Nutuk (Söylev ) – Mustafa Kemal Atatürk
Kurtuluş Yollarına Dair Düşünceler
Bu yaşanan durum çok korkunçtu. Durumun korkunçluğu ve ağırlığı karşısında, her yerde ve her bölgede bir takım kişilerce kurtuluş yolları düşünülmeye başlanmıştı. Bu düşünceyle girişilen çalışmalar, bir takım örğütlerin doğmasına sebep oldu. Edirne ve çevresinde Trakya – Paşaeli adlı bir dernek vardı. Doğuda Erzurum’da ve Elazığ’da, genel merkezi İstanbul’da olmak üzere Vilayet-i Şarkiye Müdafaai Hukuku Milliye Cemiyeti kurulmuştu. Trabzon’da Muhafaza-i Hukuk adlı bir dernek bulunduğu gibi İstanbulda’da , Trabzon ve Havalisi Ademi Merkeziyet Cemiyeti vardı. Bu dernek merkezinin gönderdiği delegeler, Of ve Rize çevresinde şubeler açmışlardı.
Yunanlıların İzmir’e gireceğinin açık işaretlerini Mayısın on üçünden beri gören, İzmir’deki birtakım genç vatanseverler, ayın 14. Ve 15.gecesi, bu kötü durumu aralarında görüşmüşler. Bir oldu bittiye geldiği şüphe götürmeyen bu girişin.İlhak ile sonuçlanmasını önlemek amacıyla birleşmişler. Reddi ilhak fikrini
ortaya atmışlardır. Bu ilkenin yayılması için aynı gece İzmir’de Yahudi Maşatlığına toplanabilen halkça bir gösteri toplantısı yapılmışsa da ertesi sabah Yunan askerlerinin rıhtımda görülmesiyle bu toplantıdan umulduğu ölçüde sonuç alınamamıştır. Bu derneklerin kuruluş amaçları ve siyasal gayeleri üzerine kısaca bilgi vermek uygun olur diye düşünüyorum.
Milli Teşkilatlar ve Siyasi Amaçları
Trakya – Paşaeli Cemiyetinin ileri gelenlerinden bazılarıyla daha İstanbul’da iken görüşmüştüm. Osmanlı Devletinin kısa zamanda çökeceğine kesinlikle inanıyorlardı. Osmanlı topraklarının parçalanacağı korkusu karşısında Trakya’yı, olabilirse Batı Trakya ile birlikte, İslam ve Türk topluluğu olarak bütünüyle kurtarmayı düşünüyorlardı. Bu amaca ulaşmak için o zaman akıllarına gelen tek çare, İngiltere veya Fransa’nın yardımını sağlamaktı. Bu düşünceyle bazı yabancı devlet adamlarıyla ilişki kurmak ve konuşmak için yollar aramışlardı. Amaçlarının bir Trakya Cumhuriyeti kurmak olduğu anlaşılıyordu.
Vilayet-i Şarkiye Müdafaai Hukuku Milliye Cemiyeti’nin kuruluş amacı da tüzüklerinin ikinci maddesi doğrultusunda, doğu illerindeki bütün halkın dini ve siyasi haklarının hür bir biçimde gelişimini sağlayacak yasa ve gelenek içi yollara başvurmak; adı geçen illerdeki Müslüman halkın tarihi ve milli haklarını, gerektiğinde, medeni toplumlar önünde savunmak; doğu illerinde yapılan zulüm ve cinayetlerin sebepleri, bunları yapanlar ve yaptıranlarla ilgili tarafsızca soruşturma açarak suçluların en kısa zamanda cezalandırılmalarını istemek; Türklerle azınlıklar arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesine ve eskisi gibi iyi bağların pekiştirilmesine çaba göstermek; doğu illerindeki, savaştan doğan yıkım ve yoksulluğu, hükümet katında girişimlerde bulunarak elden geldiğince giderme yollarını aramaktı.
