HALK MI? HUKUK MU?
Son yıllarda kulağa çok hoş gelen bir cümleyi çok sık duyuyoruz! ‘’Halkın değdi olur…!’’ Ya da ‘’Halk ne derse o yapılır..!’ Gerçekten de çok güzel bir yaklaşımdır halkın iradesine saygılı olmak. Yıllarca kendisini horlanmış gören köylü, kenar mahallenin dürüst ve saygın insanları görüşlerine saygı duyulması ile kişilik kazanmışlar, onura olmuşlardır. Buna hiç kimsenin itirazı yoktur. Olmamalıdır da. Ancak bunun bir aldatmaca ve kandırmaca olarak kullanılması yanlıştır. İstismar edilmesi yanlıştır. Maalesef bizde çok istismar edilmektedir. Bakınız nerede ve nasıl yapılmaktadır?
Hatırlayınız 1982 Anayasası % 93 evet oyu ile kabul edildi. Benim de içinde olduğum % 7 hayır dedi. Ben ve benim gibi halkın % 7 si hayır demesine karşılık, büyük çoğunluk evet derken neyi kastediyordu? Geçici maddedeki Kenan Evren ve arkadaşlarının ömür boyu yargılanmamalarını da onaylamış oluyorlardı.
Ey halkın iradesine sığınan zihniyet! Ben yargılansın hesap versin diye direnirken sizler o gün hayır yargılanmasın dediniz. Sonra da halkın bu % 93’lük çoğunluğunun kararını hiçe sayarak 2010 Anayasa değişikliği ile Evren ve arkadaşlarının yargılanması yolunda yasa çıkardınız. Çıkardınız da ne oldu? Pratik hiçbir sonuç doğurmayacağını (Halk oylaması öncesinde) yetmez ama evet diyen arkadaşlara dilimizde tüy bitirecek kadar anlatmaya çalıştık. O gün anlamadılar.
İşinize gelince halk iradesi, istismara gelince % 93’ü hiçe saymak!
Bunun dışında: Seçim yasasındaki % 10 barajı nedeniyle % 9,99 oy alan partiye oy veren halkın iradesini meclis dışında bırakmak için yırtınmak da halk iradesine saygısızlık değil midir? Yoksa seçim barajı nedeniyle Saadet Partisi ve Büyük Türkiye Partisi gibi bazı partilerin tabanından alınan oyların kaçacağı korkusu mu % 9,99 halk iradesini hiç saydıran.
Halk iradesi tabii ki her şey değildir. Anayasa Hukuku Hocamız Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya (Kendisini rahmetle anıyorum.) kişinin küçük dünyası diye bir sınır çizerdi. Türk hukuk tarihinin ender yetiştirdiği hocalardan birisi idi. Kişi özgürce her şeyi yapmalı, ancak başkalarının haklarına zarar vermemek koşulu ile derdi. Yani halk iradesinin hukuki sınırlarının olduğunu vurgulardı. Halk iradesinin hukuki sınırları konusunda çarpıcı bir örnek vermek gerekirse: Halk bir kişinin öldürülmense veya bir kişinin başka bir yere sürgün edilmesine karar veremez. Yeter ki bu kişinin yasalarda sıralanan bir suçu olmasın. Halk iradesinin de bir sınırı vardır ve bu sınır hukuk kuralları ile tespit edilmiştir.
Halkın iradesine saygı duymamak demokrasiye karşı olmaktır. Halkın iradesini hukukun üstünde görmek hukuk devleti olmaktan çıkmaktır. Halkın iradesini istismar etmek ise en azından ayıptır, günahtır.