Nutuk (Söylev ) – Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstiklal savaşı’nı ve öncesini bizzat kendi kaleminden anlattığı çok önemli bir tarihi belgedir.15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Ankara’da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi’nin ikinci kurultayında milletvekillerine ve davetlilere okunmuştur. Metin, kurultaydan sonra yeniden elden geçirilerek genişletilmiş ve bugünkü halini almıştır.
Osmanlı’nın son günlerini hazırlayan sebepler, Türk milletini Anadolu’dan kovmak fikrine dayanıyordu. Genç bir subay olan Mustafa Kemal ve bir avuç arkadaşının giriştiği Milli Mücadele hareketi. Bu kötü yok edişin önüne geçilmesi için ortaya çıkmıştır. İstanbul’dan Samsun’a oradan Anadolu’nun daha birçok yerine yapılan seyahatlerle, durumun vehameti anlatılmış, ortaya çıkan manzaranın ülkeyi nasıl yok oluşa götürdüğü örnekleriyle halka sunulmuştu.
İşte bu dönemi bütün ilişkileri,şahısları, olayları,isyanları,suikastları, politikaları ile birlikte kaleme alan Mustafa Kemal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan cumhuriyete geçiş sürecini genç nesillere örnek olması için büyük bir titizlik ve ayrıntıyla sunmuştur. (Bu sunuş bir partiyi kapsayan fikirden ziyade Türkiye Cumhuriyetinin ayakta kalmasının garantisidir.)
Nutuk , sadece Mustafa Kemal’in hikayesi değil, milleti bataklığın kenarından bütün dünyanın saygısını kazanmış bir ülkeye dönüştüren asker ve sivil bütün insanların öyküsüdür.
Cumhuriyetin temel ilkeleri. Bu ilkelerin oluşturulması uğruna verilen savaş. Bu arada iç ve dış düşmanlarla yapılan mücadele. Bütün dünyaya örnek olacak biçimde yansıtılmıştır.
Nutuk’ta temel olarak,bağımsızlık, demokrasi ve hürriyet. Cumhuriyet, kültür ve medeniyet, tarih şuuru. Din ve laiklik, gençlik gibi konular üzerinde yoğunlaşılıyor.
Milli Mücadele’nin olaylar ve şahıslar ölçeğindeki hikayesi olan Nutuk, anlatılan olayları belgeleriyle de gözler önüne seriyor. Güçlü bir anlatım tekniği olan Nutuk, sadece teknik bir savaş kitabı olmasının ötesinde başarılı bir edebi eser özelliği de taşıyor. ( Bu eseri her Türk vatandaşı okumalı.) Roman ve hikaye gibi değil. Partili partisiz kim olursa olsun okumalı. Şov yeri değil bu ülke. Kısa süren başarılar için harcamayalım insanımızı. Bütün Dünya ülkeleri üzerimize çullanmıştı. Halide Edip Adıvar’ın dediği gibi. Ateşle imtihana girdik. Savaşı kazandık. Ulu önder Atatürk Nur gölü içinde yatsın mekanı cennet olsun.
Atatürk 15 Ekim 1927’de şu sözleriyle Büyük Nutku’na başlamıştır:
SAMSUN’A ÇIKTIĞIM GÜN GENEL DURUM VE GÖRÜNÜŞ
1919 YİLI Mayıs ayının 19. Günü Samsun’a çıktım.Genel durum ve görünüş şöyle idi:
Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu topluluk Birinci Dünya savaşı ‘nda yenilmiş. Osmanlı Ordusu her yanda zedelenmiş. Şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Savaşın etkisiyle uzun yıllar boyunca, millet yorgun ve yoksul bir durumda bırakılmıştı.Milleti ve yurdu bu büyük savaşa sürükleyenler, kendi başlarının çaresine bakmak için neredeyse milleti düşünmez hale gelmişler ve yurttan kaçmışlardı. Padişah ve halife olan Vahdettin, kendini ve tahtını koruyabilecek yollar arıyordu.Damat Ferit paşanın başkanlığındaki hükümet, güçsüz,onursuz, korkak , yalnız padişahın isteklerine uymuş ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmişti.
Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta idi. İtilaf Devletleri, ateşkes anlaşması hükümlerine uymayı gerekli görmüyorlar. Uydurma nedenlerle, İtilaf Donanmaları ve askerleri İstanbul’a kadar gelmişti. Adana’ya Fransızlar ; Urfa,Maraş , Antep’e İngilizler girmişler. Antalya ile Konya’da İtalyan birlikleri var. Merzifon’la Sansun’da İngiliz askerleri bulunmaktaydı. Her yanda yabancı devletlerin subay ve memurları ve özel adamları çalışmaktaydı. 15 Mayıs 1919’da ise İtilaf Devletlerinin izni bilgisi dahilinde Yunan ordusu İzmir’e çıkarılıyordu.
Bunun dışında, yurdun dört bir bucağında Hıristiyan azınlıklar, gizli, açık, özel istek ve amaçlarının elde edilmesine ve devletin bir an çökmesine çalışıyorlardı. Sonradan elde edilen bazı güvenilir bilgi ve belgeler, İstanbul Rum Patrikliği’nde kurulan Mavri Mira Kurulu’nun illerde çeteler kurmak ve yönetmekle, gösteri toplantıları ve propagandalar yaptırmakla uğraştığını doğruladı. Yunan Kızılhaçı, Resmi Göçmenler Komisyonu, Mavri Mira Kurulu’nun çalışmalarını kolaylaştırmaya yardımcı oluyordu.Mavri Mira KuruLu’nca yönetilen Rum okullarının izci örğütleri ise, yirmi yaşını aşmış gençleri de içine alarak, her yerde geliştiriliyordu. Ermeni Patriği Zaven Efendi de, Mavri Mira Kurulu ile birlikte hareket ediyor ve açıkça onları destekliyordu.Ermeni hazırlığı da Rum hazırlığı gibi gibi gelişiyor ve kimse tehlikenin farkına varmıyordu. Trabzon,Samsun ve bütün Karadeniz kıyılarında kurulan ve İstanbul’da merkezi bulunan Pontus Cemiyeti başarıyla çalışmalarını sürdürüyordu.
Kaynak Eser: Nutuk (Söylev) Mustafa Kemal Atatürk
- Devamı var –
Değerli okurların yeni yılını kutlar, sağlık ve mutluluklar temenni ederim.
Çok çetin bir mücadele sonucunda kazanılmış Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ebediyete kadar devam etmesini dilerim.Sevgi ve saygılarımla.
Vefat ve Başsağlığı
Emekli Öğretmen Rıza Serdaroğlu ağabeyin vefatından derin üzüntü duydum. Kederli ailesine, yakınlarına ve arkadaşlarına sabırlar dilerim. Mekanı cennet olsun.
Rüştü GÜLEY