FATSA'DA GAZETE KÜLTÜRÜ
Güzel Fatsamızın nüfusunun bugünkünün onda biri kadar olduğu günleri biliyorum. O yıllarda ortaokul ve liselerde öğrencilere gazete okuma alışkanlığı öğretiliyor ve hatta ısrarla aşılanıyordu. Bir seferinde öğretmenler odasında gazetedeki haberlerle makalelerin hangisinin öncelikle okunması gerektiği yolunda yapılan tartışmanın öğretmenleri derse geç bıraktığına tanık olmuştum. Gazete okumak, okunan gazetede hangi bölüme öncelik tanınacağı dönemin öğretmenleri tarafından dersten daha önemli idi. Bir öğrencinin genel kültürü ders öğrenmesi ile eş değer de sayılıyordu.
Nüfusumuzun bugün 10 kat arttığı günlere geldik. Zaman içinde bir çok konuda kabuk değiştirdik, geliştik. Şehir merkezi, Cumhuriyet Meydanı bu meydanda dolaşanlar hepsi aşama kaydetti. Dünyanın gelişimine ayak uydurduğumuz gelişmeleri görerek sevindiğimiz oldu. Ancak bazı konularda maalesef çok üzüldüğümüzü söylemeden geçemeyeceğim. Esasen bu haftaki yazımın konusu da bu üzüntümün dile getirilmesi ile ilgili olacak.
Bugünlerde Fatsa’dayım. Sabah şehire inmeden İstanbul’da olduğu gibi gazetelerimi okumak istiyorum. Yaklaşık 12 yıldır Otogarın arkasında aynı evde kalıyorum. Sabah olunca evimin 50 metre yakınında pazartesi pazarının kurulduğu yerde bakkal’dan gazetelerimi alırdım. Bu yıl içinde bu komşu bakkalın bayiliğini iptal ettirdiğine tanık oldum. Yeni Kumru Caddesi üzerindeki gazete bayileri de bırakmışlardı satış yapmayı... En yakınımda otogar’daki bayiden alıyorum. Geçenlerde bir gün erken gittim. Henüz gazete paketinin ipi kesilmemişti. Gözüme çok az gözüktü gelen gazeteler. Çevreyi de dikkate alırsak, yedi ilçenin tüm dünyaya açıldığı Fatsa Otogarı için bu kadar az gazetenin satışı utanç vericiydi.
Büfe sahibine başka bir gazete olup olmadığını sorduğumda daha utanç verici bir cevapla karşılaştım. Benim azlığı ile üzüldüğüm paketteki gazetelerin yarısının da satılmayıp iade edildiğini öğrendim.
Çok yazık, hem de pek çok yazık. Geri kalmış Küba’da tırdan yapılmış işçi servislerinde bir eli ile servise tutunan işçilerin diğer elinde gazete veya kitap olduğunu bu sütunlarda yıllar önce yazmıştım. Fatsa kültürel gelişme açısından bu hale düşmemeliydi.