TRAFİK IŞIKLARI
Bir kavşakta defalarca kaza olması ve insanların oradan geçerken her seferinde binbir zorlukla karşılaşması sanırım ne o şehirde yaşayanları, ne o şehrin yerel yönetimini ne de yolların asıl sorumlusu Karayollarını pek ilgilendirmiyor sanırım.
Nereden bahsettiğimi anladığınızı düşünüyorum. Fatsa’da iki hatta üç tane böylesine tehlikeli kavşaklar var. Araçların dönüş yaptığı, yayaların geçmek zorunda olduğu ve şehirlerarası, çok işlek bir yolda bulunan kavşaklar. Üstelik bu kavşakların bulunduğu yerler, yerleşim alanları, okul, halk plajları, mesire yerleri gibi şehrin yaz aylarında iyice kalabalıklaşan alanlar. Sürekli karşıdan karşıya geçiş var ve sürekli devam eden ciddi bir araç trafiği var. Üstelik hafta geçmiyor ki, bir kaza olmasın. En çok da kazalar yola çıkmakta olan araba ile, yoldan geçen araba arasında yaşanıyor tabiî ki. Çünkü şehirlerarası yoldan giden arabalar oldukça hızlı ve yayaların o yoldan geçtiğini hiç hesaba katmıyorlar. Üstelik dönüş yapan arabalara da hiç fırsat vermiyorlar. Yolda yaya geçidi olması da hiçbir anlam ifade etmiyor.
Daha dün akşam iki genç kız önümden geçerken, neredeyse gelen arabanın altında kalıyordu. Çünkü bir anlık bir tereddüt, ya da bir an ayağının tökezlemesi, ya da ayakkabının bir yere takılması, ya da bebek arabasının kontrolünü kaybetmenin bedeli çok ağır.
Aynı şey araçlar içinde geçerli. Bir an aracının kontağının durması, yanlış bir yere basman, ya da dursam mı geçsem mi tereddüdü geri dönüşü olmayan kazalar doğuruyor.
Bugün Dolunay kavşağında karşıdan karşıya geçmeye çalışan engelli bir vatandaşımız, neredeyse gelen arabanın altında kalıyordu. Adamın elinde koltuk değnekleri vardı ve tek bacağı yoktu. O haliyle arabaların önüne atlamaya çalıştı ve son anda geçen arabanın önünden kendini karşıya atıverdi.
Geçen hafta da Ünye istikametine giden bir meslektaşımız, yola çıkmaya çalışan bir araca çarptı ve araç içindekiler yaralandılar. Daha öncede Fakülte kavşağında ölümlü trafik kazaları meydana geldi. Bazen de şanslı olanların sadece araçlarında hasar meydana geldi. Bunların bir kısmı da yine gözümün önünde olmuştur.
Bu sebeple defalarca yazı yazdım. Karayollarına başvurdum. Gelen yazıda söylenen ‘o yolların yokuş olmasından dolayı trafik ışıklarına müsait olmadığı bu haliyle güvenli olduğuydu’. Oysa güvenli olan bir durum sözkonusu değil. Yollara hız kesen bariyer konması, ya da yaya geçidi konması araçların hızını hiçbir şekilde azaltmadı. Gürültüden baka bir işe yaramadı.
Şimdilerde Dolunay kavşağına üst geçit yapılacağı konuşulsa da bunun yeterli olacağını sanmıyorum. Bu sadece yayalar için bir çözüm olsa da, araçlar için hiçbir çözüm getirmiyor. Bu sebeple Belediyemizin ve Fatsa halkı olarak hepimizin, buralar ile ilgili acil bir girişimde bulunması gerekiyor. Daha kaç kişinin tehlike atlatması gerekiyor bu yollardan geçerken. Daha kaç kişin her karşıya geçişte böyle zorluklar yaşaması gerekiyor. Elbette kaza her an her yerde olabilir, ışıklı yolarda da bir anlık bir hata kazaya sebep olabilir. Fakat bu denli yoğun olmayacaktır. En azından bizler her türlü tedbiri almış olacağız.
Yolda ışık olması, insanları mecburi olarak kurallara uymaya itecek ve kazaların oranı düşecektir. Yola çıkışlarda bir anlık tereddütlerin bedelini, insan bu denli ağır ödemeyecektir.