KÜLTÜR SARAYI AÇILIŞINA DOĞRUR30;
KÜLTÜR SARAYI AÇILIŞINA DOĞRU…
Bu günlerde Fatsa Belediyesi’nde hummalı bir açılış telaşı var. Bu ay içinde açılışı planlanan Kültür Sarayı için, en ince ayrıntısına kadar çalışma yapılıyor.
Bizse Fatsa Kıvılcım Tiyatrosu olarak Kültür Sarayı’nın hizmete gireceği günü büyük bir merak ve heyecanla bekliyoruz.
Resmi olmayan kaynaklardan bir müdür, iki müdür yardımcısıyla birlikte toplam otuz beş elemanın istihdam edildiği haberini alıyoruz. Belediye yetkililerinden bir açıklama geldiğinde bu durumu net olarak anlamış olacağız. Konuya ilişkin düşüncelerimizi de gerekirse o zaman paylaşacağız.
Elbette bundan daha önemlisi Kültür Sarayı’nın hangi tarzla yönetileceğidir.
Hem başkan Hüseyin Anlayan’dan ve hem de başkan yardımcısı Bülent Yücetepe’den; Kültür Sarayı’ndan tiyatromuzun ve diğer sanatsal grupların istifade ettirileceği yönünde daha önce açıklama gelmişti.
Bu güzel yaklaşımlarından dolayı tiyatromuz adına belediye yönetimine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Eğer söylendiği gibi gerçekten Fatsa’nın sanatsal potansiyeline yararı olacak bir hizmet sunulacaksa bunun Fatsa’ya da, Fatsa Belediyesi’ne de büyük bir saygınlık kazandıracağını ifade edebilirim.
Ancak yeni atanan yönetim kadrosu eğer olayı bürokrasiye boğar veya ticari bir yaklaşım sergilerse işte o zaman korktuğumuz başımıza gelebilir. Zira her iki durumda da Kültür Sarayı’nın Fatsa’ya hiçbir faydası olmayacaktır.
Şimdilik kafamızda beliren soru işaretlerinin yersiz bir vehim olmasını diliyorum. Verilen sözlere inanıyor ve güveniyorum.
Öteden beri hep Fatsa Belediyesi’nin kültürel ve sanatsal aktivitelere daha çok önem vermesi gerektiğini ve şimdiye kadar yapılanların yetersiz olduğunu düşünmüşümdür.
Çünkü Fatsa’dan daha küçük belediyelerin bu anlamda neler yaptıklarını biliyor ve görüyorum.
Şu kadarını söyleyeyim: On bin nüfuslu Gerze Belediyesi’nde Şehir Tiyatrosu kuruldu. Bizim nüfusumuz ne kadar? Tabela atmış dört bin küsur, gerçek nüfus ise yetmiş bin ve üzerinde…
Bu iki ilçenin özelliklerini ya da gücünü karşılaştırmaya çalışmak bile abesle iştigaldir.
Mesele şudur: Yaşadığın bir kentin nüfusu ne olursa olsun, orada kültür ve sanatın gerekliliğini görememiş yönetim kadroları varsa, ne yaparsan yap olumlu bir sonuca varamazsın.
Bu itibarla bu alanda Fatsa’nın belediyesiyle, kaymakamlığıyla, sivil toplum örgütleriyle, esnafıyla, ticari kuruluşlarıyla ve eğitim çevreleriyle daha etkin olması zorunluluğu vardır. Çok iyi biliyoruz ki; Fatsa alelade bir yer değildir.
Fatsa istesin; başta kültür ve sanat olmak üzere birçok alanda bu ülkeye damgasını vurabilir. Abarttığımı düşünenler lütfen hayallerindeki kapasiteyi iyice kontrol etsinler.
O nedenle Kültür Sarayı çok önemli bir mihenk noktasıdır. Bu anlamda başkan Hüseyin Anlayan büyük bir cesaret örneği sergilemiştir. Kendisini kutluyorum.
Çünkü o Kültür Sarayı: “Kültür Sarayı yapılacak da ne olacak? Kime faydası olacak? Millet yemeye ekmek bulamıyor.” şeklindeki basit ama etkili tartışmaların arasında vücut bulmuştur.
Zaten buna benzer seviyeden yoksun tartışmalar, kültür ve sanata ne kadar ihtiyacımız olduğunu da göstermektedir.
Kültür Sarayı Fatsa’ya ve bölgeye hayırlı olsun. Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, milletvekilimiz Eyüp Fatsa, Belediye Başkanımız Hüseyin Anlayan olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor ve tebrik ediyorum.
Yaşasın sanat! HOŞÇAKALIN