Türkiye'de Eğitim Ne Yönde ?
Biz yazınca bize kızıyor bazı insanlar ama. Şunu belirtmem lazım ki, Eleştirinin olmadığı yerde doğru bulunamaz. İşte buyurun OECD eğitim raporu yayınlandı. Türkiye eğitimde en verimsiz. Etkisiz ülke olarak listede yer aldı. Yani OECD raporu bizi en verimsiz Etkisiz eğitim sistemine sahip ülke olarak yazdı. Canım OECD kim oluyor haddini bilsin diyebilirsiniz. Bence demeyin. Artık güneşi balçıkla sıvamaya çalışmayalım. Çocuklarımız ve geleceğimiz için artık bunları duyalım.Dikkate alalım.
Raporu aktarmaya devam edeyim. 30 OECD ülkesinin eğitim sisteminin. Verimliliği ile ilgili yapılan.Uluslararası araştırmaya göre Finlandiya en verimli ülke olarak birinci sırada yer aldı. Türkiye ise son sıralarda kaldı. GEMS Education Solutions adına yapılan ‘Verimlilik Endeksi – Hangi eğitim sistemi paranın karşılığını en iyi veriyor araştırması. Eğitim bütçelerinin her ülkede ne derece verimli kullanıldığını inceledi. Endekse göre, Finlandiya OECD içinde eğitim alanında.En verimli ülke olarak birinci sırada yer aldı. ( 81 ilin Milli Eğitim Müdürleri Türkiyemizde harekete geçerek seçilen Eğitim ve Öğretim öncülerini Finlandiya’ya göndermeliler. İşin başında Milli Eğitim Bakanımız’a arz ediyorum.)
Rapor, öğretmen maaşlarında ve öğrenci/ öğretmen oranlarında. Yapılacak değişikliklerin verimliliği artırabileceği sonucuna varıyor. Çünkü eğitim sisteminde kullanılan. Eğitim malzemesinden alt yapıya kadar. 63 farklı girdiden sadece bu ikisi öğrencilerin PİSA sonuçları üzerinde istatistik anlamda önemli etkiye sahip oluyor.
İşte kategoriler ve ülkeler;
Seçkin Performans: Finlandiya, Japonya ve Kore. Hem verimlilik. Hem de kalite alanlarında yüksek puanlar elde ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muallimler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” Kulak ardı ettik.İşi göz boyamaya getirdik. Öğretmenini aşağılayan veliler ortaya çıkardık. Hiç bir öğrenci cep telefonu ile sınıfa girmemeli. Cep telefonları görevliler tarafından ders çıkışı verilmeli.Çağı yakalama değil. Köle insanlar yetiştiririz.Üniversite mezunu verimsizliğini yaşarız. Yoksa.İleri değil geriye gideriz göz göre göre. ABD ile boy ölçmek için Çin, Rusya gibi olmalıyız. Yoksa sözümüz geri kalır.
Bakın yine Kore çıktı karşımıza Bundan 40 yıl önce milli geliri bizden düşük olan Kore. Şimdi bizden 4 kat fazla milli gelire sahip. Bu da tabii ki eğitim sayesinde oldu.
Etkin ve verimli: Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Slovenya verimlilik ve yüksek PİSA sonuçları alanında nispeten yüksek dereceler elde ediyor.
Verimliden çok etkin; Avusturya, Belçika, Danimarka , Almanya,Irlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya,İsviçre. Bu ülkeler verimlilikten çok, kalite açısından başarılı görünüyor.
Etkinden çok verimli (Düşük harcama veya düşük performans): Fransa, Macaristan, İzlanda, İsrail, Norveç, İsveç,Birleşik Krallık ve ABD. Bu ülkeler eğitim açısından verimli olmaktan çok, etkin görünüyor. Bir başka nedende, şimdiye kadar kapsamlı kaynak harcaması yapıldıysa. Eğitim sisteminin kusurlu olması ilave kaynaktan çok Politika değişikliklerinin eğitim sonuçlarını değiştireceği şeklinde açıklanabilir.
Verimsiz ve etkisiz: Brezilya, Şili Endonezya, Türkiye. Bu sistemler verimsiz oldukları gibi. verimli öğrenci sonuçları yaratmakta başarısız.
Rapora göre ortaya çıkan sonuçlar şöyle:Son 15 yıldır Finlandiya’nın eğitim modeli,OECD içinde en verimli sistem oldu. Kore, Japonya, Maceristan ve Çek Cumhuriyeti diğer başarılı ülkeler arasında yer alıyor.
Birçok batılı eğitim sisteminde var olan sınıf mevcudunu düşürme girişimlerine karşın.Nispeten kalabalık sınıflarda. Mükemmel sonuçlar almak hala mümkün. İncelenen ülkeler arasında en verimli Eğitim sistemlerine sahip olan iki ülke Finlandiya ve Kore iyi sonuçlar elde ediyor.
1-Bu ülkelerde okul dışı eğitim kurumları sistemin en önemli paydaşı durumunda.
2-Bu ülkelerde özel öğretim oranı oldukça yüksek.
3-Bu ülkeler genelde kaynaklarını kurumlara değil öğrenciye sunmakta, yani birey destekleniyor.
4-Yüksek öğretim finansmanın tamamı kamu kaynaklarıyla karşılanıyor. Verimli bir yüksek öğretim için Üniversitelerin verimliliği için özerk bütçe yapan, yapılar kuruluyor.
Tüm bunlar ne demek kısaca özetleyelim. Eğitim sistemimiz verimsiz. Verimsizliğin çözümü de TEOG veya üniversite giriş sistemini değiştirmek değil.Hele hele dershaneleri kapatmak hiç değil. Artık öğrencilerin eğitimde verimlilik! Sonuç alıcı olmanın yolu ölçmek. Ölçmek, ölçmek ve sonra da buna göre önlemler almaktır. Okul müdürünü ilçe milli eğitim müdürünün verdiği notla değil. Öğrencilerin süreç gelişimi ile değerlendirmekten geçiyor. Artık şu yapay ve gereksiz kararları bırakalım. Güney Kore’ye bakıp örnek alalım. Tekrar ediyorum.. Yarın çok geç olmadan ülkenin geleceğini kurtarın. Bu da verimli bir eğitim sistemiyle olur. Kaynak Kişi: Turgay POLAT