LİMAN PROJESİ
LİMAN PROJESİ
eçtiğimiz hafta gazetemiz baskıya verilirken Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş’ın, bir gün önce Ordu Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin ile yaptığı görüşme sonrasında mutabık kaldığı Liman Porojesinin detaylı bir dosyasını bana verdiğinde geçmişe dalıp gittim.
Hafızamı tazelediğimde de ilk aklıma gelen isim merhum Recai Bursalıoğlu oldu.
Malum Recai amcamız dönemin en ünlü armatörlerindendi. Kendi mesleğinin erbabı olarak haklı olarak büyük gemilerin ilçeye yanaşabilmesini çok istiyordu. Her sohbetinde de “Aslında Fatsa’ya büyük bir liman lazım ama, devletin gücü belli. Şartları fazla zorlamanın anlamı yok. En azından iskeleyi 100 metre uzatırsak, belli bir tonajdaki gemiler Fatsa’ya gelir” derdi.Gerçekten de uzun uğraşılardan sonra iskelemiz zaman içerisinde uzatılarak belli bir noktaya geldi.
Bu girişimler yapıldığı önemlerde ne OSB’miz ne de eli ayağı düzgün fabrikalarımız vardı. Gün geldi, OSB’miz faaliyete geçti, önemli sayıda fabrikalar açıldı ve beraberinde çok sayıda istihdam kaynakları yaratıldı.
O dönemlerde sık sık başını ağrıttığımız Ticaret ve Sanayi Bakanımız Sn. Şükrü Yürür, “Yatırımcı işadamlarını Fatsa’ya yönlendirmesine yönlendirelim ama ulaşım yönünden sıkıntı var. Yatırımcı önce ulaşım ister. Alt yapımızı oluşturduğumuz zaman yatırımcı kendiliğinden seve seve gelir” derdi.
Gerçekten de alt yapımız yeterli şekilde oluşturuldu ve çok sayıda işadamı ilçemize yatırım yaptı. Şimdi üretilen malların sevkiyatı için ulaşımın bir parçası olan limanımızın yapılması şart oldu. Yeni liman projesinden sadece ilçemiz değil, bölgemizin istifade edeceği de bilinen bir gerçektir. İç Anadoluya bağlanan yolların bitme aşamasına geldiğini düşünürsek, ilçemiz yeni limanla birlikte dünyanın en büyük limanı Hamburg gibi bölgeye hakim olacaktır.