EĞİTİ-M(N)
EĞİTİ-M(N) Anlam olarak Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler sürecidir ; bireyin davranışlarındaki yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak ve isteyerek değişme meydana getirme sürecidir. Eğitim, insanın bilerek düşünce üretmesine ve yaratıcılığa yönelmesine imkan verir. İnsanın kafasındaki kalıpları kırmasına ve dünyaya daha esnek ve geniş açıdan bakmasına imkan verir.
Eğitim olmaksızın insan bildikleriyle sınırlı kalır,dünyanın zenginliliğini ve çeşitliliğini mutlaka kendi kafasındaki kalıplara oturtmak için çaba harcar. Bunu aşmak ancak eğitimle, okumakla ve okuduğunu özümlemekle mümkün olur.
Bilgi farklılık yaratan farktır. Böylece insanın kendi ufkunu genişletmesi, yeni sentez ve yorumlara gitmesi mümkün olur. Ayrıca hayatı kontrol etmeyi kolaylaştırır. Yüksek öğretimse kişiye daha büyük bir güven ve sorumluluk kazandırır.
Kişiye bağımsız düşünme becerisini geliştirmek için yardımcı olur. Genç birey problemleri kendisinin de çözebileceği konusunda güven kazanır. Böylece daha evvel yapılmış ve söylenmiş olanlara sadece karşı çıkmak veya onları körü körüne kabullenmek yerine, kendi çözümlerini geliştirme şansına sahip olur. Amaçlar her ne ise, onları açıkça belirlemiş olmak gerekir. Onlara ulaşmak için zamana,sabra ve gayrete ihtiyaç vardır. Eğitim döneminde olan gençlerin, hayatlarının bütününü gerçekten anlamlı kılabilmeleri için “öğrenme”nin,”bilgilenme”nin ve bunların sonucu ulaşılacak olan “donanım”ın, hayatında ne iş yaparsa yapsın,onu sevmesini ve ondan zevk almasını sağlayacak olan esas faktör olduğuna inanmaları gerekir.
Eğitime başlarken tarihsel bilgilerinde özellikle bireye doğru olarak aktarılması önemlidir. Tarihi bilmek ve insanları bu konuda eğitmek de önemlidir ki ; geçmişini bilerek almış olduğu tüm eğitimleri bununla pekiştirip gelecek nesline de temel oluşturabilecek bir tarih de kendi yazabilsin.. Yani bugünkü insan hayatı da aslen önceki milyarlarca insanın emeğidir. Eğitim düşünmenin gelişimi açısından da temel bir unsurdur.. Düşünme ufkunu genişletmek için iyi bir eğitim, okumak ve daha çok bilmek ve dahi bunu keşfetmek en mükemmel yoldur.
Artık günümüzde, beynini adayarak topluma katkıda bulunacak gençlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle kız erkek ayrımı olmadan her biri bir birey olarak eğitimlerini almalı ve dahi tamamlamalıdır..
Yeni nesillere en belirgin tarihi yazmak adına, kızlarımız ve erkeklerimiz, eğitimin tüm koşullarından faydalanarak sabit düşünce güdümünden kurtulup ileri görüşlülük akımını başlatmış olmaları gerekmektedir. Özellikle kız çocuklarının eğitim alamama sorunlarını yaşadığımız günümüz tarihini ilerideki nesillerimizin bu şekilde öğrenmemesi bu vesile ile toplum yaşayışında erkekler kadar iyi yer edinebilmesi geleceğimizin eşitlik çerçevesinde eğitim , düşünce ve bilgi gücünü daha da kuvvetli kılacaktır.. Unutmayın ki ; Kalem Kılıçtan üstündür..
Hayırlı Cumalar Saygılarımla,
Mimar Elif ÇAMAŞ ÖZATİK