ÇAMAŞLILARDAN İFTAR GELENEĞİNE DEVAM
İstanbul’daki Çamaşlılar Derneği birçok Ordu derneğine göre genç bir denektir. Çok sayıda insanın yanlış bilmesine karşın İstanbul dernekler açısından gözden geçirildiğinde Ordu hemen başlarda yer almaktadır. Bazı verilere göre şu anda İstanbul’da 200 civarında Ordu Derneği vardır. Bunların bir kısmı Ordu merkez, büyük bir bölümü Mesudiye’ye ait olmak üzere ilçe denekleri kalanı da belde ve köy dernekleridir. Diğer illerle karşılaştırıldığında bu rakamlar küçümsenemeyecek rakamlardır.
Denekçiliğin ötesinde İstanbul’da bulunan Ordulular arasında kuvvetli bağlar da vardır. Örneğin tesadüfen karşılaşan iki Samsunlu çok fazla tepki vermezken, aynı şekilde tesadüfen karşılaşan iki Ordulu sanki bir akrabasını görmüş gibi sevinç belirtileri gösterir. İşte İstanbul’da bu denli bir Ordululuk duygusu taşınmaktadır. Kısacası İstanbul’da Ordulu olmak ayrı bir özelliktir. Dernekler arasında da gizli ve sevimli bir hizmet yarışı vardır.
Gelelim Çamaşlılar Derneğine:
Çamaşlılar Derneği yukarda belirtildiği gibi diğer birçok derneğe göre yeni kurulmuş bir dernektir. Kısa sürede birçok atılımlar yapmıştır. Bu sayfalarda bu derneğin faaliyetleri daha önce de dile getirilmiştir. Ancak çalışanın da hakkını vermek gerekmektedir. Çamaşlıların büyük bir çoğunluğu inşaatçıdır. Eline keseri alıp, kalıp ustası olarak inşaatlarda çalışanlardan oluşmaktadır. Bunların biraz şanslı ve biraz da uyanık olanları ufaktan başlayarak müteahhit olmuş ve ekonomisini bir hayli düzeltmiştir. Son zamanlarda fabrikatörler, uluslar arası ticaret yapanlar da sahnelerde yer almaya başlamıştır.
İşte ekonomisi gelişen bu Çamaşlıların potansiyel sıla özlemi şuanda görev başında olan dernek yönetimi tarafından iyi kullanılmış ve parmakla gösterilecek kadar az sayıda Ordu Derneğinin sahip olabildiği bir taşınmaz sahibi olunmuştu. Her yıl ücretsiz bir iftar yemeği verilirdi. Bu yemek ilçenin İstanbul’daki önde gelen birkaç kişi tarafından finanse edilir. Bu yıl mülk alımı nedeniyle bu finansörlere yüklenmek istenmedi ama yine de ağır basan sıla özlemi ‘Biz bu yemeği finanse ederiz. Yapmalıyız.’ Denildiği için 20. Ağustos Cumartesi akşamı Avcılar Bener Restoran’da yapıldı. Fındık toplama mevsiminin hemen arifesinde olmamıza karşın 255 kişinin katıldığı yemek son derece samimi bir ortamda gerçekleşti. Böylece tüm zorlulara karşın gelenekten taviz verilmemiş oldu.
Davetli olmalarına karşın siyasilerin ve bürokratların katılmadığı yemek yine de beklenenden daha kaynaştırıcı, mütevazı ve sevimli oldu. Derneğin bu yıl geleneksel piknik şölenini Çamaş’ta yaptığını, Piknik ağalığının 21.000.TL’lık bir rakamla geçen yılların da ağası olan Pelit İnşaatın sahibi Hüseyin Pelit’te kaldığını belirtmekte yarar görüyoruz. Bu ilginin devam etmesi durumunda mevcut taşınmazın bitişiğindeki bağımsız bölümün de alınması an meselesidir. Katkısı olan herkesi kutlayarak yazımı bitirmek istiyorum.