KABAKDAĞI VE SAAKAŞVİLİ
lçemiz tarihi bir gün daha yaşayarak Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’yi ağırladı.
Dile kolay, yabancı bir ülkenin Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek, sadece Çarşamba’nın Çatak, Fatsa’nın Kabakdağı köyünde hemşehrileri ile buluşup daha önce müracaat eden 19 kişiye çifte vatandaşlık belgelerini verecek.
Yıllar önce böyle bir haberi yazıp, yorum yapsaydık herkes gülüp geçerdi. Gelinen noktada, organik fındık, organik tarım, turizm derken, Kabakdağı köyü aldı başını gitti.
Umarım, tüm köy halkı ile birlikte atılan temel ve yüksek seviyelere çıkan başarı oranını diğer köylerde örnek alır ve Fatsa turizm de patlama noktasına ulaşır.
Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ilçeye gelmesi, bundan sonra yapılacak bir çok etkinliklerin habercisi olma özelliğini de taşıyor.
Düşünebiliyor musunuz, bir Cumhurbaşkanı kendi soydaşlarını bizzat yerinde ziyaret ederek sohbet ve yemek yeme fırsatını yaratıyor. Tabii bunu sadece fırsat yaratma olarak değil de, geçmişte atılan tohumların meyvesini vermeye başlaması olarak da değerlendirebiliriz. Kabakdağı’na gider gitmez gördüğümüz, turizmci Güven Özel’in kendi imkanlarıyla yaptığı 8 odalı butik otel de gelişmenin bir başka örneğidir.
Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin köye hangi gün, hangi saatte geleceği bilinmediği için köy halkı hazırlıksız yakalanmış görünmekteydi.
Ben isterdim ki, bir Cumhurbaşkanı bir köye gelecek, sadece o köy halkı değil, çevre köyler ve ilçe halkı Kabakdağı’na akın etsin. 300-350 civarındaki katılımcı bana göre çok azdı. Yegane sebebi ise hazırlıksız yakalanmaları.
Sorduk, soruşturduk, niye vatandaşlar ayakta diye, Cumhurbaşkanı protokol uygulaması istememiş, vatandaşlarla iç içe olmak için böyle bir uygulama seçilmiş. Yani herkes ayakta, sadece yaşlı bayanlar çevreden getirilen sandalyelere oturarak beklemeyi tercih etmişlerdi Cumhurbaşkanını.
Yine eleştirilecek diğer bir konu ise, tamamen Gürcüce konuşan Saakaşvili’nin konuşmalarının Türkçe’ye çevrilmemesi idi. Çünkü orada Gürcüce bilmeyen çok sayıda hemşehrimiz vardı. Bu olumsuz durum basın mensuplarının da işini zora soktu. Yakın buldukları ve iyi Gürcüce bilen duyarlı Kabakdağlılara konuşma metninin önemli bölümlerinin çevirisini yaptırarak görevlerini yapma şansını yakaladılar.
Bu olumsuzluklar asla Saakaşvili’nin Kabakdağı köyüne gelmesine gölge düşürmez. Düşürmedi de, ama iyi bir organize ile daha fazla ses getirmesine neden olabilirdi.
Düşünebiliyor musunuz, Saakaşvili’nin Kabakdağı Köyü’ne gelmesiyle birlikte Kaymakam Bekir Atmaca, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, Bolaman Belediye Başkanı Sabri Serdaroğlu, Fatsa İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Halit Gülten ile birlikte köyde yetişip büyüyen, mesleklerinden dolayı ayrı şehirlerde yaşayan; ama asla köyüyle irtibatını asla koparmayan Prof. Dr. İsmet Dindar ve Prf. Bilal Dindar bu toplantıda en önde yerlerini aldılar.
Dilerim bundan sonra da Kabakdağı köyümüz önemli şahsiyetleri ağırlayarak ilçemizin adını tüm yurtta olduğu gibi dünyada da duyurmayı başarır.