ORDU GÜNLERİ ÜZERİNE
Son yıllarda özellikle Ankara ve İstanbul’da ülkemizin değişik illerinin günleri yapılmaktadır. Nam-ı diğer yöresel günler. Ya bulunduğumuz konum nedeniyle, ya da gerçekten tespitlerimiz doğrultusunda bu günler ağırlıklı bir şekilde de Karadeniz ve çevresi illerini kapsamaktadır. Çok iddialı değilim ama ben ne Ankara’da ne de İstanbul’da; Antalya veya Mersin günlerinin yapıldığını görmedim. Tabi bu bir eleştiri değildir. Gün yapmayan iller ihmalden olduğu gibi gerek duymamaktan dolayı da yapmamış olabilirler. Ancak Karadeniz illerinin konuya gösterdikleri hassasiyeti gözden kaçırmamak gerekir.
Geçen yıl önce Ankara’da, arkasından da (15 nisanda başlayan) İstanbul Feshane’de Ordu günleri yapılmıştır. Geçen yıl seçim arifesine geldiği ve ilk yapıldığı için beklediğimden görkemli bir açılış olmuştur. Sadece Ordu günleri değil, Giresun, Trabzon, Rize günleri de yapılmıştır. Şuanda henüz 2012 yılı etkinlikleri yapılmamıştır. Bu yıl da geçen yılı aratmayacak bir çalışmanın yapıldığını, Ordu’ya gidilip yetkililerin davet edildiğini biliyoruz. Bu arada Ankara’da etkinliklerin başladığını, İstanbul’da da bazı illerin etkinliklerinin yapıldığını yakından takip ediyoruz. Örneğin Rize İlimizin etkinliklerinde müziğinin öne çıktığını söyleyebiliriz. Erzincan İlimizin etkinlikleri ve akşam yaptıkları proğramlarla Sayın Vali’nin dolu dolu İstanbul’daki Erzincan’ı yaşadığını, kendisine küçücük de olsa zaman ayıramadığını biliyorum.
Peki ama bu kadar önem vermeye değer mi?
Belki daha fazlasına da değer. Çünkü Ordu günleri sayesinde:
Belki de İstanbul’da yıllarca görme şansına sahip olamayacağımız çok sayıda hemşerimizi bir anda görme olanağına sahip olabiliyoruz.
Ancak (işi veya ekonomik durumu nedeniyle) senede bir, hatta birkaç senede bir memleketine gidebilme şansı olan Ordulular, taze memleket ürünlerini kapılarına kadar gelmiş buluyorlar. Tereyağı, peynir türleri, bal, vs.
Belediye başkanları ve diğer yerel yöneticilerle gurbette bulunan Ordulular arasında bu kısa süre içinde tanışma ve kaynaşma fırsatı da sayılacak yararlar arasındadır. Bu sayede yerel yöneticiler sıkça gidemeyenlere yerel bazda yaptıklarını anlatabilme olanağı bulabilmektedir. Çünkü uyanık belediye başkanları gündüzleri stant başında kalıp, akşamları ilçe ve belde halkı ile toplantılara ve yemekler katılmaktadır.
Bir başka ve belki de en önemli yararı: Orduluların davet edip götürdüğü başka il mensupları, İstanbul’un içinde Ordu’yu ve Ordu’da yetişen ürünleri yakından görme ve tanıma olanağı bulmaktadır.
Son bir şey daha söyleyeyim: Geçen yıl gezerken aldığım Gürgentepe ilçemizin tanıtım belgesinin kapağı tam bir yıldır iş yerimde görüş açımda durmaktadır. Her yıl defalarca gitmeme karşın bir türlü zamanlamasını yapamadığım için yakalayamadığım taze görüntüler beni mest etmektedir. Orman gülü, halk tabiri ile avuların gerek Gürgentepe ve gerekse Perşembe Yaylasındaki ilkbahar görüntülerini bir yıl boyunca seyretmek ve bilmeyenlere övüne övüne anlatmak bile başlı başına Ordu günlerinin yapılması için bir sebeptir.