ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
Fatsa Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi almak için 8 Aralık Cumartesi günü Organize Sanayi Bölgesi’ne gittim. Çalışanlar haftanın bir günü tatil yaptıkları için ihtamalki müdür beyde makamındadır diye düşündüm. Baktık müdürlük kapalı, pazartesi günü gideriz diye karar verdik. Pazartesi günü öğle sonrası bir saatte müdürlüğe gittik. Müdürün makam odasına girmişim, kapıda bir yazıda görmedim. deki bizi: Neredeyse yaka paça dışarı aldılar. Bir arkadaş bizim bozulduğumuzu anladı ve bana iyi davrandı.
Cumartesi günü geldiğimde müdürlük binasının çevresini dolaşmıştım. Çevrede küçük yaşlarda batı ladini fidanları vardı. Pazartesi günü müdür beyle istişare ederiz bende müdürlük binasının çevresine Himalya sediri fidanı dikerim diye düşünmüştüm. Birde çalışanları çok olan bir kaç firmanın ismini alıp onların çalışmalarını yazı konusu yapacaktım. Muhterem Aydın’ı zaten biliyorum. Hatta muhterem beye bir gün ziyarete gelirimde sizin çalışmalarınzı yazı yaparız diye verilmiş birde sözüm vardı. Seneler oldu şimdi değişik firmalarda geldiler. Elbetteki onların isimlerinide müdür beyden öğrenip ziyarete giderim diye düşünüyordum. Bunları yazı konusu yapmak istiyordum. Bize göre Fatsa Organize Sanayi Bölgesi çok istikbal vadeden bir bölge, ancak çok büyük bir talihsizlik olmuşta başına 1950 öncesi davranışlara sahip bir insan müdür olmuş. Şimdi devlet Ordu iline 2500 dönüm tutarlı üç bölgeye ilaveler yapılacak. kardeş Ünye’ye 850 dönümlük bir saha ayrılmış. Ünye’de devlet arazileri var. Biz bir vesileyle 1400 dönümlük bir devlet arazisi görmüştük.
Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’ni biz şöyle düşünüyorduk. Küçük sanayi sitesi Fatsa’nın en güzel yerleşim alanı olacak yerini işkal etti. Şimdiki özel sanayinin yerine yapılsın diye biz çok israr etmiştik. Başkan Yerebasmaz inat etti ve bizi bastırdı. Organize Sanayi Bölgesi içinde biz illa şimdiki yerine yapılsın diye israr etmiştik. Allah’a şükür bu kısmet oldu. Yukarlara doğru bir hayli inkişaf sahası var. Daha yukarlarda müstakil büyük sanayiler için müsait yerler var. Bilemiyorum ama küçük sanayi bölgesini ilerde yerinden kaldırırlar diye düşüncem var. Bolaman ırmağının ordu yakasına asfalttan başlayarak küçük sanayi bölgesi devamı, şimdiki Organize Sanayi bölgesi çok daha yukarılarada büyük fabrikalar yapılır. Bolaman ırmağı havzası sanayi için çok uygun. Burada bol su ve yukarıya doğru bir hava akımı var. İleride her şey yerini bulur diye düşünüyorum.
Sayın Valimizin makamına bir iş için gitmiştim. Oturduğu koltuğu dolduran insan. Düzgünmü düzgün. Şahsım önemli değil, bu gün git yarın gel. Elliden öncesi kafa bundan çok korkarım. İnşallah bunu bir ihbar kabul ederde araştırır. Biz sanayi bölgemizden çok ümitliyiz. Elli öncesi dönemlerde devlet dairelerinde işi olan insanlar bir esnafın tavassutu ile dairelere gider orada akşama kadar bekler hiç bir iş sorulmadan akşam üstü git yarın gel denilirdi. Bu bazen Korgan’dan, Kumru’dan ve hatta Aybastı’dan gelen insanlarada yapılırdı. Onun için bu kafadan korkarım. Koskoca 70 bin nüfuslu Fatsa’da insan kıtlığımı var.
Biz uzun bir süreden beri fındık fiyatlarının düşük olmasının nedenlerini ifade etmeye çalışıyoruz. Bu yazıdan önceki sayımızda sayın başvekilimize açık bir mektup yazdık. Konuyu özet bir yazı ile ifade edemediğim için kendisinden 10 dakikalık bir randevu rica ediyordum. Şimdi araya bütce çalışmaları girdi, gazeteyi kendilerine postalamadım. Bütcenin kabulünden sonra Ankara’ya gideceğim ve randevuyu bekleyeceğim. Ümit ediyorum sayın başvekilimin yanına Organize Sanayi Bölge müdürümüzden çok daha kolay gireceğim. Bunu Allah’tan cc. niyaz ediyorum. İnşallah beni kabul edecek. Hazreti peygamber “Arz ve talep” doğrultusunda fiyatları Allah cc. koyar buyurmuş. Dış piyasaya onların talep ettikleri kadar fındığı İtalya ve İspanya’nın fiyatına arz edeceğiz. kalite farkınıda aramıyacağız. Brezilya kahveyi böyle yapıyor. Bizde fındığı yapacağız. Bir anda fiyatlar 7-8 lirayı bulacak ve bulur. Döviz girdimizde artacak. İnşallah..