Etkili Konuşma
Kendimizi ifade etmek için kullandığımız yöntemlerden ilki güzel ve etkili konuşmadır.
Konuşurken karşındaki kişiyi ikna etmek ve belli bir düşünceye inandırmak amaçlanır.
Bunun için iş dünyasında, eğitim hayatında ve insanlar ile ilişkilerin fazla olduğu çalışma alanlarında etkili konuşma yöntemleri sıklıkla kullanılır.
Öncelikle konuşma öncesi zihinsel ve ruhsal rahatlık sağlanır.
Ön hazırlık yapmak ve konuşma metinlerini tekrar tekrar okumak gerekir.Heyecanı kontrol altına almak gereklidir.Karşınızdakilerin sizi dinlemek için özellikle orada bulunduklarını bilerek hata yapmaktan korkmamak gerekir.Umutsuzluk ve şüpheye düşmemek gerekir.
Kendinize güvenin ve bunu hitap ettiğiniz topluluğa ya da kişiye gösterin.Dinleyici kitlenizin seviyesine uygun metinler hazırlamak önemli.
Anlatmak istediklerimizi kolayca ifade edebilir ve karşımızdakini etkileyebiliriz.
Enerjinizi dengeli kullanarak , el ve kol hareketlerimizi konuşmamızın bütününe dengeli olarak yaymalıyız.
Tonlama ve vurgularımıza dikkat ederek bağlantılı sözcükler ile konumuzu desteklemeliyiz.
Bunlar dışında; Göz teması kurmak iletişime geçmenin esasıdır. Rahatsızlık vermeyecek şekilde karşımızdaki insanın gözlerine bakarak konuşmamız gerekir.Mümkün olduğunca dostça bir yüz ifadesi ile söylediklerimizin doğruluğunu karşımızdakine kanıtlayabiliriz.
Buna ilaveten beden dilinin doğru kullanımı duygu ve düşüncelerimizi düzgünce ifade etmemizi sağlar.Ses tonumuzu iyi ayarlamalı ve tane tane konuşmaya özen göstermeliyiz..
Ki her yerde mütemadiyen iletişim kopukluğu yaşanan yahut bilerek yaşatılan şu dönemde gençlerimize örnek olabilelim ve bu şekilde eğitilsinler.. Aksi takdirde her konuşanla aynı cümleleri kurup kendi fikri gibi iletişim algısı oluşturanlar ve konuşulanı algılamadan dinlemeden harekete geçen, karar veren zihniyetler çoğalacaktır..
İletişim önemli algılar oluşturulması gereken ana temeldir..
Hayırlı Cumalar Saygılarımla
Mimar Elif ÇAMAŞ ÖZATİK