Atatürk ve Çocuklar
‘Hakimiyeti Milliye’ önce 1 Kasım’larda kutlanırken sonra bu iş 23 Nisan’larda yapılma
ya başlandı. Meclisin açılışı “ Ulusal Egemenlik Günü” olarak kabul edildi. Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği, ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen “ 23 Nisan Çocuk Bayramı” iki kutlamanın bir arada oluşunu sağladı.Hani bugün de, geleceğin cumhurbaşkanı, başbakanı ve diğer makamlara oturacak çocukları kabul etme geleneğini başlatan yine Atatürk’tür. 1933 yılında bu işin öncülüğünü yaptı. TRT’nin 1979’u ‘Çocuk Yılı’ ilan etmesi UNESCO tarafından tüm dünyaya kabul ettirmesiyle sonuçlandı.Kamu yayıncımız, o seneden bu yana “ TRT Uluslararası Çocuk Şenliği” ni devam ettirmekte.
…
Büyük Ata’nın anılarını kaydettiği defterde 9 Kasım 1916 tarihi ayrı anlam taşır. Belki de onun çocuklara özel sevgisinin sebebi yazdığı şu satırlardadır:
“Yollarda birçok muhacir gördük.Bitlis’e avdet ediyorlar. Cümlesi aç, sefil, ölüme mahkum durumda. 4-5 yaşlarında bir çocuk, ebeveyni tarafından yol üzerinde terk edilmiş. O da bir karı-kocanın peşine takılmış. Onları 100 metre geriden takip ediyor.Kendilerini “Niçin çocuğu almıyorsunuz” diye uyardım. – Bizim evladımız değil cevabını verdiler.”
Atatürk savaş yıllarının en kötü dönemlerinde dahi çocuklarla ilgilenmeyi kesmedi. Makbule, Afet, Sabiha Gökçen, Ülkü, Rukiye ve Nebile’ye hayatları boyunca maaş bağlattı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Van’da Abdurrahim’i, Kağıthane’de gezerken tanıdığı Zehra’yı evlat edindi. Ulu Önder’in sahip çıkıp okuttuğu çocukların sayısı binleri buldu. Başta da söylediğimiz gibi Atatürk’le 1933’te başlayan gelenek bugün de sürdürülüyor. Çocuklar kısa süreliğine bile olsa, Devleti yöneten makamlara oturacak. Yeryüzünde eşi benzeri olmayan böyle bir gelenek, kutlu olsun.
Güne özel dizelerle Sami Tunca’nın ‘ 23 Nisan’ adlı şiiri:
“Nasıl sevinmez insan?
Bugün 23 Nisan.
Bak süslenmiş dört bir yan,
Yaşasın 23 Nisan.
***
Millet Meclisi kurduk,
Düşmanı yurttan kovduk.
Hürriyete kavuştuk;
Yaşasın 23 Nisan.
***
Egemenlik ulusun,
Sen bir Türk oğlusun.
Yurdumuzu korusun,
Yaşasın 23 Nisan.
***
Bugün gençlik günüdür.
Türklerin düğünüdür.
Milletimin ürünüdür.
Yaşasın 23 Nisan.
Sevgi ve saygılarımla.