Büyük Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
8 Eylül günü, Cemal Bey’den şifre ile “malum şahısların hala orada olup olmadıklarını ve göz hapsinde tutmak için alınan tedbirlerin güvenirlik derecesini” sordum ve “kendisine günde iki defa rapor vermesini emrettim.”
Halit Bey’e yazdığım telgrafa ertesi günü (8 Eylül 1919)aldığım cevapta, Elazığ’daki Alay Komutanı İlyas Bey’e emir verildiği bildiriliyor ve bu emrin bir kopyası veriliyordu. (Belge:60)
Kolordu Komutanı Cevdet Bey de, İlyas Bey’in 52 katırlı asker ve iki makineli tüfekle, 9 Eylül sabahı hareket ettiğini ve 10 Eylül akşamı Malatya’da bulunacağını bildirdi. 9 Eylül tarihli bir şifresinde karşı koyma hareketlerinin yoğun olduğu bir çevrede daha fazla faaliyet gösteremeyeceğinden kendisini mazur göreceğimi ’de söylüyordu.(Belge:67) 9 Eylül’de İlyas Bey müfrezesinden başka, Aziziye’den iki süvari bölüğü, Siverek’ten Malatya’daki alaya bağlı bir bölük de Malatya’ya gönderildi. (Belge : 62,63,64)
Vali Ali Galip’in ve Bedirhanlılar ile Cemil Paşazade’nin yaptıkları propagandanın etkisini yok etmek için,Elazığ ve Dersim Bölgesi ile ilişkisi olduğunu bildiğim ve Kemah’ta bulunan Halit Bey’e (eski milletvekili) 9 Eylül’de Elazığ’a hareket etmesini ve Haydar Bey’le bağlantı kurmasını bildirdim. (Belge: 65) Ayın sonuna doğru oraya vardı.Van valisi olarak bulunan Haydar Beyde Elazığ valiliği görevine başlamak üzere Erzurum’dan yola çıkarılmıştır. Haydar Bey,15. Kolordu’ya bağlı olup Mamahatun’da bulunan bir süvari alayı ile de bağlantı kurarak gereğinde bu alayı Malatya’ya doğru harekete geçirecekti.
Bir vasıta ile bazı subaylarında Malatya’ya gönderileceği konusunda bir kayıt vardı. Gerçekten de arkadaşlarımızdan Recep Zühtü Bey görünüşte 3. Kolordu yaveri sıfatıyla ve benden aldığı özel talimatla yanında başkalarıyla birlikte 9 Eylül’de, arabayla Malatya’ya hareket etti. Maalesef bindiği araba, yolların bozuk ve çamurlu olması yüzünden Kangal’da arıza yapmış zamanında Malatya’ya yetişememişti. Kangal’dan sonra kah araba kah hayvanla, gece gündüz yol alarak Sivas’tan hareketinin dördüncü günü öğleden sonra Malatya’ya varılabilmiştir. Recep Zühtü Bey’in verdiği raporlar, durumun aydınlanmasında çok faydalı olmuştur.
Efendiler, 10 Eylül günü geç saatlerde şu telgrafı aldık:
Malatya, 10.9.1919
Sivas’ta 3. Kolordu Komutanlığına
Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne özel
1-10.9.1919 saat 14.00’de olaysız olarak Malatya’ya varılmıştır.
2-Malum şahısların da maalesef Kahta’ya doğru kaçtıkları, etraflı bilginin daha sonra sunulacağı arz olunur.
Aynı gün, İlyas Bey’in telgrafından sonra da şu telgrafı alıyoruz: Malatya, 10.9.1919
Sivas’ta 3.Kolordu Komutanlığına,
Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne
1-Harput valisi Malatya Mutasarrıfı,İngiliz Binbaşısı ve yardakçıları olan malum kimseler 15. Alayın Elazığ’dan hareketini ve kendilerinin tutuklanacaklarını haber alır. Almaz, bu sabah erkenden kaçmışlardır.Bunların Kahta’daki Bedir Ağa’nın yanına gittikleri ve oradan alacakları Kürtlerle burayı basmaya gelecekleri söyleniyor.
2-Herhangi bir kötülüğe yeltendikleri takdirde,bunlar için Kolordudan emir alınmıştır.Peşlerinden gidilmektedir.Sonuç ayrıca arz edilecektir.
3-15. Alay Komutanının emrindeki kuvvetle, bugün saat 14.00 te Malatya’ya geldikleri arz olunur.
Aynı tarihte yazılmış bu iki telgraf yan yana getirilerek incelenecek olursa,bazı noktaların dikkat çekmemesine imkan yoktur.
Süvari Alay Komutanı Cemal Bey, tarafımızdan aldığımız talimat üzerine malum şahısları sıkı ve güvenli bir şekilde göz hapsinde tutacak ve günde iki kez rapor verecekti. Adı geçen kimseler, 10 Eylül günü sabah erkenden kaçtıkları halde, Cemal Bey, bu bilgiyi ancak İlyas Bey müfrezesinin gelişinden ve İlyas Bey’in raporundan sonra bildiriyor. Cemal Bey kaçakların,İlyas Bey müfrezesinin Elazığ’dan hareketini haber aldıklarını söylüyor. Oysa, telgrafhane Cemal Bey’in gözetimi altındaydı.
Sonra,kaçakların Kürtleri toplayıp Malatya’yı basacaklarının söylendiğini de ekliyor.Bu noktalar, Süvari Alay Komutanı hakkında şüphe ve kararsızlık uyandırmaktadır.
Daha sonra alınan bilgilerden, Ali Galip ve arkadaşlarına 9 Eylül akşamı haber getirilmiş. Ali Galip geceyi uyumadan hükümet binasında geçirmiştir. 10 Eylül’de, yanlarında birkaç Jandarma ve silahlı Kürtle birlikte, hükümet binasında toplanıp veznedarların odasına giriyorlar ve kasadan yanlarında götürmek üzere altı bin lira alıyorlar. Kasaya konmak üzere de şu senedi yazıyorlar.
“Mustafa Kemal Paşa ve adamlarının ortadan kaldırılma masraflarını karşılamak üzere, bununla ilgili emre uyularak altı bin lira alınmıştır. 10 Eylül 1919. Halil Rahmi, Ali Galip” İlyas Bey müfrezesinin Malatya’ya yaklaşmakta olduğunun anlaşıldığı bir sırada, Süvari Alay Komutanı subaylara mutasarrıfın evini hedef gösteriyor ve mutasarrıfın evi sarılıyor. Telefon telleri kesiliyor ve evi basılıyor.Bu hareketin başladığını anlayan Halil Bey’in ailesi hükümet dairesine haber veriyor. Hükümette, para almakla meşgul olan vali, mutasarrıf ve arkadaşları durumdan haberdar olur olmaz, korku ve telaşla her şeyi unutup ayırdıkları parayı ve yazdıkları senedi de olduğu gibi bırakarak; yanlarındaki adamlarla birlikte hazır bulunan atlarına binerek kaçıyorlar.(Belge: 66,67)
-Devamı Haftaya-
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
Fatsa Güneş Gazetesi sahibi Ferudun Cumhur ALTUNTAŞ’ın annesi Beytiye teyzemizi kaybettik. Anneannem ve eşim tarafından akrabayız. Hacı Mustafa Ağa’nın torunlarıyız.
İnsanlara karşı müşfik tavırlarıyla kibar insandı.Görmüş geçirmiş yönetici eşi idi. Mekanı cennet olsun.Aile efradı ve sevenlerinin başı sağ olsun.
Emekli Öğretmen Rüştü Güley ve Ailesi