BOLAMAN HES PROJESİ'Nİ İNCELEDİK
Bolaman Vadi’si üzerinde kurulması planlanan HES 1-HES 2 Proje Dosyası elimizde… Bilgi edinme yasasından yararlanılarak dilekçeye cevaben gönderilen ve Çevre Mühendislik-Müşavirlik Tic, Ltd. Şti’nin hazırlamış olduğu proje dosyası ilgili uzman kişilerce incelemeye alındı. Ve gördük ki; masa başında hazırlanmış tamamen dökük bir projeyle karşı karşıya kaldık.
Hiçbir yönetmelik hükümlerine uyulmadan hazırlanmış olan böylesi bir projeye EPDK’nın lisans vermesini hayretle karşıladık. Bölgede inceleme yapılmadan sadece harita ve resimler üzerinden hazırlanmış olduğu apaçık belli olan proje dosyasının bazı eksiklerini aşağıda sıraladık.
1) Atık yağ kontrol yönetmeliğine göre hareket edilmesi gerekirdi.
2) Sıvı atık miktarı için 7500 LT/Gün=7.5 Metreküp/Gün (foseptik) oluşturulmadığı…
3) Toz oluşumu için emisyon izni alınmadığı
4) Hafriyat atıkları için hafriyat ve inşaat yıkıntıları yönetmeliğine uyulmadığı…
5) Gürültü yönetmeliği sınır değerlere göre hesaplama yapılmadığı…
6) Projenin uygulandığı alanda endemik türlerden yeterince bahsedilmediği…
7) Yöredeki av hayvanlarının korunması için Merkez Av Komisyon kararlarına yer verilmediği…
8) Arazinin hazırlanması aşamasında canlı türlere zarar verilmeyeceği ve türlerin ortadan kalkması risklerinin olmayacağı anlatılmamıştır.
9) Faaliyet alanında koruma altına alınmış türlere rastlanırsa zarar verilmeyeceğinden bahsedilmemiştir.
10)Kuşlar açısından sulak ve ağaçlık alanlara adapte olmuş türlerin, yaşam alanlarında olumsuz etkilerin oluşmaması yönünden hiç bahsedilmemiştir.
Şimdi böylesi bir yaşam göz ardı edilerek lisans verilen HES 1-HES 2 Projesi’nin hem hukuk açısından hem de tanrısal hak yönünden kabul edilebilir yanı olabilir mi?
Diyorlar ki; “enerjiye karşı mısınız?” Bizler de diyoruz ki; “projenin uygulandığı bölgede yok olması muhtemel balık türlerine, su samurlarına, su yılanlarına ve daha bilmediğimiz, belki de koruma altında olan bitki türlerine sizler de karşı mısınız?”
Doğal alanları yok ederek kısa vadede kar elde etme mantığı, ülkenin gelişimine nasıl katkıda bulunacak? Bunun bir izahı olmalıdır. Bize göre çevrenin korunması sorumluluğunu ihmal etmek, görevi kötüye kullanmak anlamına gelir. Eldeki hazır kaynakların kullanım hakkını özel şirketlere vermekle ülkeyi kalkındıramazsınız. Amaç; ülkenin kalkınmasıysa en gerekli olan enerjinin ne olduğunu bilmek lazım… En geçerli enerji, iyi eğitilmiş gençlik değil de nedir? Hala görülemiyorsa, masa başında üretilen projelerin ne amaçla planlandığı gerçeği de ortadadır.