İstanbul’daki yönetim merkezlerinden verilmiş olan bu ilkelere uygun olarak, Erzurum şubesi, Doğu illerinde Türklerin haklarını korumakla birlikte, Ermenilerin göçü sırasında yapılan kötü işlerle halkın hiç ilgisi bulunmadığını ve Ermeni mallarının, buralara Ruslar girinceye kadar korunduğunu; buna karşılık, Müslümanlara çok acımasızca davranıldığını ve dahası emir dışı olarak göçten alıkonulan bazı Ermenilerin, koruyucularına yaptıkları kötülükleri, ispatlanmış belgelerle bütün medeni dünyaya sunmaya ve bildirmeye ve doğu illerine dikilen tutkulu bakışları söndürmek için çalışmaya karar veriyordu.
Vilayet - i Şarkiye Müdafaai Hukuku Milliye Cemiyeti’nin ilk Erzurum şubesini kuran kişiler doğu illerinde yapılan propagandaları ve bunların araçlarını, Türklük – Kürtlük – Ermenilik meselelerini, bilim , teknik ve tarih bakımından inceleyip araştırdıktan sonra, gelecekteki çalışmalarını şu üç noktada topluyorlardı: 1- Hiç göç etmemek ; 2-Hemen bilim, iktisat , din örgütleri kurmak ; 3- Saldırıya uğrayacak doğu illerinin herhangi bir bucağını birlikte savunmak. Vilyet-i Şarkiye Müdafaai Hukuku Milliye Cemiyeti’nin İstanbul’daki yönetim merkezinin , bilim ve medeniyet yöntemleriyle amaca ulaşabileceği konusunda çok fazla iyimser olduğu anlaşılıyor. Gerçekten bu yolda çaba göstermekten geri durmuyor. Doğu illerinde Müslüman halkın haklarını savunmak için Le Pays adında Fransızca bir gazete yayımlıyor. Hadisat gazetesinin sahipliğini üzerine alıyor. Bir yandan da itilaf Devletleri başkanlarına ve İstanbul’daki temsilcilerine birer bildiri veriyor. Avrupa’ya bir kurul göndermeyi deniyordu.
Bu açıklamalardan da kolaylıkla anlaşılacağı gibi Vilayet-i Şarkiye Müdafaai Hukuku Milliye Cemiyetinin kurulmasına yol açan önemli kaygı ve şüpheler, doğu illerinin Ermenistan’a verileceği ihtimaline dayanıyordu. Bu ihtimalin, Doğu illeri nüfusunda Ermenileri çoğunlukta göstermeye ve tarihi haklar bakımından öncelikli saydırmaya çalışanların, ilmi ve tarihi belgelerle dünya komu oyunu aldatmayı başarmaları ; bir de Müslüman halkın Ermenileri toptan öldüren soykırımcılar olduğu iftirasını doğruymuş gibi kabul ettirmeleri ile gerçek olabileceği inancı üstün geliyordu.Bu yüzden dernek, aynı gerekçe ve araçlarla donanmış olarak tarihi ve milli hakları savunmaya çalışıyordu.
Karadeniz kıyılarındaki bölgelerde de, bir Rum Pontus Hükümeti kurulacağı korkusu vardı. Müslüman halkı Rumların egemenliği altında bırakmayıp hayat haklarını ve varlıklarını korumak gayesiyle, Trabzon’da da bazı kişiler ayrı bir dernek kurmuşlardı. Merkezi İstanbul’da olan Trabzon ve Havalisi Ademi Merkeziyet Cemiyeti’nin siyasi amacı, adından da anlaşılmakta idi. Bu dernek merkezden ayrılmak düşüncesiyle hareket ediyordu.
-Devamı var-
Türkiye’mize dışarıdan ve içerden gem vuracak gafiller … Boyunuzun ölçüsünü er veya geç alırsınız.
En güzel günler sizlerin olsun. Sevgi ve saygılarımla.