Bir başlangıç ve ithaf Yazısı
Bir başlangıç ve ithaf Yazısı
Merhum Dava takipçisi Babam Kemal Güley’in aramızdan ayrılışının 41. yılında ona yardımlarını esirgemeyen Avukat İsmet Altuntaş’a bu yazımı ithaf ediyorum.
Altuntaş Ailesi (Molla Ahmetzadeler)
Altuntaş Ailesi: Toprak ve ziraatle meşgul olmamış doğrudan ticaret hayatına atılarak Fatsa’da şehir kültürünün oluşup gelişmesine ; şehrin sosyalleşmesine ciddi katkıları olmuştur. Karadeniz kültürünün bir parçası olan yaylacılığı ise yazın Perşembe yaylasına çıkarak yaşamışlardır. Bir çok meslek dalında Fatsa’da ilk yüksek tahsil görmüş bireyleri.
Ticari deneyimleriyle ayrıca Fatsa’nın ekonomik; sosyal, siyasal basın ve kültür hayatına olumlu katkı yapmışlardır. Aile milli ve manevi değerlere bağlı, hoşgörü sahibi, muhafazakar; Bir o kadar da ileri görüşlü. Giyim ve kuşamlarıyla modern yapıya sahiptirler
Altuntaşların bilinen en eski vatanları ABHAZYA’dır. Soyadından önceki sanları MOLLAAHMETZADE’dir. Altuntaşların hayatta olan en yaşlı üyesi Cemal ALTUNTAŞ’ın Babası Sofu Tahsin’den rivayeten anlattığına göre 1860’larda Şeyh Şamil Kuvvetleri Ruslara yenildikten sonra Mollaahmetzadeler OF’un eski adı YORAGAR yeni adı SERİNDERE olan Köyüne gelip yerleşmişlerdir.Oradan 1910’lu yıllarda Bolaman Yenipazar’a göç etmişlerdir.
Yenipazar’a ilk gelip yerleşen aile büyükleri ise Mehmet Efendi’dir. Mehmet Efendi’nin çocukları ; daha sonraki yıllarda Fatsa’dan yurdun başka yerlerine yerleşmişlerdir.
ALTUNTAŞ Soyadı : MollaAhmetzade torunu Kezbandan olma Mehmet oğlu Mustafa bey; Dumlupınar Savaşında da , Kütahya’nın güneyinde yer alan “ALTINTAŞ” bölgesinde Yunan’a karşı savaşmış bir Kurtuluş savaşı gazisi ve İstiklal Madalyası sahibidir.
Mustafa Bey; Altıntaş cephesinde göstermiş olduğu kahramanlıktan dolayı savaş sonrası
Halk arasında “ALTUNTAŞ” lakabı ile anılmıştır.Aile 1934 Soyadı kanunu ile bunu gerçekleştirmiştir.
Kezban – Mehmet Çiftinin Çocukları
Ahmet ALTUNTAŞ ( 1898-1957 )
Manifaturacı olan Ahmet Bey; Serdaroğulların’dan Atiye hanım ile evlenmiştir.Fahri ALTUNTAŞ’ın babası, Yüksel ve Ahmet ALTUNTAŞ’ın dedeleridir. Tahsin ALTUNTAŞ (1894-1972) Mütevekkil bir insandır. Buna istinaden halk arasında “ SOFU TAHSİN” olarak anılmıştır. O günün Fatsa’sında her malın ayrı ayrı pazarlanıp satıldığı dükkanlar değil, birçok malın satıldığı işyerleri mevcuttur… Sofu Tahsin de kardeşi Mehmet Bey ile bugünkü Türk Ekonomi Bankası’nın olduğu yerde içerisinde altın dahil birçok malın pazarlandığı“BİN BİR ÇEŞİT TECİMEVİ” adlı işyerini işletip uzun yıllar ticaretle meşgul olmuşlardır…Eşi Yalıköy’lü Sadiye Hanım’dır.
Sadiye Tahsin ALTUNTAŞ çifti’nin çocukları (Mehmet, Cemal, Ali Rıza beyler ile Meliha ve Zehra hanımlardır.)
Gazi Mustafa ALTUNTAŞ (1898-1965) Aileye lakabını soyadı olarak veren İstiklal savaşı gazisidir. Marangoz olan Mustafa Bey, uzun yıllar çeyiz sandığı imalatçılığı yapmıştır. Eşi Ünyeli “Hanım” adında bir bayandır. Çocukları; Haydar, Aziz, Sami beyler ile Emine Hanımdır. Hacer Hanım (1890…) Serdaroğullarına gelin gitmiştir. Dursun ile Ali SERDAROĞLU’nun anneleridir.
Mahmut ALTUNTAŞ (1900-1967) ilk zamanlar Bolaman Yenipazarda fırıncılık yapan Mahmut Bey, daha sonraları kardeşi Sofu Tahsin ile beraber “Binbir çeşit Tecimevi’nde ticari faliyetlerde bulunmuştur. Mahmut Bey’in eşi “ROMANOĞULLARI”ndan Ahmet Efendi’nin kızı Hatice hanımdır.( Hatice hanım aynı zamanda devrin ünlü alimlerinden ‘Kurşunçalılı Süleyman Hoca efendi’nin kız kardeşidir.)
Hatice – Mahmut ALTUNTAŞ Çiftinin çocukları:
Avukat İsmet ALTUNTAŞ (1926-…) İsmet Bey, ailenin en yaşlı üyesidir.Fatsa’nın ilk yüksek okul diplomalı avukatı.Avukat Cemil Garipoğlundan sonra isim yapmıştır. 1937’de Fatsa Dumlupınar İlkokulunu 1941’de Ünye Ortaokulu’nu ,1947’de İstanbul Haydarpaşa Lisesini,1951’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren İsmet Bey,1952’de Ankara Yedek Subay okulu’nda askerlik görevine başlamış 1954’te Manisa’da adli subay olarak askerliğini bitirmiştir. 2 Şubat 1955’te avukat olup İstanbul barosu’na kayıt yaptırmış sonra da Fatsa’da kendisine ait ilk avukatlık bürosunu açmıştır.
Fatsa Belediye Başkanı Ata TOPALOĞLU zamanında DP’den Fatsa Belediye Meclisi üyeliğine seçilmiştir. Ayrıca Nihat Kutsal ve Rıza Dizdar’ın Belediye başkanlıkları yıllarında Belediye Meclisinde görev almıştır.
Ayrıca Altuntaş ; 3 yıl il genel meclis üyeliği de yapmıştır. Av.İsmet Bey’in eşi Ünyeli Barlas ailesinden Mustafa Bezmi’nin kızı Aktan Hanımdır. Halk arasında ve arkadaş çevresinde kendisine daha çok Fatoş diye hitap edilmiştir. Aktan – İsmet Altuntaş çifti ; 3 çocuk sahibidirler; Mahmut Bey ile Pınar ve Berrak hanımlar.
-Devamı var –
Kaynak eser : Dünüyle Bugünüyle Fatsa – Celal ÇUKURLU