Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bütün yurtta kutlarız. Son yıllarda bu kutlamalara dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocuklar da dahil olur.
Bir halk yönetimi olan Cumhuriyetimizin çocuklara armağan ettiği 23 Nisan. Ulusal egemenliğe vurgu yapıyor. Ulusal egemenlik, yönetme yetkisinin millette olma durumudur.
Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişah’ta idi. Padişah ülkeyi kendi düşüncesine göre yönetirdi.
Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşını başlatmak için İstanbul’dan Samsun’a 19 Mayıs 1919 günü geldi.Samsun’dan Amasya’ya, (Samsun İngilizler tarafından gözetim altındaydı.) Oradan Erzurum’a ve Sivas’a gitti.Sivas ve Erzurum’da kongreler toplandı. (Yanında Karadenizli fedailer vardı. Bunların başında Giresun’lu Topal Osman vb.İngilizlere, Yerli Rumlar’a göz açtırmadı. Canlarını bu topraklar için seve seve feda ettiler.) Mustafa Kemal Paşa egemenliğin millette olduğuna inanıyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler - milletvekilleri – Ankara’da 23 Nisan 1920 günü toplandılar. (Şu anda Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı boyundan büyük sözler sarf ediyor. Ordu ilimizde Büyük şehir bizde kendi kafamıza göre değerlendirme yaparsak T.C. yara almaz mı? Herkes aklını başına alsın. O belediye başkanı hangi yüzle Karadeniz başta olmak üzere rahat gezecek. Hiç denemeye kalkmasın. Uyuyanlar varsa uyansın.Kutsal dinimizi kendi kafalarına göre değerlendiren Arap ülkelerinin acınacak durumları ortada.Bizim örnek alacağımız dünyada başka ülke yok.)
İlk Büyük Millet Meclisi’nin toplandığı yapı. Ankara’da Ulus Alan’ından istasyona giden caddenin başındadır.Bugün Kurtuluş savaşı hakkındaki. Bütün kararlar burada alındı. 23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi toplanarak bağımsızlığı ilan etti.(Bağımsızlık can ve kan pahasına ilan edilir.) Bu güne Milli Egemenlik Bayramı dendi.İlk Milli Bayram “İlk resmi tatil” günü olarak kayıtlara geçti.
23 Nisan dünya da kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği. Bu bayram şenliklerine. Son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok değer verir. Gezilerinde okullara uğrar. Ders dinler sorular sorardı. Öğretme’nin kürsüsüne oturmazdı. Öğrenci sıralarında oturur dersi öyle takip ederdi. “Bu günün küçükleri yarının büyükleri olan siz çocukların bayramıdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı bağımsızlığın milletin elinde olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür.Çocuk bayramımızdır. Atatürk’ün İlk Meclis Konuşması:
Muhterem Milletvekilleri
Bugün içinde bulunduğumuz vaziyeti. Meclisi alinin nazarında tamamiyle.Tecilli . ettirebilmek için bazı beyanatta bulunmak istiyorum.Vukubulacak maruzatım bir kaç devreye ayrılabilir. Birincisi, Mütareke’den Erzurum Kongre’sine kadar. Geçen zaman zarfındaki ahvale dairdir.İkincisi, Erzurum Kongresin’den 16 Mart tarihine kadar, Yani İstanbul’un düşmanlar tarafından işgal edildiği güne kadar. Üçüncü safhası da 16 Marttan bu dakikaya kadar olan ahvale dair olacaktır.
Efendiler, Hayat ve şahsiyetim kendi malı olan necip Mazlum milletimizin bu haklı talebi üzerine. Artık benim için en mukaddes vazife. İrade-i milliye ye mutavaatı. Her şeyin fevkinde görmekti. Bunun üzerine yaptığım bir tamile kat’i sözümü verdim. İşbu tamimin son cümleleri buydu.
Geçirdiğimiz şu hayat ve memat (ölüm) günlerinde. Umum milletçe her taraftaki. Amal ve tezahürat ile Temine azmedilen. İstiklali milliğimiz uğrunda. Bütün mevcudiyetimle çalıştığımı temin eylerim. Bu emeli mukaddes uğrunda milletle beraber. Nihayete (sağ olduğum) kadar çalışacağımı da mukaddesatım namına söz veririm.
Bir Büyüğümüz Anlatıyor
O gün, şimdiki Ulus meydanı’nda bir tabur piyade sıralanmıştı. Askerlerin arkasında da Ankaralılar toplanmıştı. Saat on dörtte. Birkaç yüz kişilik bir kafile. Başlarında Mustafa Kemal olduğu halde.Taşhan’a iniyordu. Bu bir avuç insan, yok edilmek istenen. Bir ulusu kurtarmak için birleşmişlerdi. Hepsinin ümidi de Mustafa Kemal’de idi. (Lider belli boşuna yanlış yere yönelme)
Büyük Millet Meclisi olarak kullanılacak. Taş binanın pencerelerine ufak bayraklar asılmıştı. Binada başka bir olağan üstü durum göze çarpmıyordu. Sağdaki küçük kapıdan. Önce Mustafa Kemal, sonra mebuslar içeriye girdiler. Bir koridoru geçtikten sonra sağdaki salona girdiler. Salonda tahta bir kürsü tam kapının karşısına konmuştu. Oturmak için de okul sıraları dizilmişti. Salonu ısıtmak için bir soba kurulmuştu. Sobada eğri büğrü bir kaç boru yükseliyordu. Tavanda da bir gaz lambası sallanıyordu.
Herkes yerine oturunca, Sinop mebusu olan yaşlı bir zat başkanlık kürsüsüne geldi. Meclisi açtı. Onun bu sırada yaptığı konuşma heyecanla dinlendi.
Meclisin ertesi günkü toplantısında, Mustafa Kemal, Mondros Mütakeresi’nden beri geçen olayları açıkladı. Bundan sonra Büyük Millet Meclisi’nin hak ve yetkilerini belirten bir teklifi Meclise sundu.Bunun kabul edilmesiyle Büyük Millet Meclisi yasama ve yürütme yetkilerini kazandı. O günkü toplantıda Mustafa Kemal Birinci Başkan seçildi. Böylece Büyük Millet Meclisi Başkanı oldu.
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, şerefidir.
Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir.
Özgürlüğün de , eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir. ( Atatürk)
Korku üzerinde hakimiyet bina edilmez.
Egemen olamayan, boyun eğmek zorunda kalır.
(William Shakespreare)
Kendi kendimize egemen olmayı öğreten yönetim, en iyi yönetimdir. (Goethe)
En güzel günler sizlerin olsun.Sevgi ve saygılarımla.