EĞİTİM ARASI
EĞİTİM ARASI
Geçen haftaki sayıda televizyonda yapılan sokak röportajları ile ilgili yazmayı düşünüyordum. Son anda vazgeçtim. Hafta boyunca devam etti. Çok ilginç olmalı ki Sayın Uğur Dündar, yardımcıları ile birlikte her gün yeni bir konu ile halkın karşısına çıkmaya devam ediyor. Bu nedenle iki konu ile bağdaştırmak üzere bu ilginç röportajları değerlendirmeye almak istedim.
Birincisi:
Sayın Başbakan son günlerde sık sık başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasını gündeme getirmektedir. Elbette demokratik ortamda her şeyin tartışılması doğrudur. Ben tüm yaşamımda hiçbir kararımı düşünüp tartışmadan vermemişimdir. Bu nedenle peşin yargılı olmamak gerekir. Ama yapılacak tartışmanın kiminle yapılacağı, tartışmanın yapılmasından daha önemlidir.
Şimdi sokak röportajlarını bir hatırlayalım. Mısır’ın yerinden oynadığı, sokaklarda milyonlarca insanın gövde gösterisi yaptığı dönemde, ‘Hüsnü Mübarek kimdir?’ sorusuna, ‘arabesk sanatçısıdır.’cevabı verenlerle mi? Yoksa iktidarı ve muhalefeti ile yargının tavan yaptığı günlerde; (HSYK neyin kısaltmasıdır?’ sorusuna hiç ilgisi olmayan hastanedir ve benzeri cevap verenlerle mi? Hele bir tanesine hakim ve savcı diye hatırlatma yapıldığında ‘Biz onlara karşıyız.’demesi, beyninin nasıl yıkandığını göstermesi bakımından oldukça ilginç değil mi? Basın önünde Sayın Başbakan tarafından yargının devamlı eleştirilmesi, taraftarlarının peşin hükümle biz onlara karşıyız tepkisini vermesine neden olmaktadır. Geçtiğimiz günleri hatırlayın cumhurbaşkanımızın, meclis başkanımızın kim olduğu sorularına, TBMM. Harflerinin neyin kısaltması olduğu sorularına cevap veren vatandaşlarımızı gözlerinizin önüne getirin.
Radyo, televizyon, gazete ve internet gibi bedava denecek kadar maddi külfeti olmayan iletişim araçlarının adeta gözümüzün içine girdiği bu çağda bu kadar duyarsız, bu kadar vurdumduymaz insanlarla tartışılan başkanlık sistemi tartışılsa ne olur, tartışılmasa ne olur?
Gelelim ikincisine:
Her karne döneminde ısrarla dile getirmeye çalışırım. Bence çocukların ve gençlerin eğitimi öğretimden önce gelir. Bir çocuk ilerleyen yıllarda ihtiyaç hissettikçe matematik bilgisini temin edebilir. Coğrafya, tarih bilgilerini öğrenebilir. Ancak büyüklere saygı, küçüklere sevgi gösterme eğitimi ilerleyen yıllarda alınamaz. Bu yüzden de eğitime ara verilen bu dönemde, sokak röportajlarında verilen cevapları duymamak için çocuklarımızın eğitimine de en az öğretim kadar önem vermemiz gerekmektedir.