TORBA YASA
TORBA YASA
Bir zamanlar BJK’nın transfer politikasını eleştirirdik. Sebebi de ihtiyacı olup olmadığını araştırmadan satılan her futbolcuya talip oluşu ve çoğunu da satın alması idi. Hangi mevkide açık var? Nerenin tamamlanması gerekir demeden, ucuz pahalı ayırımı yapmadan satılan herkesi takıma katmışlardı. Bu arada en çok da Fenerbahçe’nin eski futbolcularını almışlardı. Hatta bu dönemde bir spor yazarı: ‘’Beşiktaş sokakta yakaladığı tavuğu kümese atar gibi transfer yaptı..’’ diye çirkin bir benzetme de yapmıştı. Gerçi BJK’nın bugünkü transfer politikasında da benzer durumlar var ya, esas konumuz bu olmadığı için üzerinde durmayacağız.
Bugün dile getirmek istediğimiz husus, siyasi iktidarın yasa yapma tekniğidir. 2002 yılında iktidar olduğundan buyana, BJK’nın transfer politikası gibi her gün, günün ihtiyacına göre ve kendi siyasetlerine uygun şekilde yasalar yapılmaktadır. Bir siyasi iktidarın kendi politikası doğrultusunda yasa çıkarması doğaldır. Çünkü iktidar halktan aldığı yetkiyi, kendi siyasi düşüncesi doğrultusunda kullanmak üzere almıştır. Elbette muhalefet de bu yetkinin kullanılmasını kendi düşüncesi doğrultusunda şekillendirmek amacıyla çaba sarf edecektir. Bizim burada üzerinde duracağımız husus, yasalar yapılırken evrensel kuralların hiçe sayılması hususudur. Bir yasa yapılırken, uzun süre ihtiyaca cevap verecek şekilde kaleme alınmalıdır. Hangi yasa ile ilgili ise, ilgili olduğu yasanın adını alarak, adını aldığı yasadaki değişiklik şeklinde anılmalıdır. (Örneğin: Ceza Yasasında değişiklik yapan X nolu yasa gibi) Çünkü değiştirilmediği sürece hep kullanılacaktır. 5 veya10 yıl sonra bile arayan bir sistem dahilinde aradığı hususu kolayca bulabilmelidir.
Geçtiğimiz günlerde bir torba yasa çıkarılmıştır. Bu yasanın içeriğine girmek istemiyorum. (Çünkü içeriğine girsem, birçok konuda getirilen aflar beni yine çileden çıkaracak ve cezalandırılmamı gerektirecek feryatlar yapacağım.) Söylemek istediğim bu yasanın da bugüne kadar gördüğümüz bir çok yasada olduğu gibi teknikten uzak, günü kurtarmak için, birbiri ,ile ilgisi olamayan maddelerin yan yana getirildiği, sebze çorbası gibi bir yasa oluşudur. Yıllar sonra bu torbanın içinde çıkarılan maddelerin bulunmasında uygulayıcılar çok zorlanacaklardır. Bir çok kişi bunun torba değil, çuval, hatta harar olduğunu ifade etmektedir. Geçekten de bir harar açılmış her şey içine yerleştirilmiştir. Umarın hiç değilse bundan sonra bu hususlara dikkat edilir.