Tarih Öncesi Devir Daim
Tarih Öncesi Devir Daim Yazının olmadığı dönemlerdir.
Yazının kullanılmaya başlamasıyla Tarih öncesi devirler sona erer.
Tarih öncesinde yazı olmaması sebebi ile insan topluluklarının nasıl bir yaşam sürdürdüğü ile ilgili kesin bilgilere ancak bıraktıkları kalıntılar ile ulaşılabilmektedir.
Aralarındaki farklılıkları ve nasıl etkileştiklerini ayırt edebilmek mümkün değildir. Ancak ayırt etmek adına kullandıkları araç ve gerçeklerin incelenmesi sonucu belirli bulgular ile bilgiler oluşturulmakta ve dönem dönem ayrıştırılmaktadır.
Bu bulgulara , taşa yaptıkları yontma ,cilalı taş vb gibi ve maden olarak bakır ,tunç vb gibi o dönemde yapmış oldukları taş ve alet işlemleri ile
ulaşılmaktadır.
Coğrafi ve iklim şartlarının farklılık göstermesi de göz önünde bulundurularak bu devirlerin başlama ve bitiş dönemleri ile ilgili bölgesel olarak bilgiler oluşturulmuştur. Birçok göç meydana geldiği ortaya çıkmıştır.
Bu göçlerin sonucunda ,günümüze kadar olduğu gibi, ileri toplum olarak yaşamını idame edenlerin diğer toplumları etkilediği sonucuna ulaşılmaktadır. Böylelikle bir üst devirler meydana gelmiş ve sonradan alt devir görülmeyerek gelişim ve ilerleme devamlılığını sürdürmüştür.
Yani ; bölgeye göçler , yeraltı zenginlikleri , ihtiyaçlar ve diğer toplumlar ile olan ilişkiler devirlerin değişiminde etkili rol oynamaktadır. Ancak topluluklar arası etkileşimler zayıftır. Bu nedenle aydınlığa çıkamayan birçok ayrıntıda tarih öncesi dönemlerde sır olarak kalmıştır. O dönemdeki icraatlar ihtiyaçlara bağlı olarak yapılmış ve gelişim bu yönde ilerlemiştir.
Sosyo-ekonomik durumların ortaya çıktığı devirlerde ise gelişim kendini hızlandırmış , devirlerin ömürleri ise yavaşlayarak kışlamıştır. Zaman'la kültür olgusunun her yeni devir ile oluşup farklılaştırılması yaşamlarda değişimlere yol açmıştır. Toplumların kültürler ile yakınlaşması da etkileşim hızını arttırmıştır.
Ne gariptir ki ; tarih öncesi ile ilgili bilgilere Zaman'la oluşup gelişen teknolojiler sayesinde ulaşabilmekteyiz ama yaşanan toplumsal gelişim ve etkileşimler süreci hala tekerrür etmekte..
Tarih tekerrürden ibaret dedikleri bu olsa gerek.. Lakin günümüzde bazı toplumların ihtiyaç bakımından algı değiştirmeleri kültürel gelişim ve toplumsal etkileşimi geriye doğru döndürmek üzere..
Yani yakında Tarih öncesi devirler ile aramızdaki en büyük fark , o dönemlerde ileriye doğru ivmelenme kararlı bir şekilde yapılmaktayken , yaşadığımız dönemin geriye doğru hızlı bir ivmelenme göstermesi olacaktır..
Hayırlı Cumalar Saygılarımla,
Mimar Elif ÇAMAŞ ÖZATİK