RAHAT UYU BAŞKAN...
Bir döneme imzasını atmış Fatsa eski Belediye Başkanı Yük. İnş. Müh. Mustafa Kemal Çamaş’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.
İçerisindeyiz diyorum, sadece ben değil, binlerce Fatsalı, Mustafa Kemal Çamaş’ı son yolculuğuna kederle uğurladı.
Hiçbir karşılık gözetmeden, hiçbir menfaat beklemeden halisane temiz duygularıyla vefa örneği göstererek uğurladılar.. Yakın akrabam (Dayımın oğlu) olması nedeniyle çok birlikteliğim oldu. Bunun içindir ki, canım yanıyor, içim sızlıyor. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, gerek belediye başkanlığı döneminde, gerekse görev sonrası çektiği bunca sıkıntıya rağmen, moralini bozmadan, kin beslemeden, hep Fatsa’ya olan büyük aşkını tekrarlayıp gelişebilmesi, daha da büyümesi için çaba sarfettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Şu oldu, bu oldu... Şu bunu söyledi, bu bunu söyledi... Bunları tartışacak, gündeme getirecek değilim. Yargı süreci tam manasıyla bitmeden, cenaze töreninde gördük ki, Fatsalıların gönüllerinde tamamen aklanmış. Günlerden Pazar olmasına rağmen, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen cenaze töreninde şunu anlıyoruz ki, Fatsalılar hizmet edeni asla ve asla unutmuyor, Unutturmuyor.
Onun içindir ki, Mustafa Kemal Çamaş’ın cenaze töreninden çıkartacağımız çok büyük dersler var.
Çamaş, başkanlık döneminde hizmet ettiği Fatsa’da, aramızdan ayrılırken bile birliği, beraberliği, sevgiyi saygıyı, hizmet etmenin önemini, ölümsüzleşeceğini de göstermiş oldu.
Yukarıda da belirttiğim gibi cenaze törenine katılanlar Çamaş’tan ne bekleyebilirdi ki?
Onlar da biliyordu geçmişte yaşananların safsata olduğunu. Onun için sahip çıkmışlardı Mustafa Kemal Çamaş’a.
Halen sürmekte olan davayla ilgili bugüne kadar hiçbir şey yazmadım. Adalete güveniyordum. Zaten önemli bir bölümünden de aklandı.
Kısaca özetlersek, belediyeler bugünkü gibi, bir çok dalda harcama yetkisine sahip değildi. Yapılması zorunlu olan; ama ödeneksizlikten yapılamayan işleri farklı kalemlerle harcama yoluna gidiyorlardı. Yani mesele buydu... Hani geçmişte uygulanan ve şimdilerde rafa kaldırılan vergi iadesi uygulaması gibi. Bu uygulamadan faydalalananlar ne yapıyorlardı? . Açıklarını kapatmak için arkadaş, dost ve tanıdık esnaflardan kullanmadıkları perakende satış fişi, fatura gibi evrakları alarak tamamlıyorlardı. Bu uygulamalarda vergi iade zarflarında kişinin bir yılda aynı maldan bir kaç defa aldıkları da gözden kaçmıyordu; ama yapacak bir şey yoktu...
Şimdilerde belediyelere bazı imkanlar sağlandı da bu ve buna benzer uygulamalar yapılmıyor.
Sonuç, Mustafa Kemal Çamaş, görev yaptığı dönemlerde, 5 Nisan kararları gibi birçok ekonomik tedbirlere rağmen, Fatsa Belediyesine çağ atlatmış, bırakın Karadeniz sahilini, tüm ilçe ve büyükşehir belediyelerininin gözdesi olmuştu.
O dönemlerde Fatsa belediyesi çağ atlayıp büyürken, Çamaş yavaş yavaş kendi sonunu hazırladığını bilemedi...
Ve acı son.
10 yıllık başarılı bir hizmetin ardından, 10 yıl eşinden, dostundan ayrı yaşadığı bir hayata mahkum oldu.
Cenaze töreninde gördük ki, Mustafa Kemal Çamaş, ardında gelişerek büyüyen, tarihe adını yazdıran bir Fatsa bırakarak Fatsalılar’ın gönüllerinde taht kurmuş...
Çamaş’ın cenazesi 10 yıl görev yaptığı Fatsa Belediyesinin önüne getirildiğinde de hemen hemen tüm belediye personeli, zabıtalar, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları başkanları yer aldılar. Annesinin rahatsızlığı nedeniyle Ankara’da olan Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan da programa telefonla katıldı. Bir döneme imzasını atan Çamaş’a son görevlerini yerine getirmiş oldular. Cami önündeki mahşeri kalabalık da Çamaş’ın gönüllerde aklandığının en büyük göstergesidir bence.
Rahat uyu başkan gözün arkada kalmasın. Fatsalılar seni seviyor. Ruhun şad, mekanın Cennet olsun. Rabbim bizlere Cennette kavuşmayı nasip eder inşallah.