OTOGAR VE SANAYİ SİTESİ
Biz gurbettekiler yanıp kavrulan sıla hasretimizi zamanla bir araya gelerek, memleketten bahsederek gidermeye çalışırız. Bu sohbetler bazen başka illerin gurbetçileri ile, bazen de kendi bölge insanlarımızla olur. Hep bir yarış vardır aramızda. Eğer yabancı ise benim ilim seninkinden güzel, iddiası gündemi oluşturur. Yok eğer aynı ilin insanları isek bu defa benim ilçem seninkinden daha güzel iddiası ön plana çıkar. Hep kendimize övünülecek, paye çıkaracak bir nokta arar dururuz.
Bu bağlamda Fatsalı olarak yıllarca Samsun’un doğusunda Karadeniz Bölgesinin nüfus en kalabalık, en büyük ilçe olmakla övünmüşüzdür. Bugünlerde sahili en güzel ilçe olmakla övünüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde Kültür Sarayımızla da övüneceğiz.
Peki, bu konu nerden aklıma geldi?
Duruşma sırası beklerken Perşembe ilçemizden bir dostla tanıştım. Hemen Perşembe-Fatsa yarışması yaptığımızı sanmayın. Bu defa karşılıklı övünme yerine, karşılıklı iltifatlarla geçti sohbetimiz. Ben Perşembe’nin Sahil güzelliklerinden, balıklarından, Caka’nın kumsalının muhteşemliğinden bahsettim. Yolun içeri alınmasından sonra sahilin daha da cazip hale geldiğini dile getirdim. Ordu’ya gidişimin kesimden olmasına karşın, zorunlu bir sebep olmadıkça dönüşümün genellikle sahilin güzelliğini yaşamak adına deniz kenarından olduğunu söyledim.
Perşembeli arkadaşımız Fatsa’nın güzelliklerini sıralarken vücudumun ve beynimin gevşediğini hissettim. Meğer benim gözümden kaçan güzellikler de varmış. Ancak bu güzellikler gölge düşüren iki husus gözden kaçırmamış.
Birisi: Yıllardır en ufak bir gelişme ve güzelleşme kaydetmeyen otogarımız. Birçok il ve ilçede son derece modern, günümüz ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik otogarlar yapılırken, Fatsa Otogarı revizyona dahi tabi tutulmamıştır. Gözle görülebilecek en ufak bir iyileştirme yapılmamıştır. Ünye tarafından girilip, Bolaman’dan çıkılana kadar sıralanan Sahil güzelliğini otogar gölgelemektedir.
İkincisi: Samsun’dan Ordu’ya giderken yolun hemen kenarında bulunan Sanayi Sitesi’dir. Kereste artıkları, oto kaporta parçaları, harç ve inşaat artıkları ile dolu olan Sanayi Sitesi’nin boş arsaları Fatsa’nın Sahil güzelliğini gölgelemektedir. Bir düzen yoktur. Çiçek, çim gibi süslemeye yönelik bir iyileştirme görülmemektedir. Bu dağınıklık Yapraklı’daki yeni Sanayi için ne kadar geçerli ise, doğudaki Yenipazar sanayi için de aynen geçerlidir.
Yabancı gözü ile görülen bu derbederliğin en kısa zamanda giderilmesi dileğiyle…