Kütüphane Haftası
Eğer kitaplar olmasaydı, insanoğlu bilgiyi nasıl ve nereden öğrenecekti ? Bu sorunun cevabından hareket ederek. Kitapların hayatımızdaki tuttuğu yeri ortaya koymaya başlayabiliriz. Kitapların tek başına bir anlamları olmadığını da belirtmeliyiz. Rafları kitaplarla dolu kütüphaneler olmasaydı. Şehirlerin her yanına yine bigiden söz edemezdik. Öyleyse kitap ve kütüphane. Ortak insanlık medeniyetinin ortak mirasıdır.
Kitabın faydalarının anlaşılması. Sayılarının çoğalması sonucu kitaplıklar oluştu.Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana geldi. Herkesin yararlanması okuması. Başvurması için kurulan. İçinde kitaplar bulunan binalar “Kütüphane” ismini aldı.
Kütüphenelerin kökeni, kayıt tutma uygulamasına dayanır. Daha M.Ö. 3. Bin yılda. Babil kenti Nippur’da kil tabletlerdeki kayıtların bir tapınakta saklandığı bilinmektedir. M.Ö. 7. Yüzyılda Asurlardan yaklaşık 20 bin tablet kalmıştır. İlk kütüphaneler, Eski Yunan’da M.Ö.4. Yüzyılda tapınaklarda. Felsefe okullarında oluşturulan kitap depolarıydı. Aristotelesin kütüphanesi, İskenderiye Kütüphanesi. Pergamon (Bergama) Kütüphanesi. Vb. Bu arada din savaşları. Siyaset hatta düşünce alanındaki devrimler. Kütüphanelerin gelişmesini engelledi. 17. Ve 18. Yüzyıllarda gelişen büyük özel koleksiyonlar. Fransa’daki Ulusal kitaplık. İngiltere’deki British Museum Kütüpheneleri gibi. Çağdaş ulusal kütüphanelerin temeli oluştu.
Yaşadığımız çağ sadece görsel iletişim araçlarının öne geçtiği bir çağ olarak geleceğe taşınıyor. Medeniyetimizi başlatan. Oluşturan bilgilerin kitaplardan hareketle. Ortaya çıktığı gerçeğinden. Hareketle kütüphanelere daha fazla önem vermemiz gerekiyor.
1964 yılında (50 yıl önce) kurulan Türk Kütüphaneciler Derneğinde kutlanmaya başlanan “Kütüphane Haftası”, O günden bu yana. Hiç aksatılmadan her yıl mart ayının son haftasının pazartesi günü başlıyor.
Milli eğitim Bakanlığının aldığı kararla. Kutlanan hafta süresince . Kütüphanenin önemi anlatılıyor. Kütüphaneciliğin sorunları masaya yatırılıyor. Kitap ve kütüphanenin yararını belirtecek programlar yapılıyor. Kütüphanelerden yararlanma yolları öğretiliyor. Okuma alışkanlığını kazandırma yöntemleri örnekleriyle sunuluyor. Özellikle okullarda.Kütüphanelerin ve kitapların öneminden söz ediliyor. Okuma önerilerinde bulunuluyor.Ülkemizin en önemli kütüphaneleri: İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri. Ankara’da Milli Kütüphane. Millet Meclisi Kütüphanesi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleri başta gelir.
Bunlar dışında kütüphaneleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Milli kütüphaneler 2-Halk kütüphaneleri 3- Üniversite kütüphaneleri 4-Okul kütüphaneleri. 5-Özel amaçlı kütüphaneler 6-Kişisel kitaplıklar veya kütüphaneler.
Artık dijital sisteme geçen.Başka hizmetlerde de bulunan.Kütüphanelerimizde, kitapların korunması. Sınıflandırılması ve okuyucuya kitap verilmesi için uzman memurlar bulunur. Bu memurlara kütüphaneci denir. Kütüphanecilik özel bir eğitimi ve öğretimi gerektiren bir meslektir. Bu amaçla üniversitelerimizde kütüphanecilik bölümleri açılmıştır. Bu bölümlerde öğrenimini tamamlayanlar kütüphanelerde görev yaparlar.
Artık bilgi çağının ortalarına doğru gittiğimiz. Bugünlerde kitaplar ve kütüphaneler daha da önem taşıyor. Yararlandığımız kitapların. Başkaları tarafından da bilinmesini sağlamak için Kütüphanelerimize sahip çıkmamız gerekiyor.İnsanların en iyi dostlarının kitaplar olduğunu bilmek. Kitapların yer aldığı Kütüphaneleri korumak için elimizden geleni yapmalıyız.Kütüphanelerde uyulması gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz: 1-Kütüphaneye ayakkabılar paspasa silinerek girilmelidir.2-Palto,pardösü,manto vb. vestiyere bırakılmalıdır.3-Kimlik, ilgili memura istemeden teslim edilmelidir.4- Kütüphaneden alınacak kitabın nasıl aranacağı bilinmiyorsa ilgili memurdan sorulmalıdır.Açıklamaları, dikkatle dinlemelidir. 5-İstenen kitap için fiş doldurulmalıdır. 6-Yerimize oturup kitabın gelmesi beklenmelidir.7-Okuma salonunda kimse rahatsız edilmemelidir.8-Kitap sayfaları sessiz çevrilmelidir. 9-Kütüphane salonunda sessiz yürünmelidir. 10-Kitapların kapağı ,sayfaları çizilmemeli,yırtılmamalıdır.11-Kütüphanenin okuma salonunda hiçbir şekilde sigara içilmemelidir.sakız çiğnenmemelidir.
Okumak gıdadır.Okuyan insan, bilen insandır
(Victor Hugo)
Bugünün gerçek üniversitesi,kütüphanelerdir.
(T.Cariyle)
Okudugumuz kitap,bir yumruk gibi. Bizi uyandırmıyorsa ne işe
Yarar. (Franz Kafka)
Kitaplar dostlara benzer,seçkin olmalıdırlar
(Arap Atasözü)
Bir okul için her şeyi yaptığınızı düşünebilirsiniz.Eğer okulunuzun
bir kütüphanesi yoksa, hiçbir şey yapmış sayılmazsınız.(J.Ferry)
Parayı kasa, bilgiyi kütüphane saklar.
En güzel günler sizlerin olsun. Sevgi ve saygılarımla.
Yapılan seçim neticesinde yerel yönetimde görev alanların başarı ile ülkemize hizmet etmelerini diliyorum.Hayırlı ve uğurlu olsun.