Büyük Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
YENİHAN,YOZGAT VE BOĞAZLIYAN İSYANLARI
Efendiler, memleketin Kuzeybatı bölgesinde asilerle uğraşırken. Memleketin ortasında Yenihan,Yozgat ve Boğazlıyan dolaylarında da isyan başlıyor. Bu isyan hareketleri de hatırlanmaya değer.14 Mayıs 1920 tarihinde Postacı Nazım ve Çerkez Kara Mustafa adında birtakım adamlar. Otuz kırk kişi ile Yenihan’a bağlı Kaman köyünde isyan ettiler. Bu hareket gittikçe artan bir şiddetle genişledi.Asiler,27/28 Mayıs 1920 gecesi Çamlıbel’de bulunan bir müfrezemizi basarak esir ettiler.28 Mayıs 1920’de diğer bir kısım asilerde Tokat yakınında yürüyüş halinde bulunan bir taburumuza hücum ederek dağıttılar. Bir kısmını da esir ettiler.Cüretlerini artıran asiler,6/7 Haziran 1920 gecesi Zile’yi işgal ettiler. Oralardaki askerlerimiz Zile kalesine çekilerek kendilerini savundular. Askerin erzak ve cephanesi tükendikten üç gün sonra asilere teslim oldular.Asiler 23/24 Haziran 1920 tarihinde de Boğazlıyan’a baskın yaptılar. Orada bulunan bir müfrezemizi dağıttılar.Amasya’da bulunan Cemil Cahit Bey’in komutasındaki 5.Kafkas Tümeni, asiler aleyhine harekete geçirildi.Antep bölgesinde bulunan Kılıç Ali Bey de, bir milli müfreze ile bu bölgeye gönderildi. 1920 yılı Temmuzunun ortalarına kadar.Bu asilerin takibi ve tepelenmeleriyle uğraşıldı.Yenihan isyanı, Orta Anadolu’nun diğer bölgelerindeki fesatçıları da harekete geçirdi.Çapanoğullarından Celal Edip,Salih ve Halit Bey’ler; Aynacıoğulları ve Deli Ömer çeteleri gibi.Birtakım eşkiyayı başlarına toplayarak 13 Haziran’da Yozgat civarında Köhne bucak merkezini, 14 Haziran’da da Yozgatı işgal ederek büyük bir bölgeye hakim oldular.Merkezi Sivas’ta olan 3.Kolordu kuvvetleri.O bölgede bıraktığımız milli kuvvetler yeterli değildi. Eskişehir’deki Ethem Bey müfrezesi ile Bolu dolaylarındaki İbrahim Bey müfrezesi de Yozgat bölgesine gönderildiler.
Yozgat ve dolaylarında asiler yok edildikten sonra. Ortaya gönderilen müfrezelere öteki bölgelerde görev verildi. Fakat bu yörelerde genellikle güvenlik kurulamadı.
7 Eylül 1920’de Küçük Ağa, Deli Hacı, Aynacıoğulları denilen birtakım serseriler Zile yakınlarında, Kara Nazım, Çapur Yusuf adında birtakım adamlar. Erbaa yakınlarında yeniden faaliyete geçtiler.Bunlardan Aynacıoğulları üç yüz kadar toplayabilmişlerdi.Bu durum karşısında, ikinci Kuvve-i Seyyare adını alan İbrahim Bey müfrezesi. Tekrar, bulunduğu Eskişehir bölgesinden Yozgat’a giderek.Oradaki milli müfrezeler.Jandarma kuvvetleriyle birlikte,Maden, Alaca, Karamağara, Mecidözü bölgelerinde çeşitli gruplar halinde, karışıklık çıkaran ve eşkiyalık eden asileri.Takip ederek ortadan kaldırdı. İbrahim Bey,asilerin ortadan kaldırılmasını ancak üç aydan fazla bir zamanda başarabildi.
GÜNEY SINIRLARIMIZDA MEYDANA
GELEN OLAYLAR
Efendiler,bu tarihlerde Güney bölgelerimizde de bizi ciddi bir şekilde uğraştıran önemli isyanlar çıktı:Milli aşiretinin beyleri olan Mahmut,İsmail, Halil Bahur,Abdurrahman Beyler.Güneyde düşmanlarla gizlice ilişki ve bağlantı kurduktan sonra. Siirt’ten Dersim dolaylarına kadar uzanan bütün aşiretlerin beyleri sıfatını takınarak o bölgenin boş olması için baskı altına almaya kalkıştılar.Fransızlar,1920 yılı Haziran ayı başlarında.Urfayı ikinci kez zaptetmek için hareket ettikleri zaman.Milli aşireti de Siverek’e doğru ilerledi.Buna karşı, o bölgede bulunan 5. Tümenimiz görevlendirildi.Bu tümen o bölgedeki milli kuvvetlerimizle de desteklendi.19 Haziran 1920 tarihinde,birliklerimizin takibi altında.Güneydoğu yönünde düşman bölgesine hazırlandıktan sonra, 24 Ağustos 1920’de üç bin atlıyla Develi ve bin kadar da piyadeden ibaret bir kuvvetle yeniden bizim topraklarımıza geçti. Viran şehir yakınlarına geldi.Asiler aman dilemek amacıyla geldiklerini söyleyerek. O bölgedeki komutanlarımızı aldatıp.Tedbir almakta ihmale düşürdüler. Bu sırada, o yakınlarda dağınık halde bulunan müfrezelerimize saldırarak onları yendiler.26 Ağustos 1920’de Viranşehir’i işgal ettiler.Haberleşmelerimize ve bağlantımıza engel olmak için de, o bölgedeki bütün telgraf hatlarını kestiler. Ancak,on beş gün sonra, 5.Tümen’in Siverek,Urfa, Resulayin ve Diyarbakır’da bulunan birliklerinden gönderilen kuvvetlerle. Bize bağlı aşiret kuvvetleriasileri yenebilmişlerdir. Takip edilen Milli aşiretinin isyanını bastırmaya çalışırken. Afyon Karahisar bölgesinde Çapur Musa adında bir adam da Başına topladığı kuvvetle askerleri ordudan kaçmak için ayartıyor ve millete askere gitmemeyi telkin ediyordu. Çapur Musa, 21 Haziran 1920 tarihinde Çivril’i bastı. Daha sonra gönderilen kuvvetler karşısında kaçtı.Yunan ordusuna katıldı.
KONYA İSYANI
Efendiler, Çapur Musa olayından önce bir ayaklanma olayı da Konya’da oldu.5 Mayıs 1920 tarihinde,Konya’da bir fesat derneği keşfedildi.Bu dernek üyelerinin ileri gelenleri tutuklanmaya başladı. Bir gün sonra, tutuklanmakta olan bu ileri gelenler. Halkı da kışkırtarak Konya içinde silahlı bir toplantı yapmaya giriştiler. Bir kısım halk da silahlı olarak dışarıdan gelerek hep birlikte isyan ettiler.Konya’da bulunan komutan. Elindeki kuvvetlerle cesurca hareket ederek.Asileri dağıtmayı ve önayak olanları tutuklayıp takip etmeyi başardı.
-Devam edecek-