasik eğitim sistemi”ne göre verilen eğitimle, “Allah’ın mesajı” bu çocuğa ulaştırılamamıştır”
“Allah’ın mesajını” muhatabına ulaştıramayan bireğitim sistemi, tam anlamıyla “Kuran eğitimi” vermişsayılabilir mi?” diye sormuştum.
Ve; özet olarak, şu öneride bulunmuştum:
Çocuklarımızın anlayabileceği basitlikte “öz bir ilmihal bilgisi”nin verilmesini ve “Kuran’ın mesajıyla” çocuğu buluşturabilecek belli başlı “ayet mealleri”nin müfredata konulması”nı tavsiye etmiştim.
Müfettiş Bey, sanırım, benim ne demek istediğimi sonunda anlamıştı…
. Daha sonra bu konudaki görüşlerimi Diyanet Teşkilatına da iletmiştim. Teşkilatın Başkan Yardımcısı (şu anda başkan olan) Sayın, Prof. Mehmet Görmez; bu görüşlerime ilgi ve alaka ile yaklaşmıştı. Hatta; beni telefonla bizzat arayarak teşekkürlerini beyan etmişti.
Son zamanlarda bu konuda bazı çalışmaların yapılmakta olduğunu duymaktayım. Bu çalışmalar umut verici olarak kabul edilse de, daha yapılması gereken birçok şeyin olduğuna inanmaktayım.
Kuran’ın elbette; sadece “mesaj” yönü değil; “zikir”yönü de vardır ve asla hafife de alınamaz. Kuran’ın orijinal metni, değerlidir ve önemsenmelidir. Ama Kuran’ın,önemsenilmesi gereken daha önemli yönlerinin de olduğu unutulmamalıdır. İşte ayetler…
“Diri olanı uyarmak…” Yasin/70
“Allah'a karşı gelmekten sakınanlara yol gösteren Kitap'tır.” Bakara/2
Allah Teala bu ayetlerde, Kuran’la, insanları uyarmak ve onlara yol göstermek istediğini açıklıyor.
Peki; Kuran, kendisini nasıl vasıflandırıyor?..
Mübîn: Gerçekleri apaçık ortaya koyan okuma,demektir. Zikir: Uyarı, hatırlatma… Nur: Aydınlatıcı…Hüda: Yol gösterici…
Kuran’ın isimlerine ve vasıflarına dikkat eder misiniz?!..
Devamı haftaya